Magyarország Cukormentes Tortája 2023-ban a makói Papp Cukrászda hozzáadott cukor nélkül készült alkotása, a Kikelet lett. Megosztjuk veletek a profi receptet.
A tortáról további infót itt találtok.
Kikelet
(23 cm átmérőjű, 16 szeletes torta)
Mandulás felvert
95 g tojássárgája
45 g eritrit
40 g xilit
3 g citromhéj (kezeletlen)
2 g sütőpor
0,2 g vanília (1/3 db vaníliarúd)
45 g vaj (82%-os)
110 g mandulaliszt
105 g tojásfehérje
Elkészítés
A tojássárgáját az édesítőkkel, a citromhéjjal és a vaníliával kihabosítjuk. A vajat felolvasztjuk, majd a kihabosított tojássárgájához öntjük. A sütőport elkeverjük a mandulaliszttel, majd beleforgatjuk. A tojásfehérjét laza habbá verjük, majd a habot a masszához keverjük. Sütőpapírral kibélelünk egy 23 cm-es és egy 20 cm-es tortaformát, elosztjuk bennük a tésztát (a 23 cm-esbe 260 g-ot, a 20 cm-esbe 170 g-ot adagolunk) és 170°C-on 15 perc alatt készre sütjük a lapokat.
Levendulás-búzavirágos Earl Grey tea infúzió
3 g Sans&Sans Assam fekete tea bergamott-tal és búzavirággal
3 g levendulavirág
200 g víz
Elkészítés
A fekete teát és a levendulavirágot leforrázzuk, 1 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Áfonyabetét
4 g zselatin
50 g levendulás-búzavirágos Earl Grey tea infúzió
150g áfonyapüré (100%-os)
Elkészítés
A zselatint a teában megduzzasztjuk. A pürét felfőzzük, majd a zselatint hozzá adjuk. Egy 20 cm-es tortakarikába öntjük és dermesztjük.
Earl Grey-citromkrém
50 g tej (1,5%-os)
50 g tejszín (32%-os)
4 g Sans&Sans Assam fekete tea bergamott-tal és búzavirággal
52 g tojás (egész)
45 g citromlé (frissen facsart)
25 g eritrit
20 g lime-lé (frissen facsart)
16 g tojássárgája
10 g xilit
4 g citromhéj (kezeletlen)
2 g lapzselatin
Elkészítés
A tejet és a tejszínt a teafűvel felforraljuk és kb. 15-20 percre lefedve állni hagyjuk, majd átszűrjük. Egy lábasba kimérjük a tojást, a tojássárgáját, a citromlevet, a lime-levet, az édesítőket és a reszelt citromhéjat, hozzáadjuk az átszűrt tejszínes tejet és az egészet sűrűsödésig főzzük. A lapzselatint jéghideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és a krémhez adjuk.
Vaníliás fehércsokoládé mousse
24 g levendulás-búzavirágos Earl Grey tea infúzió
7 g zselatin
110 g tej (1,5%-os)
30 g tojássárgája
11 g eritrit
11 g xilit
0,3 g vanília (2/3 db vaníliarúd)
110 g hozzáadott cukortól mentes fehércsokoládé (27%-os)
220 g tejszín (32%-os)
Elkészítés
A levendulás fekete teában megduzzasztjuk a zselatint. A tejet, a tojássárgáját, az édesítőket és a vaníliát felforraljuk, hozzáadjuk a zselatint, majd az egészet a fehércsokoládéra öntjük és simára keverjük. A tejszínt laza habbá verjük és a krémhez adagoljuk.
Fehércsokoládé áthúzó
70 g hozzáadott cukortól mentes fehércsokoládé 27%-os
50 g levendulás-búzavirágos Earl Grey tea infúzió
2 g lapzselatin
Elkészítés
A fehércsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. Amikor felolvadt, elkeverjük benne a teát. A lapzselatint jeges vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk és a csokoládéhoz adjuk. Az egészet simára keverjük és a torta tetejére öntjük.
Díszítés
1 g Decora Spring Colors ehető virág
1 g liofilizált áfonya
A torta szélét körbe szórjuk az ehető virágokkal és a liofilizált áfonyával.
A torta összeállítása
A visszahűtött áfonyás zselére helyezzük a 20 cm-es mandulás felvertet. A felvertre ráöntjük a fekete teás citromkrémet és az egészet kifagyasztjuk.
Egy 23 cm-es torta karikába belehelyezzük a 23 cm-es felvertet és betöltjük egyenletesen a vaníliás fehércsokoládé mousse negyedével. Ráhelyezzük az előkészített és kifagyasztott 20 cm-es áfonya/felvert/citromkrémes betétet és rátöltjük a maradék vaníliás fehércsokoládé mousse-t is.
A kidermesztett torta tetejére öntjük a fehércsokoládé áthúzót és a szélét körbe szórjuk az ehető virágokkal és a liofilizált áfonyával.