Cukkerberg

Aerob és anaerob mozgásformák kezelése

2024. január 29. - szabari.betti

bruno-nascimento-phigyugqpvu-unsplash.jpg

A rendszeres fizikai aktivitás nagyon fontos a cukorbetegség kezelésében. Nemcsak az inzulin hatékonyabb felhasználását segíti elő a szervezetben, hanem vércukorszint-csökkentő hatása is van, akár még órákkal az edzés után is. A testmozgás segít a testsúly- és a stresszkezelésben is, és összefügg a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával.

Két mozgástípus létezik: aerob és anaerob edzés. A kettő közötti fő különbségek a következők:

  • a tevékenység elvégzéséhez szükséges oxigén
  • a tevékenység hossza és intenzitása
  • a mozgáshoz szükséges "üzemanyag" forrása

Mindkét típus kínál előnyöket, ugyanakkor bizonyos kihívásokkal is jár a cukorbetegek számára.

Aerob edzés. Az aerob edzéshez oxigénre van szükség az energia előállításához. Tekintsd ezt úgy, mint egy olyan tevékenységtípust, amelyet emelt légzésszámmal tarthatsz csak fenn. A mérsékelt intenzitású tevékenységek, mint a tempós séta, a kocogás és az úszás, aerob gyakorlatoknak számítanak. Az ilyen típusú edzés során a szervezet a vérből származó glükózt használja üzemanyagként. Ez azt jelenti, hogy 30 perc vagy több ilyen jellegű mozgás után a vércukorszinted csökken. A rendszeres aerob tevékenység csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Az benne a nagyszerű, hogy bárhol végezheted. Sétálj a kutyáddal. Próbálj meg egy gyors kocogást egy közeli parkban. 

Tippek aerob edzéshez:

  • Orvosod segítségével tapasztald ki, kell-e csökkentened a szokásos inzulinmennyiséget az edzés előtt. 
  • Ismerd az alacsony vércukorszint jeleit. Ha 30 percnél tovább edzel, nagyobb a kockázata a hipónak.
  • Ha a vércukorszinted edzés közben túl alacsony lesz, legyen készenlétben nálad gyors felszívódású szénhidrát (szőlőcukor, gyümölcslé, stb.).

Anaerob edzés. Az anaerob gyakorlat abban különbözik az aerobtól, hogy nincs szükség ennek során oxigénre az energia előállításához. Az anaerob gyakorlat általában intenzívebb. Azok a tevékenységek, amelyek csak rövid ideig tarthatók fenn, mint például a súlyemelés, anaerobnak minősülnek. Ahelyett, hogy a véráramból származó glükózt használnák fel, az izmok tárolt glikogént használnak fel a test táplálására. Az olyan saját testsúlyos gyakorlatok, mint a fekvőtámaszok, a guggolások, nagyszerű módjai annak, hogy anaerob gyakorlatokat végezz akár otthon is, anélkül, hogy el kellene menned az edzőterembe.

Tippek anaerob edzéshez:

  • Orvosod segítségével tapasztald ki, mennyit kell módosítanod (vagy kell-e) az inzulinadagon egy ilyen edzés előtt. Az intenzív fizikai erőfeszítés gyakran megemelheti a vércukorszintet. inzulinszintet.
  • Ügyelj a vércukorszintedre. A cukrod gyorsan megemelkedhet, ha magas intenzitású edzést végzel. Ellenőrizd ezért gyakran. Ne feledd, hogy a hiperglikémia hatással lehet a teljesítményedre.

Mindkét edzés típusra szükséged van. Az optimális egészséghez mind az aerob, mind az anaerob tevékenység fontos. A cukorbetegeknek törekedniük kell heti körülbelül 150 perc aerob edzésre és heti két vagy három anaerob gyakorlatra is. Az inzulin adagolása, a szénhidrátbevitel és a testmozgás egyensúlyba hozása némi kihívást jelenthet. De ne csüggedj. Egyre könnyebb lesz, ahogy kitapasztalod. Vizsgálatok szerint, ha az edzést bemelegítés után anaerob mozgásformával kezdjük, majd areobbal folytatjuk, akkor a legkisebb az esély a vércukor ingadozásra.

 

forrás: https://www.mysugr.com/en/blog/how-manage-aerobic-vs-anaerobic-exercise-diabetes/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr9218308909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása