Cukkerberg

Minilabor otthonra: ketontesztek

2012. március 13. - kiskatka

Egy korábbi posztban írtunk az influenzáról és lázas, hányás-hasmenéses betegségek legnagyobb veszélyéről, a ketoacidózisról (a kisiklott anyagcsere miatt mérgező keton-molekulák képződnek a szervezetben, ami végső esetben eszméletvesztést eredményezhet). A ketoacidózis 1-es típusú cukorbetegeknél tartós magas vércukorszint eredőjeként betegség nélkül is kialakulhat, rosszullét esetén azonban sokkal nehezebb felismerni, hiszen a tünetek egybemosódnak. De mi sem egyszerűbb: a bizonytalanság könnyen eloszlatható, ha van otthon ketonteszt!

Acetone-3D-vdW.png

Aceton molekula - ez is egy keton, ettől lesz körömlakk-lemosó illatú a lehelet ketoacidózis esetén.

Az anyagcsere-kisiklás következtében képződő, mérgező ketonok ugyanis vizeletből és vérből is kimutathatóak, így gyanú esetén egyszerűen megbizonyosodhatunk, szükséges-e orvost hívni. Nyakamba szedtem a székesfővárost és gyógyszertár-túrába fogtam. Pontosabban azt gondoltam, már az első gyógyszertárban komoly választék lesz ilyen tesztekből, de csalódnom kellett: több helyen sem tudtak a kezembe adni ketontesztet és tippet is alig-alig kaptam. Ezt tényleg ilyen nehéz beszerezni?

Ajánlották a Medi-Test Combi 10 és Ketophan tesztcsíkokat vizelethez. Klasszikus tesztek, elszíneződéssel mutatják a ketonszintet, a színskála a dobozok oldalán található. Szavatossági idejüket sajnos nem sikerült kiderítenem, de éveket tippelnék, szóval akár biztonsági tartalékban is tarthatjuk valamelyiket otthon, szükség esetére.PHANBig.jpgAz Optium Béta tesztcsík vérmintához alkalmas, viszont maga az Optium Xceed vércukormérő készülék is kell hozzá, ami nem túl elterjedt itthon. A tesztcsíkot pont úgy kell használni, mintha vércukrot mérnénk. A forgalmazó honlapján sok hasznos információ is található a témában.

41AN+FnKmML._SL500_AA300_.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr283971886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása