Cukkerberg

Könyvajánló a Világnapra

2013. november 14. - kiskatka

Könyvcsemege az idei Diabétesz Világnap alkalmából, az inzulingyártás 90. születésnapjára!

A jubileum méltó megünneplésére a Lilly Hungária Kft a Sanoma kiadó gondozásában egy különleges dokumentumregényt jelentet meg „Áttörés. Az inzulin felfedezésének kalandos története” címmel. Egy regény a felfedezésről, a kezdetekről és arról, hogyan vált az inzulin széles körben elérhetővé a cukorbetegek számára és mentette meg azóta milliók életét! A könyv az Egy Csepp Világnapon a Lilly standján megtekinthető lesz.

Kép1_2.jpg

Az idei Diabétesz Világnapon az inzulin tömeggyártásának 90 éves évfordulóját is ünnepeljük, mert pont 90 évvel ezelőtt, 1923. október 15-én került először patikai forgalomba a világ első inzulinkészítménye a Lilly gyógyszergyár munkájának eredményeképpen.

Az inzulin túlzás nélkül a tudomány egyik legnagyobb felfedezése, amely milliók életét mentette meg világszerte. Az évfordulóra igazi különlegesség lát napvilágot: regény az inzulin felfedezéséről és a kezdetekről, mégpedig Elizabeth, egy cukorbeteg lány szemszögéből, aki egyike volt az első inzulinnal kezelt és ezért életben maradt cukorbetegeknek.

A könyvről

1919‐et írunk, és a tizenegy éves Elizabeth Hughest gyermekkori (1‐es típusú) diabétesszel diagnosztizálják. A kislány apja Amerika egyik köztiszteletben álló, ismert politikusa és jogásza, Charles Evans Hughes. A diagnózis gyakorlatilag a halálos ítélettel ér fel. Az akkortájt egyetlen ismert gyógymód – a koplalás – a kislányt 21 kilogrammos csontvázzá soványítja.

Eközben több száz mérfölddel távolabb, egy másik országban két kanadai tudós, Frederick Banting és Charles Best felfedezi, hogyan lehet állati hasnyálmirigyből inzulint kivonni. Ám a tudományos csodát hamarosan karrierféltés, üzleti versengés és ökölharc homályosítja el. Elizabeth versenyt fut az idővel, hogy leküzdje a halálos kórt, miközben a szer felfedezői és egy indianapolisi gyógyszergyártó, a Lilly, mindent megtesznek azért, hogy az inzulin az egész világ számára elérhetővé váljon.

Elizabeth Hughes az első olyan diabéteszes betegek egyike volt, akik részesülhettek a Lilly inzulinkészítményéből, 1923 végére pedig a gyár már mintegy 60 millió inzulin adagot állított elő. Thea Cooper és Arthur Ainsberg izgalmas regénye betekintést nyújt a Nobel-díjas felfedezés titkaiba, egy kislány életébe, aki kis híján belehalt betegségbe, de mégis megérte hét unokája születését.

„A könyv egyszerre írja le az inzulin felfedezéséig elvezető megpróbáltatásokat és a diabétesz kínjait betegek, családtagok és orvosok szemszögéből, lebilincselő történetbe foglalva korunk egyik legnagyobb orvosi felfedezését.” Ifj. dr. Kenneth E. Quickel, a Joslin Diabétesz Központ elnöke

„A huszadik században számos orvosi csodának lehettünk tanúi, ám ezek közül talán a legnagyobb változást az inzulin felfedezése jelentette a cukorbetegség kezelésében. A regény lenyűgöző betekintést nyújt a Nobel‐díjas felfedezés titkaiba, egy kislány életébe, aki kis híján belehalt betegségbe, de mégis megérte hét unokája születését. Valamint megismerjük egy gyógyszer felfedezésének kalandos történetét, amely a diabétesszel járó halálos ítéletet krónikus kellemetlenséggé degradálta. Ez a könyv fontos olvasmánya minden diabéteszesnek és kihagyhatatlan azok számára is, akik szeretik a rejtélyeket és a drámai emberi sorsokat.” Kenneth T. Jackson, Barzun történelem professzor, Columbia Egyetem

„Amikor kiderült 25 évesen a cukorbetegségem, két kérdésem volt: lehet-e gyermekem, és élhetek-e ezután is teljes életet. Az orvosaim mindkét kérdésre megnyugtató választ adtak. De mit mondhattak azoknak a gyerekeknek, akik az inzulin előállítása előtt születtek, és mit mondhattak a szüleiknek? Belegondolni is borzasztó. Elizabeth 74 évig élt, ő is hozzájárult, hogy bármelyikünk megérje az unokái születését. Ünnepeljük
ezzel a könyvvel az inzulint létrehozó nagyszerű embereket, mert velük az életet ünnepeljük.” Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója

A könyv az Egy Csepp Világnapon a Lilly standján megtekinthető lesz, a délután 3 órakor induló Diabétesz Sétát pedig idén az inzulin tömeggyártás 90 éves évfordulójának dedikáljuk. Gyertek velünk, hogy megmutathassuk: inzulinnal 90 éve VAN élet!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr275616736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása