Az "Almatorta egressel" teljesen répa-, és nádcukormentes torta, azaz finomított cukroktól mentes. Nincs benne fehér liszt, tartósítószer, adalékanyag sem, viszont olyan szénhidrátokat tartalmaz, amelyek glikémiás indexe alacsony, azaz kevésbé emeli a vércukorszintet, mint a hagyományos, cukorral készült sütemények. Az alább felsorolt alapanyagok felhasználásával, és a receptúra pontos betartása mellett alkalmanként beilleszthető akár egy cukorbeteg napi étrendjébe a szénhidrát mennyiség beszámításával (pl:.kisétkezés).
Almatorta egressel – 16 szelet
alma 620g
tejszín (állati) 350g
egres 300g
eritritol 215g
fügecukor 190g
teljes kiőrlésű búzaliszt 175g
dió 130g
tojás 125g
tojássárga 100g
nyírfacukor (xilitol) 100g
vaj 50g
zselatin 40g
diabetikus fehércsoki 30g
zabpehely 25g
vaníliarúd 20g
pektin 7,5g
citrom 2 közepes darab
fahéj 0,2g
sütőpor 0,2g
só 0,2 csapott mokkáskanál
Összetevők: (csökkenő sorrendben mennyiség szerint)
alma, tejszín, egres, eritritol, fügecukor, teljes kiőrlésű búzaliszt, dió, tojás, tojássárgája, nyírfacukor, vaj, zselatin, diabetikus fehércsokoládé, zabpehely, vaníliarúd, pektin, citrom, fahéj, sütőpor, só
1 szelet: Energia 309kcal / 1293kJ
Szénhidrát: 25,6g
Élelmi rost: 3,7g
Fehérje: 8,6g
Zsír: 18,1g
Cukrok: 12,1g
Na: 40,3mg
Egy teljes, 16 szeletes torta legfőbb tápanyagértékei:
Energia
Energia 4923,70 kcal 20.608,9 kJ
Makrotápanyagok
Fehérje 137,5 g
Zsír 289,9 g
Szénhidrát 430,7 g
Állati fehérje 79,5 g
Növényi fehérje 54,1 g
Állati zsír 191,7 g
Növényi zsír 83,5 g
Egyéb tápanyagok
Koleszterin 2249 mg
Élelmi rost 60,1 g
Szerves sav 22,3 g
Keményítő 128,9 g
Cukrok 193,9 g
Oxálsav 57,9 mg
Víz 1447,1 g
Vitaminok
A-vitamin 1425 µg
Karotin 1,4746 mg
Retinol ekv. 1,6 mg
B1-vitamin 1069,5 µg
B2-vitamin 1163,0 µg
B6-vitamin 1377,2 µg
B12-vitamin 2,3 µg
C-vitamin 106,1 mg
D-vitamin 7,8 µg
E-vitamin 19,8 mg
K-vitamin 35,9 µg
Niacin 7,8 mg
Niacin ekv. 21,8 mg
Folsav 152,3 µg
Biotin 58,1 µg
Pantoténsav 7,1 mg
Ásványianyagok
Nátrium 645,6 mg
Kálium 3845,9 mg
Kalcium 1016,7 mg
Magnézium 595,1 mg
Vas 21,4 mg
Réz 1,7 mg
Cink 10,4 mg
Foszfor 2373,3 mg
Mangán 3,5 mg
Króm 52,4 µg
Kobalt 70,0 µg
Nikkel 474,6 µg
Aminosavak
Aminosav 76,3 g
Esszenciális aminosav 30,5 g
Forrás: NutriComp DietCAD 2.0 2012. Alapanyag
Glikémiás Index:
tojás 40
nyírfacukor 7
eritritol 0
teljeskiörlésű liszt 45
dió 15
alma 38
zabpehely 42
vaj 0
citrom 20
fügecukor 9
tejszín 30
diabetikus fehér cs. nincs adat
zselatin 0
pektin 0
alacsony GI 0-55*
* Alacsony GI (0-55)
Közepes GI (55-69)
Magas GI (70-100)
A tortában található édesítők:
Eritritol
A cukoralkoholok természetes úton képződnek egyszerű cukrokból. A többi cukoralkoholtól abban különbözik, hogy szinte 100%-a továbbhalad a bélrendszeren, nem képes a szervezet megemészteni. Ezért kalória és szénhidrátmentes, glikémiás indexe ezáltal 0. Nem növeli a vércukorszintet és nem igényli a szervezet inzulin kibocsátását.
Nyírfacukor (Xilit , Xilitol)
A xilit egy természetes édesítőszer, a cukoralkoholokhoz tartozik. Mivel a cukorhoz hasonlóan viselkedik, oldódik, keveredik, tökéletesen helyettesíti a cukrot. A süteményben lévő szénhidrátok kiszámításakor 100g nyírfacukorra átlagosan 50g szénhidrátot kell számolni, mivel csak ennyi szívódik fel - a többi hasznosulás és ezáltal vércukoremelő hatás nélkül távozik a szervezetből. A felszívódásban egyéni eltérések lehetnek.
Fügecukor
A "fügecukor" kevéssé ismert, természetes gyümölcsből kivont édesítő, kémiai nevén L-fruktóz. Hasonló a fruktózhoz, de azzal nem azonos, hanem annak kémiai tükörképe, szimmetrikus változata. Laboratóriumban elvégzett analitikai elemzés szerint olyan édesítőszer, melynek emészthető szénhidráttartalma (kalóriája) kevesebb, mint a poliolok szénhidráttartalma (kivétel: eritritol), édesebb a polioloknál, karamelizálható.
A nyírfacukorhoz hasonló kalória és szénhidrát tartalma van, szintén lassú a felszívódása. Forrás: m-gel.hu