Cukkerberg

Séta és T2D

2024. január 07. - szabari.betti

istockphoto-1445417525-612x612.jpg

A gyaloglás az egyik legkényelmesebb mozgásforma. Különösen hasznos lehet azon 2-es típusú cukorbetegek számára, akik egyszerű és kíméletes módszereket keresnek az aktív életmódra. Ráadásul szinte bárhol és bármikor űzhető, amikor az neked megfelelő. Fontos viszont, hogy konzultálj orvosoddal, mielőtt belevágnál egy új edzéstervbe. Ő segíthet eldönteni, hogy egészségi állapotod alapján melyik terv lenne legmegfelelőbb a számodra.

A T2D-vel történő séta előnyei

  • csökkenti a vércukorszintet
  • javítja az inzulinérzékenységet
  • csökkenti a szívbetegségek, a stroke kockázatát
  • csökkenti a koleszterinszintet és a stresszt
  • növeli a csontsűrűséget, ami megakadályozza a csontritkulást és elősegíti a csontok egészségét

Hogyan vágj bele? Könnyebb elkezdeni a rendszeres sétálást, mint gondolnád. Íme néhány tipp, amelyet már ma is elkezdhetsz

Tűzz ki célokat: Gondolj a már megtett távokra, és tűzz ki célokat, hogy idővel növeld a gyaloglás mennyiségét. Ha például jelenleg napi 500 lépést teszel meg, akkor érdemes lehet napi 1000 lépésre továbbfejlődnöd, és később onnan is továbblépni. A legtöbb okostelefon automatikus lépésszámlálóval rendelkezik, de az olyan alkalmazások, mint a Pacer és a FitBit, szintén nagyszerűen számolják a lépéseket, és motiválhatnak téged, hogy minden nap egyre többet mozogj. Mindig kövesd nyomon a fejlődésedet. 

Szánj időt a napi 30 perc sétára: Az Amerikai Diabétesz Társaság legalább heti öt napon 30 perces sétát javasol – ez hatékonyan felosztható három vagy több 10 perces sétára a nap folyamán. Napi 60-80 perces fizikai aktivitás javasolt. Kezdd elérhető napi célokkal, amelyekre könnyen építhetsz majd, és idővel felülmúlhatod a lendületet és a motivációt.

Vonj be egy barátot: Az edzés nem csak neked hasznos, hanem a körülötted élőknek is. Ha van kutyád, használd kis kedvencedet motivációként, hogy mozogj, és elindulj az egészségesebb életmód felé. Fogj meg egy barátot, rokont vagy munkatársat, és határozzátok el, hogy együtt sétáltok. 

Az intenzitás kezelése. Az intenzívebb gyalogos edzés gyors és erőteljes sétát jelent. Ha 30 percig folyamatosan sétálsz, melegíts be előtte 5 percig, majd 15-20 percig gyors ütemben sétálj, majd öt percig vezesd le az edzést.

Felszerelés, amire szükséged lehet

  • Sétacipő és zokni – lehetőleg lapos, rugalmas, sportos cipő, amely jól illeszkedik a lábadhoz. 

Biztonsági intézkedések

  • Hagyd ki az edzést, ha túl magas vagy alacsony a vércukorszinted.
  • Igyál sok vizet, hogy hidratált maradj.
  • Figyeld a vércukorszinted edzés előtt, alatt és után.
  • Ha inzulint adsz, egyes kutatások szerint érdemes az injekció beadási helyét úgy megválasztani, hogy az távol legyen azoktól az izmoktól, amelyeket a legtöbbet fogsz igénybe venni, mivel az edzés felgyorsíthatja az inzulin felszívódását és hipoglikémiához vezethet. 

 

forrás: https://beyondtype2.org/walking-type-2-diabetes

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr8418278483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása