Cukkerberg

Jég dupla whiskyvel

2012. május 17. - kiskatka

Ha eltekintünk a szélsőségektől, az italozás cukorbetegen sem tilos: tudni kell az italok cukortartalmát (extrém sok is lehet); ismerni a bennük lévő alkohol vércukorcsökkentő hatását; érdemes fejben tartani, hogy a becsiccsentett állapot és az alacsony vércukor érzésre kísértetiesen hasonlít; és persze figyelni arra, hogy részegen nehéz fejben tartani az étkezéseket, inzulint. Csak ennyi. 

Clipboard01_1.jpg

A Diabetic Living regisztráció után letölthető, kinyomtatható, pénztárcába tehető táblázata a CH értékekről

Az alkoholos italoknak kétféle hatása van: az italok cukortartalma extrém módon is emelheti a vécukrot, míg alkoholtartalmuk éppen ellentétes, vércukorcsökkentő hatással bír. Az alkohol ugyanis gátolja a máj cukorraktárainak felszabadulását, vagyis a szervezet étkezések közötti saját "cukortermelését" - így kevesebb cukor jut a vérbe és a vércukor csökken. Hogy ne legyen "annyira" egyszerű, a két hatás eltérő időben működik. Az elfogyasztott cukor - lévén folyadék és gyorsan szívódik - azonnal hat. Míg a cukorcsökkentő hatás hosszabban is tapasztalható, akár 24 órán keresztül is. Az este fogyasztott alkohol éjjel még tuti szívja le a cukrot, ezért érdemes 5,0 mmol/l értéknél kicsit magasabbal feküdni, vagy számítani éjszaka hipóra.

Bármit is iszunk, a lényeg tehát a cukor-alkohol arány. Tömény italok magas alkoholtartalma lefelé hat, minimális cukor ezért elfér (pl nekem 1 pint Hubertus ilyen, pont jó). Viszont a női italoknak hívott likőrök sajnos kezelhetetlenül édesek. A bor és pezsgő a következő kategória - itt lehet száraz, félszáraz típust választani. Az édesek nekem nem jöttek be, dobják a cukrot, míg a ló másik oldala a kiemelkedően jó minőségű száraz borok - nulla CH tartalmuk mellett magas alkoholszintjük van, ezért mindig kell némi plusz szénhidrát. Ezért éhezünk meg egy finom bor után, leszívja a vércukrot.

Nyár lévén előtérbe kerül a sör. Sajnos a sört nem véletlen hívják folyékony kenyérnek, meglepően nagy kalória és szénhidráttartalma tud lenni, ami aztán szinte azonnal a véráramba kerül. Általában kell rá inzulint adni, de a sör trükkös tud lenni. A különböző szénhidráttáblázatokban megadják ugyan a CH értéket, de ez átlagérték: vannak savanyúbb, édesebb sörök, vizezett sörök, édesített sörök, ütősebb vagy hígabb sörök. Az átlagérték tehát nem ad pontos képet a CH tartalomra, miközben az alkoholtartalom is egyénileg hat mindenkire, így söre válogatja a hatást. Unalmas, klisé tanács, de nekem ez vált be: ha mértékkel iszom, tudok korrigálni, nagy baj nem történik, aztán legközelebb már tudom, mire számítsak. És ha a bevált mennyiségre-minőségre mégsem a várt dolog történik - nos, akkor a csapolt sört vizezi a kedves bártulaj, mert ez is benne van sajnos a pakliban...

A legtrükkösebbek a koktélok. Szinte mindegyikbe kerül valamilyen szirup vagy cukros lötty, melyektől kezelhetetlenek lesznek... De vannak nagyon pozitív tapasztalataim is: egy kedves mixer képes összeütni koktélt light Cola-val, 100%-os gyümölcslével vagy más, cukorbetegként is fogyasztható alkotóelemekkel. A 100%-os gyümölcslé pedig a mellette lévő tömény alkohol miatt még jól is jön, mint plusz CH. A legmegmosolyogtatóbb az a helyzet, mikor a mixerek összedugják a fejüket a pult mögött, mert csak azért is ők ki akarják találni, mit lehet és mit nem összeütni! Köszi srácok, ezúton is!

Az egész posztot a Diabetic Living ihlette kinyomtatható, pénztárcába tehető CH táblázatával. Letöltheted fent a képet, vagy regisztráció után a pdf-et a linkről. Az értékek tájékoztatóak, mérget (inzulint) meggondolás nélkül ne vegyetek rá!

Ha Neked más tapasztalataid vannak, kommentelj! Cheers!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr974504674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Külföldi Viktor 2012.05.17. 10:00:03

nem spamelni akarok, de gyerkeknél legalább ilyen problémás az élet cukorbetegen, de hálisten ott is vannak lehetőségek a normális életvitelre.
a kollegám sajnos érintett, ő ajánlotta ezt a tábort, gondoltam megosztom az érintettekkel:
spuritabor.hu/index.php/eletmodtabor-i

kiskatka 2012.05.17. 10:38:42

@Külföldi Viktor: köszönjük a linket, nagyon izgalmas kezdeményezés!

Measurer 2012.05.17. 11:24:00

Hasznos tanácsok, persze csak azok számára akik ezt megengedhetik maguknak, vércukor szintjük jól szabályozott.
Amit különösen ki szoktak emelni: üres gyomorra, testmozgás után nem szabad alkoholt inni. És persze ahogy irjátok, fontos a lefekvés előtti étkezés.
A hipó korábban, de egész későn is jelentkezhet, akár 10-16 órával a fogyasztás után. Jó, ha helyesen értékeli ezt a baráti társaság, ha nem egyszerű "becsiccsentésről" van szó, és a cukorbeteg az elfogyasztott alkohol mennyiségéhez képest furcsán viselkedik.

dayaxx 2012.05.17. 14:00:39

Ritkán iszom, akkor is max 2 pohár bort, sem akkor sem utána éjszaka nincs semmi gond a cukrommal. Csak másnap délelőtt 10-12 órával alkohol fogyasztás után van hipo, kb olyan mintha a reggelihez bevitt szénhidrát fel sem szívódna és csak szőlőcukor segít rajta.
süti beállítások módosítása