A magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos tél végére a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatása szerint, miközben hiánya szív- és érrendszeri betegségeket, csontritkulást, az immunrendszer legyengülését, cukorbetegséget okozhat, de a tumoros, illetve vérképzőszervi betegségek kockázatát is fokozhatja.
A közlemény szerint a klinika kutatócsoportja az idén áprilisban mérte fel a felnőtt lakosság D-vitamin szintjét. A kutatás nem, életkor és lakóhely szerint is reprezentatív, az első ilyen Magyarországon és a világon.
Az eredményeket szombaton bemutató, az egyesület és a klinika által szervezett konferencián Takács István docens, a kutatás irányítója a közlemény szerint elmondta: a vizsgálatokból kiderült, hogy a kora tavaszi hónapokban a magyar felnőtt lakosság átlagos D-vitamin-szintje 16 nanogramm/milliliter, ez körülbelül a fele a normál értéknek. A szakember szerint az adatok aláhúzzák az orvosszakmai szervezet ajánlását, amely szerint a D-vitamin pótlására feltétlenül szükség van az őszi-téli hónapokban.
A közleményben kitértek arra, hogy a D-vitamin több létfontosságú hormon előanyaga, amely fontos szerepet játszik az egészséges sejtfejlődésben. Hiánya szív- és érrendszeri betegségeket, csontritkulást, az immunrendszer legyengülését, cukorbetegséget okozhat, de a tumoros, illetve vérképzőszervi betegségek kockázatát is fokozhatja.
Egy kis érdekesség a diabétesszel kapcsolatban: mivel a cukorbetegség az északi népeknél (finnek, svédek) gyakoribb, mint a délibb európai országokban, egy ideig tartotta magát az a hipotézis, hogy a napfény hiánya miatt alacsonyabb D-vitamin szint okolható a gyakoribb diabétesz előfordulásért. Azóta tudjuk, hogy ez nem ennyire egyértelmű, de a D-vitamin és a cukorbetegség kapcsolata jelenleg is nagyon aktívan kutatott téma.
(MTI)