Ha eltekintünk a szélsőségektől, az italozás cukorbetegen sem tilos: tudni kell az italok cukortartalmát (extrém sok is lehet); ismerni a bennük lévő alkohol vércukorcsökkentő hatását; érdemes fejben tartani, hogy a becsiccsentett állapot és az alacsony vércukor érzésre kísértetiesen hasonlít; és persze figyelni arra, hogy részegen nehéz fejben tartani az étkezéseket, inzulint. Csak ennyi.
Az alkoholos italoknak kétféle hatása van: az italok cukortartalma extrém módon is emelheti a vécukrot, míg alkoholtartalmuk éppen ellentétes, vércukorcsökkentő hatással bír. Az alkohol ugyanis gátolja a máj cukorraktárainak felszabadulását, vagyis a szervezet étkezések közötti saját "cukortermelését" - így kevesebb cukor jut a vérbe és a vércukor csökken. Hogy ne legyen "annyira" egyszerű, a két hatás eltérő időben működik. Az elfogyasztott cukor - lévén folyadék és gyorsan szívódik - azonnal hat. Míg a cukorcsökkentő hatás hosszabban is tapasztalható, akár 24 órán keresztül is. Az este fogyasztott alkohol éjjel még tuti szívja le a cukrot, ezért érdemes 5,0 mmol/l értéknél kicsit magasabbal feküdni, vagy számítani éjszaka hipóra.
Bármit is iszunk, a lényeg tehát a cukor-alkohol arány. Tömény italok magas alkoholtartalma lefelé hat, minimális cukor ezért elfér (pl nekem 1 pint Hubertus ilyen, pont jó). Viszont a női italoknak hívott likőrök sajnos kezelhetetlenül édesek. A bor és pezsgő a következő kategória - itt lehet száraz, félszáraz típust választani. Az édesek nekem nem jöttek be, dobják a cukrot, míg a ló másik oldala a kiemelkedően jó minőségű száraz borok - nulla CH tartalmuk mellett magas alkoholszintjük van, ezért mindig kell némi plusz szénhidrát. Ezért éhezünk meg egy finom bor után, leszívja a vércukrot.
Nyár lévén előtérbe kerül a sör. Sajnos a sört nem véletlen hívják folyékony kenyérnek, meglepően nagy kalória és szénhidráttartalma tud lenni, ami aztán szinte azonnal a véráramba kerül. Általában kell rá inzulint adni, de a sör trükkös tud lenni. A különböző szénhidráttáblázatokban megadják ugyan a CH értéket, de ez átlagérték: vannak savanyúbb, édesebb sörök, vizezett sörök, édesített sörök, ütősebb vagy hígabb sörök. Az átlagérték tehát nem ad pontos képet a CH tartalomra, miközben az alkoholtartalom is egyénileg hat mindenkire, így söre válogatja a hatást. Unalmas, klisé tanács, de nekem ez vált be: ha mértékkel iszom, tudok korrigálni, nagy baj nem történik, aztán legközelebb már tudom, mire számítsak. És ha a bevált mennyiségre-minőségre mégsem a várt dolog történik - nos, akkor a csapolt sört vizezi a kedves bártulaj, mert ez is benne van sajnos a pakliban...
A legtrükkösebbek a koktélok. Szinte mindegyikbe kerül valamilyen szirup vagy cukros lötty, melyektől kezelhetetlenek lesznek... De vannak nagyon pozitív tapasztalataim is: egy kedves mixer képes összeütni koktélt light Cola-val, 100%-os gyümölcslével vagy más, cukorbetegként is fogyasztható alkotóelemekkel. A 100%-os gyümölcslé pedig a mellette lévő tömény alkohol miatt még jól is jön, mint plusz CH. A legmegmosolyogtatóbb az a helyzet, mikor a mixerek összedugják a fejüket a pult mögött, mert csak azért is ők ki akarják találni, mit lehet és mit nem összeütni! Köszi srácok, ezúton is!
Az egész posztot a Diabetic Living ihlette kinyomtatható, pénztárcába tehető CH táblázatával. Letöltheted fent a képet, vagy regisztráció után a pdf-et a linkről. Az értékek tájékoztatóak, mérget (inzulint) meggondolás nélkül ne vegyetek rá!
Ha Neked más tapasztalataid vannak, kommentelj! Cheers!