Cukkerberg

A tél végére elfogy a D-vitamin!

2013. szeptember 23. - kiskatka

A magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos tél végére a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatása szerint, miközben hiánya szív- és érrendszeri betegségeket, csontritkulást, az immunrendszer legyengülését, cukorbetegséget okozhat, de a tumoros, illetve vérképzőszervi betegségek kockázatát is fokozhatja.

first-sunshine-after-cold-winter--large-msg-123896874118.jpg

fotó

A közlemény szerint a klinika kutatócsoportja az idén áprilisban mérte fel a felnőtt lakosság D-vitamin szintjét. A kutatás nem, életkor és lakóhely szerint is reprezentatív, az első ilyen Magyarországon és a világon.

Az eredményeket szombaton bemutató, az egyesület és a klinika által szervezett konferencián Takács István docens, a kutatás irányítója a közlemény szerint elmondta: a vizsgálatokból kiderült, hogy a kora tavaszi hónapokban a magyar felnőtt lakosság átlagos D-vitamin-szintje 16 nanogramm/milliliter, ez körülbelül a fele a normál értéknek. A szakember szerint az adatok aláhúzzák az orvosszakmai szervezet ajánlását, amely szerint a D-vitamin pótlására feltétlenül szükség van az őszi-téli hónapokban.

A közleményben kitértek arra, hogy a D-vitamin több létfontosságú hormon előanyaga, amely fontos szerepet játszik az egészséges sejtfejlődésben. Hiánya szív- és érrendszeri betegségeket, csontritkulást, az immunrendszer legyengülését, cukorbetegséget okozhat, de a tumoros, illetve vérképzőszervi betegségek kockázatát is fokozhatja.

Egy kis érdekesség a diabétesszel kapcsolatban: mivel a cukorbetegség az északi népeknél (finnek, svédek) gyakoribb, mint a délibb európai országokban, egy ideig tartotta magát az a hipotézis, hogy a napfény hiánya miatt alacsonyabb D-vitamin szint okolható a gyakoribb diabétesz előfordulásért. Azóta tudjuk, hogy ez nem ennyire egyértelmű, de a D-vitamin és a cukorbetegség kapcsolata jelenleg is nagyon aktívan kutatott téma.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr375529757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása