Cukkerberg

Pippa, a jelzőcica

2014. május 23. - kiskatka

Pippa kandúr már sokszor mentette meg gazdája életét. A kislány cukorbeteg, a macsek pedig hangos dorombolással jelzi és ébreszti gazdáit, ha Mia vércukra túl alacsonyra csökken. Így segít megelőzni az éjszakai rosszulléteket.

2_4.jpg

a fotó illusztráció

Pippa macskát a Whitstable Kent-ben lakó Jansa család fogadta örökbe, mert első látásra beleszerettek a barátságos és emberszerető cicába. Akkor még nem tudják, hogy a fekete-fehér macska a dögönyözésnél sokkal többet ad majd a családnak: Pippa megérzi 8 éves gazdája, Mia alacsony vércukrait.

A hihetetlen ajándékra úgy derült fény, mikor egyik éjjel beosont Mia szobájába és felébresztette a kislányt. Mia vércukrot mért és a mérő veszélyesen alacsony értéket mutatott.

A kandúr ugyanis rendszeresen ellenőrzi gazdáját éjszakánként. Ha úgy ítéli meg, hangos dorombolással ébreszti Miát. Ha pedig éjjel nem tud bejutni a kislány szobájába vagy nem tudja őt felébreszteni, édesanyját, Laurát kelti fel. Így bizonyosodik meg arról, hogy gazdája biztonságban van.

"Gyorsan rájöttünk arra, mit akar tőlünk Pippa. Ha Mia nem ébred fel, nyávog. Bejön a mi szobánkba, felugrik az ágyra, dögönyözi a párnám, addig nem nyugszik, míg fel nem ébredek." - meséli az apa. "Nem engedi, hogy ne vegyünk róla tudomást és esetleg baj történjen."

1_19.jpg

Pippa és Mia

Beth Hixson, a Pippát adoptáló menhely vezetője elmondta, hogy a cicát egy dobozban találták az utcán. "Kedves és szeretnivaló macska volt már akkor is, de alig akartam hinni a fülemnek, mikor a család elmesélte a történetüket. Libabőrös lettem, fantasztikus. Nagyon különleges macska és nyilván nagyon szoros kötelék van közte és a gazdája közt."

Mia 6 és fél évesen lett cukorbeteg. Sűrűn mérnek vércukrot, odafigyelnek, de Mia azon kevesek közé tartozik, akik nem vagy alig érzik meg a túl alacsony vércukorszintet. Sajnos kezdetben több eszméletvesztéses hipójuk volt.

Pippa 2013-ban csatlakozott a családhoz és azóta már többször jó érzéssel figyelmeztette a családot. Így megelőzhették a rosszullétet. "Azt hiszem, valamilyen szagot érezhet, valamit érzékelhet a lányom bőrén, a megváltozott verejtékén." - mondja az apa.

Az igazán hihetetlen a történetben, hogy a cicát nem képezték ki. Bár vannak hipó-jelző kutyák, akik megbízhatóan őrködnek gazdájuk felett, de ezeket a kutyákat hosszasan képezték a feladatra. Pippa egyszerűen ráérzett. Sőt, a család azóta sem próbálja trenírozni: nem jutalmazzák, jutalom nélkül is nagy biztonsággal, hűségesen végzi a feladatát.

Alice Potter, állatorvos szerint sok kutya képes az emberek egészségügyi paramétereit megérezni, legyen szó vércukorról, epilepsziás rohamról, rákról vagy akár vérnyomás-emelkedésről. Eddig azonban macskáról ugyanez a képesség nem volt ismert.

"Nagyon igyekszünk kivédeni az éjszakai hipókat, de a folyamatos küzdelem mellett Pippa nagy nyugalmat és biztonságot ad nekünk éjszaka" - mondja Mia és édesanyja.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr96198413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása