Cukkerberg

Prediabéteszem van...2-es típusú cukorbeteg leszek?

2023. január 26. - szabari.betti

istockphoto-1215745248-170667a.jpg

A prediabétesszel való együttélés azt jelenti, hogy az adott személy vércukorszintje magasabb a normálisnál, de nem annyira magas, hogy 2-es típusú diabétesznek (T2D) lehessen tekinteni az állapotát. A prediabétesz diagnózisa általában egy kis ébresztő, és lehetőséget kínál arra, hogy javíts a szokásaidon és egészségesebben élj. Olyan jelnek tekinthető, ami felhívja a figyelmet arra, hogy ahogyan élsz, az nem teljesen egészséges, vagy nem biztos, hogy jó a szervezetednek. Érdemes ilyenkor elemezni az étkezési szokásaidat, a testmozgás rendszerességét (vagy hiányát) és a stresszkezelést is.

Tovább

T1D útikalauz munkatársaknak

istockphoto-1365562800-170667a.jpg

A "9-től 5-ig" munkastílus eleve senki számára sem a legkönnyebb verzió, különösen ha valaki 1-es típusú diabétesszel él. Egyeztetések, munkahelyi események, az utazás és a stressz mellett a cukorbetegeknek ugyanúgy kezelniük kell a vércukorszintjüket is. Elképzelhető, hogy olyannal fogsz együtt dolgozni, aki diabéteszes, vagy egyszerűen csak szeretnél többet megtudni erről az állapotról. Nézd át ezt az útmutatót, amely segít megismerni az 1-es típusú diabétesz csínját-bínját munkahelyi környezetben.

Tovább

19

istockphoto-906723100-612x612.jpg

10 éves voltam, amikor az immunrendszerem kinyírta a hasnyálmirigyemben az inzulint termelő béta sejteket, amelyek anno szabályozták a vércukorszintemet. Megkaptam egy olyan melót, amire nem önként vállalkoztam, amit a szervezetem már nem tud önmagáért elvégezni - inzulinadagolás, vércukorszint-szabályozás, egy olyan testi funkció, amelyről a legtöbben nem is tudnak, mert nem kell rá gondolniuk sem. Mondanám, hogy tisztán emlékszem arra, mikor 2004. január 24-én diagnosztizáltak, de nem vagyok ilyen szerencsés. Egy súlyosnak mondható ketoacidózissal kerültem kórházba, amely miatt napokig nem voltam eszméletemnél. Miután kezdtem jobban lenni, alig vártam, hogy végre hazamehessek. Két hetet voltam két különböző kórházban. Emlékszem, az egyik kórteremben feküdt egy vakbélgyulladás miatt megműtött lány, aki nagyon rosszul nézett ki, és örültem, hogy én nem ő vagyok. De amikor ő hazament, felépült. Velem viszont hazajött a cukorbetegség. 

Tovább

Hogyan befolyásolja a cukorbetegség a hangulatodat?

m-t-elgassier-cugryvzio_m-unsplash.jpg

Kétségtelen, hogy a vércukorszinted óriási szerepet játszik abban, hogyan érzed magad testileg és lelkileg egyaránt. Bárki, aki „normális” vércukorszinttel rendelkezik, minden bizonnyal tapasztalhat időnként hangulati ingadozásokat, depressziót és szorongást. A bármilyen típusú cukorbetegséggel élő embereknek azonban egy egész sor extra változója van, amelyek befolyásolhatják hangulatukat, akár óráról órára, akár hosszú távon, hónapok vagy évek során. Az enyhe stressztől és szorongástól a súlyos depresszióig a cukorbetegség szerepet játszhat ezek kialakulásában. Az alábbiakban megvizsgáljuk, hogy a diabétesz leggyakrabban milyen hatással lehet a kedélyállapotunkra.

Tovább
süti beállítások módosítása