Cukkerberg

Tájékoztató az "Almatortáról egressel"

"Magyarország Cukormentes Tortája" verseny, 2012

2012. augusztus 19. - katona_évi

Az "Almatorta egressel" teljesen répa-, és nádcukormentes torta, azaz finomított cukroktól mentes. Nincs benne fehér liszt, tartósítószer, adalékanyag sem, viszont olyan szénhidrátokat tartalmaz, amelyek glikémiás indexe alacsony, azaz kevésbé emeli a vércukorszintet, mint a hagyományos, cukorral készült sütemények. Az alább felsorolt alapanyagok felhasználásával, és a receptúra pontos betartása mellett alkalmanként beilleszthető akár egy cukorbeteg napi étrendjébe a szénhidrát mennyiség beszámításával (pl:.kisétkezés).

MCT03.jpg

 

Almatorta egressel – 16 szelet

 

alma                                620g
tejszín (állati)                   350g
egres                               300g
eritritol                             215g
fügecukor                        190g
teljes kiőrlésű búzaliszt   175g
dió                                   130g
tojás                                125g
tojássárga                       100g
nyírfacukor (xilitol)           100g
vaj                                      50g
zselatin                              40g
diabetikus fehércsoki         30g
zabpehely                          25g
vaníliarúd                           20g
pektin                                  7,5g
citrom                                  2 közepes darab
fahéj                                    0,2g
sütőpor                                0,2g
só                                        0,2 csapott mokkáskanál

Összetevők:  (csökkenő sorrendben mennyiség szerint)

alma, tejszín, egres, eritritol, fügecukor, teljes kiőrlésű búzaliszt, dió, tojás, tojássárgája, nyírfacukor, vaj, zselatin, diabetikus fehércsokoládé, zabpehely, vaníliarúd, pektin, citrom, fahéj, sütőpor, só

1 szelet: Energia 309kcal / 1293kJ
Szénhidrát: 25,6g
Élelmi rost: 3,7g
Fehérje: 8,6g
Zsír: 18,1g
Cukrok: 12,1g
Na: 40,3mg

Egy teljes, 16 szeletes torta legfőbb tápanyagértékei:

Energia
Energia    4923,70    kcal    20.608,9    kJ

Makrotápanyagok
Fehérje    137,5    g     
Zsír    289,9    g
Szénhidrát    430,7    g   
Állati fehérje    79,5    g
Növényi fehérje    54,1    g   
Állati zsír    191,7    g
Növényi zsír    83,5    g

Egyéb tápanyagok
Koleszterin    2249    mg   
Élelmi rost    60,1    g
Szerves sav    22,3    g   
Keményítő    128,9    g
Cukrok    193,9    g   
Oxálsav    57,9    mg
Víz    1447,1    g

Vitaminok
A-vitamin    1425    µg   
Karotin    1,4746    mg
Retinol ekv.    1,6    mg   
B1-vitamin    1069,5    µg
B2-vitamin    1163,0    µg   
B6-vitamin    1377,2    µg
B12-vitamin    2,3    µg   
C-vitamin    106,1    mg
D-vitamin    7,8    µg   
E-vitamin    19,8    mg
K-vitamin    35,9    µg   
Niacin    7,8    mg
Niacin ekv.    21,8    mg   
Folsav    152,3    µg
Biotin    58,1    µg   
Pantoténsav    7,1    mg

Ásványianyagok
Nátrium    645,6    mg   
Kálium    3845,9    mg
Kalcium    1016,7    mg   
Magnézium    595,1    mg
Vas    21,4    mg   
Réz    1,7    mg
Cink    10,4    mg   
Foszfor    2373,3    mg
Mangán    3,5    mg   
Króm    52,4    µg
Kobalt    70,0    µg   
Nikkel    474,6    µg

Aminosavak
Aminosav    76,3    g   
Esszenciális aminosav    30,5    g

Forrás: NutriComp DietCAD 2.0 2012. Alapanyag

Glikémiás Index:

tojás 40
nyírfacukor 7
eritritol 0
teljeskiörlésű liszt 45
dió 15
alma 38
zabpehely 42
vaj 0
citrom 20
fügecukor 9
tejszín 30
diabetikus fehér cs. nincs adat
zselatin 0
pektin 0
alacsony GI 0-55*

* Alacsony GI (0-55)
Közepes GI (55-69)
Magas GI (70-100)

A tortában található édesítők:

Eritritol
A cukoralkoholok természetes úton képződnek egyszerű cukrokból. A többi cukoralkoholtól abban különbözik, hogy szinte 100%-a továbbhalad a bélrendszeren, nem képes a szervezet megemészteni. Ezért kalória és szénhidrátmentes, glikémiás indexe ezáltal 0. Nem növeli a vércukorszintet és nem igényli a szervezet inzulin kibocsátását.

Nyírfacukor (Xilit , Xilitol)
A xilit egy természetes édesítőszer, a cukoralkoholokhoz tartozik. Mivel a cukorhoz hasonlóan viselkedik, oldódik, keveredik, tökéletesen helyettesíti a cukrot. A süteményben lévő szénhidrátok kiszámításakor 100g nyírfacukorra átlagosan 50g szénhidrátot kell számolni, mivel csak ennyi szívódik fel - a többi hasznosulás és ezáltal vércukoremelő hatás nélkül távozik a szervezetből. A felszívódásban egyéni eltérések lehetnek.

Fügecukor
A "fügecukor" kevéssé ismert, természetes gyümölcsből kivont édesítő, kémiai nevén L-fruktóz. Hasonló a fruktózhoz, de azzal nem azonos, hanem annak kémiai tükörképe, szimmetrikus változata. Laboratóriumban elvégzett analitikai elemzés szerint olyan édesítőszer, melynek emészthető szénhidráttartalma (kalóriája) kevesebb, mint a poliolok szénhidráttartalma (kivétel: eritritol), édesebb a polioloknál, karamelizálható.
A nyírfacukorhoz hasonló kalória és szénhidrát tartalma van, szintén lassú a felszívódása. Forrás: m-gel.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr834719924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anatómia 2012.08.20. 15:04:14

Végre, gondoltak a cukorbeteg emberekre, akik néha szeretnének édességet " büntetlenül " enni. Nagyon finom és szép a torta. Mivel szeretném " házilag " elkészíteni egy-két alapanyag beszerzése problémás, vagyis hol lehet vásárolni? Gondolok itt az eritritol és a fügecukor készítményekre. ki tud segíteni?

kiskatka 2012.08.31. 22:17:35

Eritritol vagy eritrit általában ott kapható, ahol a nyírfacukor vagy xilit is, bioboltokban biztosan. A fügecukor sajnos egyelőre nem nincs kereskedelmi forgalomban itthon, de reményeink szerint hamarosan az lesz.
süti beállítások módosítása