Megvan a "Magyarország Cukormentes Tortája" Háziverseny győztese: Puszta Laura olyan máktortát dobott össze sültszilva mousse-szal, hogy a Mautner Zsófi-vezette zsűri mindhárom tagja megnyalta mind a tíz ujját utána! Mák, szilva, ráadásul liszt nélkül egy süteményben: nem csak alacsony szénhidráttartalom, de még isteni finom is. Itt vannak a részletek!
Süssétek meg Ti is, olvassatok tovább!
Összetevők:
- 100 gr nyírfacukor (6 kisebb almával helyettesítettem, cukor nélküli változatban)
- 3 tojás
- 125 gr vaj (82%-os vajat használok)
- 125 gr mák
A nyírfacukrot és a vajat keverjük habosra, majd egyesével keverjük hozzá a 3 tojássárgáját. Ezután adjuk hozzá az őrölt mákot. Lazítsuk a felvert tojásfehérje habjával. Figyeljünk arra, hogy ne törjük össze a habot. Tortaformában süssük 180 fokon 10 percig. (Cukor nélküli változatában a 3 tojássárgáját keverjük el a vajjal, majd adjuk hozzá a mákot, és a darált almát, a végén lazítsuk a tojásfehérje habbal. 180, majd 150 fokon süssük 25-30 percig sütőtől függően. ) Tűpróbával teszteljük, ha közben pirulna a teteje, alufóliával takarjuk le.
Szilvamousse:
- ¾ kg szilva
- 0,8 dl tej
- 1,8 dl tejszín
- 4 tojássárgája
- 8 dkg fruktóz (használhatunk xilitet is, illetve cukormentes verzióját is kipróbáltam sztíviával, valamint rizssziruppal is)
- agar-agar
- fűszerek (fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, vanília)
A szilvákat kimagozom, félbevágom, sütőlapra teszem, fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval és negyed rúd vanília kikapart magjával megszórom és sütőben megsütöm (180 fokon, kb. 10 perc alatt). Ezután megvárjuk, hogy kihűljön. Leszedjük a szilva héját, majd botmixerrel szósszá pürésítjük.
Közben elkészítem a mousse alapját úgy, hogy a tejet felmelegítem a maradék 3/4 rúd vanília kikapart magjaival, miközben 4 tojássárgáját a 8 dkg fruktózzal (vagy xilitet) és fél tk agar-agar-t habosra keverek. Ehhez öntöm hozzá a tejet, közben folyamatosan keverem, hogy a tojás ki ne csapódjon. Visszaöntöm az edénybe, visszahelyezem a tűzhelyre és besűrítem a szószt. Ha elkészült, hagyom kihűlni és ezután hozzáturmixolom a szilvaszószt.
A végén a felvert 1,8 dl tejszínnel lazítom a mousse-t és ráöntöm a kihűlt mákpiskótára. Egy éjszakára hűtőszekrényben pihentetjük a tortát. Másnap vaníliaszósszal vagy szilvaszósszal tálaljuk ízlés szerint. A bazsalikom nemcsak díszítőelem, hanem nagyon finom kiegészítője a desszertnek.
A teljes torta szénhidrát- és energiatartalma:
- ~893 kcal és
- 170 g CH, ha a piskótánál a xilit helyett a megadott 6 kicsi almával (kb. 600 g) számolunk.