Cukkerberg

Fegyver: igen, cukros üdcsi: nem

2012. október 29. - katona_évi

Az milyen, hogy fegyvertartási engedélyhez ugyan New York-ban sem könnyű hozzájutni, de talán egyszerűbb, mint nem lebukni egy félliteres kólával az utcán? A nagyméretű cukros-szénsavas üdítőitalokat és édesített teákat ugyanis szeptembertől kitiltották a mozikból, az utcai elárusítóhelyekről, a munkahelyi kávézókból és az éttermekből a Nagy Almában. Egy újabb csatát nyitott ezzel az Egyesült Államok az elhízás elleni háborúban. A szupermarketekben és angyobb boltokban ugyan meg lehet ezeket vásárolni, de az utcai kólakortyolásnak (legalábbis vödörnyi pohárból) ezzel vége.

1729d3d1d9c100191b0f6a706700cc68.jpgForrás: Boston.com

A tiltás oka, hogy ezek a hatalmas, fél-háromnegyed literes üdítőitalok annyi cukrot és sokszor tartósítószert, mesterséges színezéket, adalékanyagokat tartalmaznak, hogy egyértelműen egészségtelennek nyilvánította őket a törvény. Egyes számítások szerint az, aki naponta megiszik egy kólát, egy évben összesen 14 600 kalóriát visz be a szervezetébe. A szabályozás bevezetését hónapokig tartó előkészítés, kutatás előzte meg. Kérdés, hogy mennyire tud hatékony lenni az ilyen típusú titás.

523404_430802186976052_859044198_n.jpgA pólót a Weekday Facebook oldalán találtuk

New York egyébként agresszív harcot indított már a dohányzás és a telített szírsavak ellen is Michael Bloomberg, a város polgármestere a Twitteren így nyilatkozott a minap: "New York új szabályozása a cukros üdítőitalok ellen a lehető legnagyobb lépés, amit bármely kormányzat valaha is tett az elhízás elleni küzdelemben. Életeket fog menteni."

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr834876182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemjogasz 2012.10.29. 17:49:23

Nos utálok elsőként hozzászólni, de ha már index címlapos, egy kicsit ekézném a posztot.
Először is: demagóg. Próbálj meg rabló ellen kólával védekezni, aztán megtudod, fegyvert miért lehet, kólát meg nem. Persze értem én, hogy itt arra van utalva, hogy mennyire korlátozzák itt még szegény hájas ameriakat is a korlátlan szabadság hazájában. Persze kell a címlaphoz egy ütős kezdőmondat, lehetőleg olyan, amiben káromkodás, Orbán, pina vagy csöcs, buzik, esetleg fegyver van. Meg lehet "gonzónak" nevezni, hogy tök témaidegen módon beleírsz valami botrányosat a posztba, de ettől nem lesz az.
Másodszor: utánaolvasva egy deci kólában 43-44 kilokalória van (igen, kilokalóriának nevezik, nem kalóriának, az nagyon kicsi hőmennyiség.) Namost ebből napi 5 decit (fél liter) fogyasztva, 365 nap alatt 365*5*44=80300 kilokalóriát kapunk. Ami lehet akár sok is. Ellenben a cikkben említett 14600 kilokalóriával, ami kevesebb, mint napi 1 deci kólának felel meg. Nem mellesleg egy felnőtt ember napi energiaigénye kb. 1500-1800 kilokalória, 1 deci kóla meg 43. Tehát ha valóban 14600 kilokalóriát vinne be az amerikai jómunkásember kólaivással, attól nemigen hízhatna el.

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2012.10.29. 17:52:14

"New York-ban a törvények szerint fegyvertartási engedélyt majd' mindenki kaphat"
Mi lenne, ha tájékozódnál, mielőtt valótlanságot állítasz?

"New York is one of the most strict states in the nation with regards to the purchase, possession and carrying of handguns...."

"In New York City, after you fill out the three-page application that, among other things, asks you to list your employment and residences over the past five years, turn in two affidavits, get someone to promise in writing to take charge of you weapons if you die or are incapacitated and pay $431.50 in fees, the police may issue a permit to keep a gun in your house or business, or even to carry it. Or they may not. Because New York is a "may issue" state, with permitting authority delegated to the counties, it's up to local officials whether to give you a handgun license. As the NYPD puts it on its website: "If your investigation results in a determination that you lack character and fitness for a license or permit, your application will be denied."

This is why most handgun licenses issued in New York City are for retired police officers or for people who want to keep a gun in their house, not people who want to carry their guns with them as they move about. Only about 4,000 licenses in 2011 were for "carry" outside a home or business."

nemjogasz 2012.10.29. 18:02:26

@Boston2: ennek nem is néztem utána, de ezzel sikerült végleg értelmetlenné tenni a bulváros felütést...

Boston2 · http://boston.blog.hu/ 2012.10.29. 18:02:51

A New York-i rendőrség fegyverengedélyezési osztályának honlapjáról:

"What are some of the reasons that may cause my application to be disapproved?

Your application may be disapproved for any of the following reasons:

A history of arrest or conviction, depending upon the severity of the charges and the amount of time that has elapsed since your last arrest or conviction.
Your failure to disclose your full criminal history, including sealed arrests, on your application;
A history of domestic violence incidents;
A history of driving under the influence of alcohol or drugs (DUI, DWI, DWAI);
Your failure to cooperate with the investigation of your application;
A poor DMV history, including moving violations, failure to appear and answer summonses or failure to pay fines.

This list is not exclusive. If your investigation results in a determination that you lack character and fitness for a license or permit, your application will be denied."

Azaz ha már csak akár egy ittas vezetése volt, vagy nem jelent meg egy idézésen, vagy nem tárta fel öt évre visszamenőleg részletesen az előéletét, vagy nem fizetett ki egy szabálysértési bírságot, már kapásból nem kaphat engedélyt, de ezen túl még számos okból megtagadhatják...

daito 2012.10.29. 18:28:21

Castle 4. évadában van egy rész, amiben Rick Castle, a dúsgazdag, sikeres new yorki bestselleríró ledöbben, hogy az egyik áldozatnak lehetett saját fegyvere; mert még ő sem tudta elintézni magának a saját legális fegyvert, pedig a polgármesterrel kártyázik együtt rendszeresen.

Gyk. három város van az USA-ban, ahol sima állampolgárnak esélye sem volt önvédelmi céllal lőfegyverhez jutnia: Washington DC, Chicago, NY. Ez DC-ben már változik, most már engedik, de állítólag elég szigorúan.

eßemfaßom meg áll 2012.10.29. 19:11:27

Igazából miért is kellene egy katona_évinek bármit is tudni az USA beli fegyvertartási szabályokról, csak ha valamivel nagyon nincs tisztában, akkor
a, nézzen utánna
b, ne írjon róla posztot.

katona_évi 2012.10.30. 11:44:49

OK, köszi, igazatok van, teljesen jogos: nem ennyire megengedő a New York-i fegyvertartási engedélyezés. A poszt amúgy nem erről akart szólni, hanem egy olyan új szabályozás megszületéséről, ami eddig tényleg egyedülálló a világban. Mi a cukorbetegség megelőzésével és korai felismerésével foglalkozó alapítvány vagyunk, így kapcsolódik ide a téma. A posztban mindenesetre javítottam a fegyvertartásra vonatkozó - valóban kicsit bulváros - felütést ;)
süti beállítások módosítása