Cukkerberg

A vércukorszenzor anatómiája

2014. június 13. - kiskatka

A diab kezelésének legfejlettebb technikái közé tartozik a folyamatos vércukor-monitorozásra képes szenzor, ami valójában egy precíziós elektróda, járulékos adó-vevővel.

3_5.jpg

A folyamatos vércukor-monitor vagy más néven vércukor-szenzor képes a szöveti cukorszint folyamatos monitorozásra. A több napra kirajzolódó cukorgörbe sokat segíthet a beállításban, folyamatos viselés mellett pedig a kiugró értékek kiküszöbölésében. A technika Magyarországon is elérhető, két cég is van a piacon, sajnos áruk egyelőre szép borsós.

Egy átlagos szenzor-rendszernek három része van. Van maga a bőr alá nyúló szenzor (lsd. kis kép lila cucc), aztán a szenzorhoz csatlakozó, kb. 200 Ft nagyságú jeltovábbító transzmitter (lsd. kis kép fehér buci), és a vevő. A szenzor és a transzmitter nagyon hasonlít és alig nagyobb egy hagyományos pumpakanülnél.

A bőr alá szúrt szenzor magja két nagyon vékony arany drót. A drótok felületére glükóz oxidáz enzimet kötnek ki, amely glükózból (azaz a szöveti cukorból) hidrogén peroxidot állít elő. A hidrogén peroxid nagyon reaktív vegyület, keletkezése után azonnal reakcióba lép a szenzorban lévő fémszállal. A reakció során miniáram és feszültségváltozás jön létre, amit aztán a vékony fémszál bevezet a transzmitterbe.

1_24.jpgAhogy a szenzort körbeölelő szöveti folyadékban a cukorszint változik, a keletkező miniáram is megváltozik. Ezt érzékeli a transzmitter és fordítja le vércukorértékre. A fordítás nem megy automatikusan, meg kell rá tanítani a kütyüt - ezért szükséges naponta többszöri vércukorméréssel kalibrálni az eszközt.

A szenzor elektródáit, drótjait egyébként még számos anyaggal bevonják, hogy miközben szabadon érintkezik a szöveti folyadékkal, megvédjék az enzimet és az elektródot az immunrendszer támadásától. Így nem vagy kevésbé gyullad be a szenzor, jelenleg a hivatalos élettartam 6 nap.

A transzmitter az érzékelt feszültség-változásokat rádióhullámokon keresztül továbbítja a vevőnek. A vevő vagy egy okostelefon méretű külön készülék vagy inzulinpumpa, amin megnézheted a jelen vércukorértéket, a trendeket, a korábbi értékeket, a cukorgöbét, vagyis élőben tudod követni a vércukorszint változását. Az adatokat letöltve pedig azokat elemezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr396228162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása