Cukkerberg

Cukorpótló-leltár (S01E02)

2013. december 20. - kiskatka

Laktit, szorbit, xilit (nyírfacukor) a következő a cukoralkoholok sorában, Sándorné Buda Ildikó, SE-ETK dietetika hallgató házidolgozata alapján. Előző rész itt!

vanilla sugar 3.JPGfotó

Laktit

A laktit (vagy laktitol) (E966) egy cukoralkohol, amit édesítőként használnak alacsony kalóriájú ételekben. A cukor* édességének kb. 30-40%-a. Magas stabilitása miatt népszerű, sütés során sem bomlik el. Használják cukormentes édességek, jégkrémek, sütemények, csokoládék készítésekor.

A laktitban 2,4 kalória van grammonként, szemben az átlagos szénhidrátokkal, melyekben 4 kalória. Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA) "általánosan biztonságosnak elismertnek" (GRAS) nyilvánította. Jóváhagyták élelmiszer adalékként és elismerték, hogy nem okoz fogszuvasodást, vagy vércukorszint-emelkedést. A laktitot a világ minden táján több országban jóváhagyták, mint élelmiszeradalék.

Nagy mennyiségben fogyasztva okozhat szorulást, felfúvódást, és hasmenést. A cukorhelyettesítő hasznosításához az emberi anyagcsere nem igényel inzulint, ezért diabetikus készítményekhez is használható.

A vízben oldódó laktitnak tisztán édes íze van, a nyelven hűsítő érzetet kelt. Mivel a levegőből magához vonzza a vizet, különösen jól alkalmazható olyan élelmiszereknél, amelyeket szárazon kell tartani, így például a poroknál és a péksüteményeknél.

Szorbit

A szorbit (vagy szorbitol) egy cukoralkohol, mely egyes gyümölcsökben a természetben is előfordul. Cukorpótló édesítőszer, fele édességű, mint a répacukor, ezért a cukorbetegek diétájához szacharinnal fokozzák édesítő erejét. Ugyanakkor a korszerű diétás ajánlások a cukorbetegeknek nem tanácsolják használatát. Energiatartalma azonos a cukoréval (grammonként 4 kcal, azaz 16.8 kJ).

A szorbit enyhén vízoldható, hővel és savval szemben stabil. A nyelven enyhén hűsítő érzetet kelt. Cukorhelyettesítőként nem idéz elő fogszuvasodást. A szervezetben lassan bomlik le, a vércukrot a cukornál kevésbé emeli. Glikémiás indexe 30 alatti.

A cukorral ellentétben az emberi szervezetben való lebontásához nem szükséges az inzulin, a tiszta szorbitot (E 420 i) ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. A szorbitszirup (E 420 ii) azonban a szorbit mellett tartalmaz mannitot és más rövidláncú cukrokat is (oligoszaharidok). Mivel az oligoszaharidok emésztéséhez szükséges inzulin, az E 420 (ii) nem alkalmazható a cukorbetegeknek szánt élelmiszerekben.

Ésszerű mennyiségben biztonsággal fogyasztható. Mellékhatás: haspuffadást, bélgörcsöket, hasmenést okozhat, ezért napi 30 g-nál nagyobb mennyiségben nem javasolt fogyasztani. Egy éves kor alatt fogyasztása tilos, mert a gyermekekben ekkor még nem alakul ki a lebontásához szükséges enzim.

Élelmiszerekben emulgeálószerként, édesítőszerként és nedvességnövelő anyagként alkalmazzák. Mivel a levegőből megköti a vizet, gátolja az élelmiszer kiszáradását. Ezen kívül a szorbitot használják különféle termékek puhán tartásához is. A szorbitot kukorica, búza vagy burgonyakeményítő erjesztésével állítják elő. Színtelen, szagtalan, kissé édeskés ízű, vízben jól oldódó, semleges kémhatású cukoralkohol. Mivel a glükóz lényegesen olcsóbb, mint a fruktóz, így a szorbitot ebből állítják elő.

Xilit, xylitol (nyírfacukor)

A xilit egy természetes édesítőszer, a cukrot 1:1-ben helyettesítheti, és energiatartalma csupán 2,4 kcal/g. A xilit az egyetlen olyan cukorhelyettesítő, amely anyagcsere-zavarok esetén is fogyasztható; infúziós oldatok energiahordozójaként túlnyomórészt a májban bomlik le. A xilit vízben könnyen oldódik, hővel és savval szemben stabil. Feldolgozásakor a cukorhoz hasonlóan viselkedik. Tisztán édes íze van, amelyet hűsítő hatás kísér.

Előnyei

  • Teljesen mellékízmentes
  • Alacsony a glikémiás indexe (GI=7-13) így a vércukorszintet alig emeli és cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják.
  • Nem szolgáltat táptalajt a Candida gombáknak, így Candida diétán lévők is fogyaszthatják.
  • Gátolja a fogszuvasodást
  • Cukor helyett használva csökkenti a kalóriabevitelt.


A xilitet egy természetes eljárással xilózból állítják elő.

A xilit veszélytelennek számít. 1983-ban, az ENSZ két szervezetének (WHO és FAO) közös élelmiszeradalékokkal foglalkozó bizottsága (JECFA) a xilitbevitel napi engedélyezett mennyiségét (ADI) „nem meghatározott” kategóriába sorolta. Ez azt jelenti, hogy a xilit korlátlanul fogyasztható. Egyedüli mellékhatása akkor jelentkezhet, ha nagy mennyiségben fogyasztjuk, ilyenkor hasmenést okozhat. Tehát a fogyasztás elkezdésekor szükség lehet egy rövid alkalmazkodási időre.

Nemzetközi jelölése E 967. A nyírfacukor nem más, mint egy magyar fantázianév a xilitre (xylitolra), tehát aki nyírfacukor terméket vásárol, az ugyanúgy xilitet vásárol, mint bármely más xilit termék esetében. Az eltérés csupán a névben van, de nem magában a termékben.

*A szacharóz vagy étkezési cukor (nádcukor, répacukor, juharcukor, kristálycukor vagy hétköznapi nyelvben fehér cukor) egy diszacharid, vagyis két alegységből álló cukor, melyet egy glükóz (szőlőcukor) és egy fruktóz (gyümölcscukor) molekularész alkot. 

Felhasznált irodalom: 
http://www.mdosz.hu; http://www.diabet.hu; http://www.cukorhelyett.hu/; http://diabetikus.bolt.diab-pont.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr595695366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása