Cukkerberg

Fuss, Forest, fuss!

2012. június 14. - kiskatka

A rendszeres mozgásnak egy csomó jó hozadéka van! TÉNYLEG csökkenti az inzulinrezisztenciát, TÉNYLEG jót tesz a keringésnek és TÉNYLEG kiegyensúlyozottabbá tesz testileg-lelkileg egyaránt! Aki sportol, tudja, aki nem vagy éppen nem sportol, annak meg nem lehet eleget írni, hogy próbáld ki, kezdd újra, csodálkozz rá magadra, a testedre, az életedre, a lehetőségeidre! Hogy az elhatározás megszülessen, sokszor nem egyszerű; hogy ki is tartson a lendület, még nagyobb feladat lehet; és ha még a cukraidra is ügyelni kell - na, az aztán néha nagy kihívás. Ehhez nyújt segítséget a DiabetesUK oldalán talált táblázat a nem tervezett mozgás előtt fogyasztandó szénhidrátokról. Íme:

Clipboard01_2.jpg

Nehogy félreértés legyen: ha 2-es típusú cukorbeteg vagy, nem használsz inzulint, sem olyan gyógyszert, amitől hipoglikémia, azaz túl alacsony vércukorszint előfordulhat, akkor a fenti táblázatot felejtsd el! Cukorbetegség ide vagy oda, Téged nem fenyeget, hogy túlzottan leessen a vércukrod. Ha nem tudod biztosan, a szedett gyógyszer mit okoz, akkor kérdezz rá az orvosnál, mire is kell vagy nem kell ügyelned. Ha viszont inzulinnal kezeled magad vagy a gyógyszered okozhat alacsony cukrot, mindig kell gondolni mozgás megkezdése előtt a mocorgás vércukorcsökkentő hatására.

Fizikai aktivitás közben a test ugyanis több energiát igényel, ezért gőzerővel veszik fel a sejtek a cukrot a vérből, miközben a szervezet csökkenti a vérben keringő inzulinszintet és sokféle úton-módon gondoskodik a belső cukorraktárak mobilizálásáról is - mindezt azért, hogy a vércukorszint még nagyon intenzív mozgás közben sem csökkenjen le túlságosan és többek közt az idegsejtek sosem szenvedjenek hiányt cukorban. Az egyensúly egészséges szervezetben működik, sajnos cukorbetegség esetén viszont borul.

Így nem marad más, agyban kell kisakkozni az egyensúlyt a mozgás és az inzulin csökkentő, valamint az elfogyasztott szénhidrát vércukrot növelő hatása között. Mozgás idejére tehát vagy csökkenteni kell az inzulint, vagy plusz szénhidrátot fogyasztani (esetleg mindkettő). Az inzulin csökkentése mindenkinek egyedi - ehhez sajnos nem tudunk okosat írni. A plusz CH fogyasztáshoz remélhetőleg a fenti táblázat adhat kezdeti iránymutatást.

Kevésbé elterjedt infó, hogy bár a mozgás csökkenti a vércukrot, túl magas értékkel nem szabad mozogni. 12-14 mmol/l felett ugyanis előfordulhat, hogy a mozgás nem csökkenteni, hanem növelni fogja a vércukrot, miközben erősen stresszeli a szervezetet! Plusz 14 mmol/l felett a szokásos energiatermelő útvonalak helyett alternatív útvonalak is beindulnak, melyek melléktermékeként ketontestek képződnek - a ketontestek pedig órák alatt ketoacidózishoz vezethetnek.

Hogy a mozgás mindezzel együtt öröm lehessen, a DiabUK ezeket tanácsolja cukorbetegeknek:

  • mérd meg a vércukrodat mozgás előtt-közben-után, hogy lásd, mi történik benned
  • 4 mmol/l alatt vagy 12-14 mmol/l felett ne kezdj mozgásba a vércukrok rendezése nélkül (plusz CH vagy inzulin)
  • ha az inzulint olyan helyre adod/adtad, amit mozgás közben intenzíven használsz (pl comb futás közben), akkor elképzelhető, hogy az inzulin sokkal hatásosabb lesz - erre érdemes figyelni és felkészülni
  • mindig legyen nálad hipó kezelésére gyümölcslé, szőlőcukor, bármi
  • ha nem vagy biztos magadban, legyen edzőpartnered, aki tud a diabéteszedről
  • mozgás vége után 1 órával is érdemes vércukrot nézni, hogy lásd a mozgás közvetlen hatását
  • a mozgás vércukorcsökkentő hatása akár 24 órán keresztül érezhető, alacsonyabb cukrok még másnap is lehetnek

 

Belátom, sokmindenre kell figyelni. De nem annyira ördöngős, mint amennyire első blikkre tűnik. Csak azok a fránya kifogások ne lennének... :)

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr764553471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nolyemi · http://irdietam.wordpress.com/ 2012.06.14. 10:19:27

fú, ez egy nagyon jó cikk! Köszi szépen!
Mióta ezekre felhívták a figyelmemet (ha nem is ilyen részletesen), sokkal hatékonyabban tudok edzeni is. Úgyhogy a hatékonyság érdekében is fontos ezekre odafigyelni.
süti beállítások módosítása