Íme, a "Magyarország Cukormentes Tortája" Háziverseny kreatív különdíjas receptje, a Kakukkfüves baracktorta! Szász Kinga ezzel a recepttel egy Pötyi ajándékkosarat nyert a versenyünkön.
Íme Kinga receptje:
"Az előző cukormentes receptemre nagyon rágörcsöltem, így most egy sokkal egyszerűbb és könnyebb süteményen gondolkoztam. A torta most is valójában több, már jól bevált receptem összegyúrásával, de először készült el. A tortalap egy nagyon könnyű répatorta cukormentes változata lett, amelyet szerintem csodásan kiegészít a barack picit savanykás kakukkfüves íze és a lágy habos krém. Az alapanyagoknál szigorúan követtem az előírt feltételeket, emellett fontosnak tartottam a szezonalitást, a hozzávalók elérhetőségét is.
Hozzávalók:
- 3 db tojás
- 80 g nyírfacukor (xilit)
- 150 g répa
- 150 g darált mandula (+ 20-30 g a torta oldalára)
- fél citrom
- 48 g zabliszt
- 1 púpos tk sütőpor
- pici só
- szükséges vaj és zabliszt a formához
- Krém: 5 dl tej
- 4 db tojássárgája
- 80 g nyírfacukor (xilit)
- fél vaníliarúd
- 250 g tejszín (cukormentes)
- 7 g zselatinlap
- Barack töltelék: 80 dkg magozott sárgabarack
- 90 g nyírfacukor (xilit)
- 3,5 g zselatinlap
- kakukkfű /ízlés szerint (kb. 4-5 ágacska)/
Elkészítés:
A tortát előző nap érdemes előkészíteni, mert mind a piskótának, mind a krémnek állnia kell.
Tortalap:
A répát megpucoljuk, megmossuk, szárazra töröljük, majd lereszeljük. A piskótához a tojások sárgáját a nyírfacukorral habosra keverjük. A répát, a mandulát, a citrom levét és lereszelt héját fokozatosan adagolva belekeverjük. A sütőporral összekevert lisztet – szintén fokozatosan – beleszitáljuk és keverjük. A tojások fehérjét a sóval felverjük, majd óvatosan a masszába forgatjuk. Kivajazott, lisztezett formába (24 cm) öntjük és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük.
Krém:
A tejet a vaníliával felforraljuk. A tojássárgáját habosra keverjük a nyírfacukorral. A forró tejet folyamatos keverés mellett fokozatosan a tojáshoz csurgatjuk, majd az egészet visszaöntjük a lábosba és – szintén folyamatos keverés mellett – újraforraljuk. Közben a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk és a már tűzről levett krémalaphoz adjuk. Simára keverjük, fóliával beborítjuk, és hűtőbe tesszük. Legalább 4-5 órát hagyjuk állni, amíg megdermed.
Barack:
A tölteléket is érdemes előző nap elkészíteni, viszont felhasználás előtt majd picit melegítenünk kell.
A barackot megmossuk, kettévágjuk, magot eltávolítjuk és darabosra turmixszoljuk. Felfőzzük, míg kicsit besűrűsödik, majd hozzáadjuk a nyírfacukrot és tovább főzzük még kb. 20 percet.
Torta összeállítása:
A tortalapot két részre vágjuk. A baracktöltelékből kb. 10-12 kanálnyit átpasszírozunk. A fennmaradó részt visszakeverjük a töltelékbe, az átpasszírozott részt pedig a díszítéshez félretesszük.
A baracktölteléket felmelegítjük, a zselatinlapot vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk és a meleg barackhoz adjuk. Jól elkeverjük, és a kakukkfűlevélkéket hozzáadjuk. A töltelékkel a tortát betöltjük úgy, hogy pár kanálnyit meghagyunk a torta tetejének és oldalának a bekenéséhez. A tortát 1-2 órára hűtőbe tesszük.
Közben a krémalapot kézi habverővel alaposan simára keverjük. A tejszínt habbá verjük és óvatosan összedolgozzuk a krémalappal.
A megdermedt torta tetejét és oldalát a félretett barackkal megkenjük, oldalát darált mandulával behintjük. A krémet nyomózsákkal felvisszük a tetejére, majd a passzírozott barackkal és kakukkfűvel díszítjük."