Cukkerberg

Bionikus hasnyálmirigy működésben

2013. június 27. - kiskatka

A Massachusetts General Hospital fejlesztését, a "Bionikus Hasnyálmirigyet" idén áprilisban harminc cukorbeteg a kórházon kívül, otthon tesztelhette. A kipróbálás sikeresnek bizonyult, a készítők szerint reális gondolat, hogy 5-10 éven belül minden inzulinra szoruló cukorbeteg számára elérhető lesz ez a vércukorszintet automatikusan kontrolláló készülék. Legyen úgy!

Anna1.jpgAnna Floreen és rajta a "Bionikus Hasnyálmirigy"

A Massachusetts General Hospital "Bionikus Hasnyálmirigy" nevű fejlesztését korábban már tesztelték állatokon (sertéseken), majd kórházi körülmények között embereken 24-48 órán keresztül. A tesztek sikeresek voltak, ezért engedélyt kaptak, hogy idén áprilisban a kórház falain kívül is kipróbálják cukorbetegeken, mindennapi tevékenységeik közben.

Harminc 1-es típusú cukorbeteg vett részt a tesztben, mindannyian otthon tartózkodtak és élték a mindennapjaikat. A résztvevők egészségügyi paramétereit folyamatosan figyelemmel követték és a szomszéd szobába is beköltözött egy nővér.

A "Bionikus Hasnyálmirigy" a következő részekből áll:

  • inzulinpumpa - ez csökkenti a vércukrot, ha kell
  • glukagonpumpa - ez növeli a vércukrot, ha kell
  • folyamatos glükóz szenzor - a vércukorszintet követi folyamatosan és 5 percenként küldi az infót
  • iPhone és rajta egy applikáció, ami a glükóz szenzor jeleit veszi és a két pumpát kontrollálja, egy adott algoritmus szerint

A fejlesztést "Bionikus Hasnyálmirigynek" nevezik, mert hűen imitálja a szervezet működését. A nem cukorbeteg testben is az inzulin és a glukagon hormonok tartják egyensúlyban a vércukorszintet, a vércukor változásainak megfelelően, és pont ezt csinálja ez a kütyü is. Annyiban különbözik a mesterséges hasnyálmirigynek nevezett készülékektől, hogy azok általában glukagont nem adagolnak, így a vércukor növelése az inzulin megvonásával lehetséges, több-kevesebb sikerrel.

Aztán vannak még zárt és félig nyitott rendszerek. A zárt rendszer teljesen automatikus, míg a félig nyílt rendszer információkkal szolgál a cukorbetegnek, aki aztán eldönti, hogy beavatkozik-e (plusz CH-t fogyaszt vagy inzulint ad). A "Bionikus Hasnyálmirigy" zárt, teljesen automatikus rendszer.

A glükózszenzor 5 percenként küldi a vércukorértéket az iPhone-ra, amely ennek megfelelően irányítja az inzulin- vagy a glukagonpumpát. Mivel technikai okokból a bőr alá adagolt inzulin hatásában van egy kis csúszás (fél-1 óra), és maga a szenzor is kicsit lemaradva a valós értéktől kullog az éppen aktuális vércukorérték mögött, a fejlesztés legfőbb újdonsága az algoritmus, amely a szenzor által küldött információ alapján utasítja a pumpákat.

Az algoritmust Edward Damiano írta, akinek fia 11 hónaposan lett 1-es típusú cukorbeteg. A jelek szerint kitűnő munkát végzett, mert a "Bionikus Hasnyálmirigy" állta a sarat és működött. Ha minden jól is megy, évek kellenek, hogy a készülék elterjedhessen, de a készítők szerint reális gondolat, hogy "Bionikus Hasnyálmirigy" 5-10 éven belül elérhető lesz.

Anna Floreen blogger egyike volt a résztvevőknek. Anna 6 éves kora óta cukorbeteg, 24 éve. Sok felületen írt a tapasztalatairól, csak kiragadott példa a Glu oldal és az IDF. Videók is készültek, Annával és Damianoval is, az algoritmus készítőjével. Olvasgassátok, nézegessétek.

"Aktívan részt venni ebben a programban igazi életre szóló élmény volt. Nehéz volt megszokni a gondolatot, hogy tényleg nem kell állandóan azon gondolkodnom, hogy áll a vércukrom és hogy fog változni az elkövetkező órákban, mennyi inzulint kell adnom vagy éppen nem adnom. Fantasztikus volt! Volt rajtam két pumpa és egy nővér a nyomomban – tehát nem tudtam „elfelejteni”, hogy cukorbeteg vagyok - de a folyamatos befelé forduló figyelem szünetelt, a magunkra forduló harmadik szemet elhagyhattam. Végre nem kellett minden lépésemet kétszer átgondolni, hogy is fog hatni a vércukromra. És nem éreztem bűntudatot semmiért! Ez volt a legjobb.

Amíg tartott a kipróbálás, sokan kérdezték tőlem, hogyan érzem magam? „Fantasztikusan!” – válaszoltam. Öt napig egyáltalán nem volt sem túl alacsony, sem túl magas vércukrom, így ezek tüneteitől is mentes voltam. A cukorbetegség nem látszik kívülről, de belül nagyon sok érzés, érzelem és sokszor szorongás van bennem – ezeket elengedni öt napig és csak a technikára támaszkodni, felejthetetlen élmény!" Anna Floreen

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr955380191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cooldavee 2013.06.27. 11:09:45

A cikkben van egy elírás:

"így a vércukor *csökkentése* az inzulin megvonásával lehetséges"

Itt, ha jól sejtem, azt akartad írni, hogy "a vércukor *növelése* az inzulin megvonásával lehetséges".

Amúgy ez a kütyü zseniális. :-)

kiskatka 2013.06.27. 11:28:54

@cooldavee: igen, persze! Köszönet, javítottam!

dayaxx 2013.07.03. 11:06:06

Egyrészt nagyon jó, hogy ilyet meg lehet csinálni, és gyakorlatilag ki lehet hagyni az állandó gondolkodást és számolást, de én nem tudom elképzelni, hogy ennyi kütyü legyen állandóan rám drótozva. A sima inzulin pumpa gondolatával sem tudok kibékülni. Vannak élethelyzetek, amiket el sem tudok képzelni pumpával, pl. egyszerű edzés, amikor az ember minden oldalán fekszik, vagy strandolás. Továbbá eléggé hőmérséklet érzékeny az inzulin és azért az ember melegebb, mint amit kibír, itt jön az állandó tárolási probléma....
süti beállítások módosítása