Cukkerberg

VIII. Országos Gyermekdiabétesz Nap

2013. január 14. - kiskatka

Idén Szekszárdon gyűlt össze az aprónép és szüleik, nomeg a gyerekdiab szakma, hogy együtt ünnepeljék az inzulin 91. születésnapját a VIII. Országos Gyermekdiabétesz Nap keretében. Ti is voltatok?

ogydn_logo.JPG

Az első Gyermekdiabétesz Napot 1997-ben szervezte meg Dr. Szabó László főorvos Szombathelyen, az inzulin első beadásának 75. évfordulóján. 1922 január 11-n alkalmazták ugyanis először az inzulininjekciót, megmentve ezzel a 13 éves Leonard Thompson életét.

Szabó főorvos kezdeményezése nyomán 2006 óta a Magyar Diabétesz Társaság és a Magyar Gyermekorvosok Társasága Gyermekdiabétesz Szekciója évente országos méretű rendezvénnyel emlékezik meg erről a napról, mindig január 11-hez legközelebb eső hétvégén. A szervezők nem titkolt vágya nemzetközivé tenni ezt az eseményt és a november 14-i Diabétesz Világnap mellett a Gyermekdiabétesz Világnapot is beemelni a naptárba - ami szerintem tök jó! Hiszen a gyerekek kapcsán egy csomó speciális kérdés- és témakör van, hadd irányuljon kis figyelem ezekre is legalább egyszer évente.

Idén a szekszárdi diabetológia munkatárai voltak a rendezők és egy kedves városban szuper rendezvényt rittyentettek!

A napindító köszöntők után kerekasztal-beszélgetés volt a szakma és a szülők között. Szó esett többek közt táboroztatásról, az óvodai-iskolai problémákról, az inzulinrendeletről és a pszichés nehézségekről is. Eközben a gyerekek programokon vehettek részt az aulában, volt ott hangszer- és csuhébaba-készítés, "körmön-fonás", agyagozás, gyöngyfűzés és sokminden más.

Ebéd után sztárvendég-interjúval indult a program, Kovács Áron mesélte el diabos élményeit. Áront követően pedig cukorbeteg fiatalok gondoskodtak műsorról. Volt ott tánc, ének, zene, mesemondás és minden csoda.

Azt gondolom, a Gyerekdiabétesz Nap kitűnő alkalom találkozni egymással, a vezető gyerekdiabetológusokkal, a többi gyerekkel, a lehetőség adott, lehet ismerkedni, barátkozni, informálódni! Külön szuperjó kezdeményezés a Diabetes Junior újság, amely a Diabetes újság évente egyszer, a Gyermekdiabétesz Napra megjelenő különkiadása gyermekeknek és szüleiknek. A korábbi két szám anyaga elérhető a honlapon, gondolom lassan az idei írások is felkerülnek majd, de meg is lehet rendelni, mert megéri. Szuper lenne, ha életben tudna maradni ez a kezdeményezés, nagyon kell.

Köszönöm a szervezőknek a lehetőséget, hogy ott lehettem és jövőre Miskolcon találkozunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr105016417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása