Cukkerberg

Érdekességek a diabétesz történelméből

2024. január 18. - szabari.betti

istockphoto-1225091290-612x612.jpg

A történelemnek nem kell feltétlenül unalmasnak lennie! Hoztunk néhány szórakoztató tényt a cukorbetegség történetéről. Nagyon érdekes megismerni azt, hogyan fedezték fel a diabéteszt, és hogyan kezelték a kezdetekben. A cukorbetegség történetének megismerésével ráébredhetünk arra is, milyen messzire jutottunk már, ami hálássá tehet minket a csodálatos felfedezésekért, amelyek megmentették sok diabéteszes ember életét.

Tudtad, hogy körülbelül 3000 évvel ezelőtt utaltak először a diabéteszre a források szerint? Rég volt, ugye? És egészen néhány évtizeddel ezelőttig a cukorbetegek vércukorszintjének kezelése nagyon nehéz volt, sőt szinte lehetetlen. Bár még mindig nincs gyógymód erre az autoimmun állapotra, a történelem áttekintése azt mutatja, hogy hosszú utat tettünk már meg. A cukorbetegség működésének alaposabb ismerete, valamint az olyan jelentős felfedezések, mint az inzulin, azt hozták magukkal, hogy egyre több diabéteszes személy képes korlátok nélküli, teljes életet élni. Olvass tovább, és fedezz fel néhány szórakoztató tényt a cukorbetegség történetéről, amelyeket esetleg nem ismertél korábban. Engedd meg, hogy elvigyünk egy izgalmas időutazásra!

A cukorbetegség felfedezése

1. tény: Az ókori egyiptomiak már megemlítették a cukorbetegség tüneteit kéziratokban, amelyek Kr.e. 1500-ból származnak.

2. tény: Indiában az orvosok a cukorbetegséget madhumeha-nak nevezték, ami azt jelenti, hogy „mézes vizelet”, mivel a diabéteszesek vizelete vonzotta a hangyákat a magas cukortartalom miatt. Akkoriban a cukorbetegség teszteléséhez az orvosok a vizeletet elemezték, hogy megnézzék, nem jönnek-e a rá a cukorrajongó hangyák. Ma már tudjuk, hogy ez azért történik, mert a felesleges cukor a vizelettel távozik a szervezetből.

3. tény: Az i.sz. 2. században Aretaeus, a görög-római kor nagy orvosa hivatalosan bevezette a cukorbetegség kifejezést. A cukorbetegség szó a görög διαβαινω (diabaino) szóból származik, ami azt jelenti, hogy „áthaladok”.

4. tény: A „Mellitus” kifejezés csak az 1600-as években jelent meg. Thomas Willis angol orvos és anatómus a cukorbetegek vizeletének édességéről írt, amelyet „pisilő gonosznak” nevezett. Végül kitalálta a „Mellitus” kifejezést.

A cukorbetegség korai kezelése

5. tény: Az ókori görög orvosok azt mondták pácienseiknek, hogy edzzenek a cukorbetegség kezelése céljából. Azt is javasolták, hogy lovagoljanak, gondolván, hogy ez csökkenti a túlzott vizelést.

6. tény: Sok más korai kezelést is javasoltak az orvosok. Néhány közülük a következőket tartalmazta:

  • Könnyen emészthető ételek, például birka- vagy borjúhús fogyasztása
  • Dohány
  • „Nem irritáló” szénhidrát- és tejdiéta, amely főként rizsből és tejből áll
  • Szénhidrátmentes diéta
  • Ópium
  • Féregmag, csillagfürt és görögszéna por (nem, mi sem hallottunk róla)
  • Böjtölés

7. tény: Volt olyan orvos, aki azt javasolta, hogy a cukorbetegek tartsák be a 3% szénhidrátból, 32% fehérjéből és 65% zsírból álló étrendet. Azt is tanácsolta, hogy ne egyenek gyümölcsöket.

Érdekességek az inzulinról, az inzulinrezisztenciáról és a hasnyálmirigyről

8. tény: Leonard Thompson volt az első beteg a világon, aki inzulininjekciót kapott. 14 évesen kórházba került, a ketoacidózisos kóma küszöbén. Inzulint kapott, amelynek adagolását egész életében folytatta, és még 13 évet élt az első kezelés után.

9. tény: Sir Harold Percival Himsworth 1936-ban publikált egy kutatást, amely az 1-es és a 2-es típusú diabétesz közötti különbségről beszélt. Az volt az elképzelése, hogy sok ilyen betegségben szenvedő embernek inzulinhiánya helyett inkább inzulinrezisztenciája van.

Modern felfedezések

10. tény: A tudósok 1978-ban megalkották a Humulint, az első emberi alapú inzulint. Ez az inzulin szerkezetében teljesen megegyezik az emberi szervezet által termelt inzulinnal.

11. tény: Majdnem további 20 év telt el, mire a rövid hatású inzulin elérhetővé vált. 1996-ban került piacra a Lispro, amely az injekció beadása után körülbelül 15 perccel kezdett el hatni, és 2-4 órán keresztül működött tovább.

12. tény: Az első glükózmonitorok csak az 1980-as években voltak elérhetők otthoni használatra. 

13. tény: Az inzulinpenek először 1986-ban váltak elérhetővé, biztonságos és kényelmes módot biztosítva a cukorbetegeknek az inzulin pontos (kórházon kívüli) adagolására.

14. tény: Az inzulinpumpákat az 1990-es években találták fel, egyszerű és rugalmas kezelési lehetőséget kínálva a cukorbetegek számára.

Íme 14 fun fact a cukorbetegség történetéről. Hányat nem hallottál korábban? A témához kapcsolódik az Egy Csepp Figyelem Alapítvány virtuális inzulin kiállítása, amelyet ITT érhettek el!

 

forrás: https://www.mysugr.com/en/blog/15-1-fun-facts-about-history-diabetes/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr118305081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása