Éber Zsuzsanna tortája, ami idei Háziversenyünkben a 3. helyezett lett, nem hiába kapta „A sárgabarack legjava” nevet. Ez a lédús gyümölcs, amelynek szezonja hazánkban az eper szezont követi és az őszibarack szezont előzi meg, lekvár, zselé és mousse formában is megjelenik a tortában, de ha ez mind nem lenne elég, még rá is haraphatunk, mivel különlegességként aprított sárgabarackmagot is rejt magában.
A torta szeletenként 249,4 kcal-t és 10,7 g szénhidrátot tartalmaz, de természetesen az értékek a felhasznált alapanyagok függvényében változhatnak.
Nemsokára akár friss gyümölcsből is elkészíthetjük, de aki nem tud addig várni, az már most is megteheti, mutatjuk a receptet!
A sárgabarack legjava
(22 cm átmérőjű, 16 szeletes torta)
Hozzávalók
- Citromos-vajas piskótalapok
- 4 db tojás szétválasztva
- 80 g eritrit
- 80 g zabpehelyliszt
- 40 g barna rizsliszt
- 60 g 82%-os olvasztott vaj (sz.e. laktózmentes)
- 1 db közepes méretű kezeletlen citrom leve és héja
- csipetnyi só
A négyszögletű piskótalaphoz ezeken felül kell még 10 g hozzáadott cukortól mentes sárgabaracklekvár és 20 g aprított-pirított sárgabarackmag (amennyiben gyerekek is esznek a tortából, a sárgabarackmagot helyettesítsük mandulával).
Sárgabarack zselé
- 200 g sárgabarack püré
- ½ db kezeletlen narancs reszelt héja
- 50 g eritrit
- 8 g zselatin
- 3 ek. hideg víz
Sárgabarack mousse
- 200 g sárgabarack püré
- ½ db kezeletlen narancs reszelt héja
- 100 g eritrit
- 150 ml 30%-os hideg habtejszín (sz.e. laktózmentes)
- 8 g étkezési zselatin
- 2 ek. hideg víz
Túró mousse
- 250 g zsírszegény túró (sz.e. laktózmentes)
- 100 g eritrit
- ½ db vaníliarúd kikapart magjai
- 250 ml 30%-os hideg habtejszín (sz.e. laktózmentes)
- 90 g 12%-os tejföl (sz.e. laktózmentes)
- 8 g étkezési zselatin
- 3 ek. hideg víz
- csipetnyi só
Díszítés
- 100 ml 30%-os habtejszín (sz.e. laktózmentes)
- 20 g hozzáadott cukortól mentes sárgabaracklekvár
- 30 g aprított mandula
Elkészítés
1. A piskótákhoz a sütőt előmelegítjük 170°C-ra. A tojásfehérjéket elkezdjük habbá verni a sóval és az eritrittel. Miután kemény habbá vertük, a habverőt alacsonyabb fokozatra vesszük és pár mozdulattal belekeverjük a 4 db tojássárgáját, a citrom héját és levét illetve az olvasztott vajat. A liszteket összekeverjük és ezeket is óvatosan beleforgatjuk. Előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt a piskótatészta feléből egy kb. 2 cm vastag 20 cm átmérőjű piskótakarikát és egy 25x20 cm méretű piskótalapot sütünk. Amikor elkészült, hűlni hagyjuk.
2. Ezután egy állítható tortakarikát 20 cm átmérőre állítunk, ráhelyezzük egy tálcára és beletesszük a piskótakorongot. Felhasználásig félrerakjuk.
3. A sárgabarack zseléhez a sárgabarackpürét összekeverjük az eritrittel, felforraljuk, majd hozzáadjuk a hideg vízben megduzzasztott zselatint. Az egészet kissé visszahűtjük és ráöntjük a formába helyezett piskótakorongra. Dermedésig hűtőbe tesszük.
4. A sárgabarack mousse-hoz a sárgabarackpürét az eritrittel, a reszelt narancshéjjal és a vízzel felforraljuk és az egészet botmixerrel egyneműsítjük, majd belekeverjük a hideg vízben megduzzasztott zselatint. Szobahőmérsékletűre hűtjük, és az időközben habbá vert tejszínhabba forgatjuk. A tortakarikába helyezett barackzselés piskótára öntjük és hűtőben dermesztjük.
5. A négyszögletes piskótát megkenjük a sárgabaracklekvárral és megszórjuk az aprított-pirított sárgabarackmaggal. Kb. 3 cm-es csíkokra vágjuk, csigavonalban elkezdjük a csíkokat feltekerni folytatólagosan egymás után, amíg a piskótacsiga átmérője eléri a 20 cm-es forma méretét, majd ráhelyezzük a még dermedő sárgabarack mousse rétegre. Szilárdulásig hűtőben tároljuk.
6. Amikor a sárgabarack mousse megszilárdult, a tortakarikát átállítjuk 22 cm átmérőre azért, hogy a túró mousse a későbbiekben körbe tudja majd venni a piskótát. További felhasználásig félrerakjuk.
7. A túró mousse-hoz a túrót áttörjük a tejföllel, belekeverjük a vaníliarúd kikapart magjait, a sót és az eritritet. A hideg vízben megduzzadt zselatint mikrósütőben megolvasztjuk és azt is elvegyítjük a túróban. Az egészet addig keverjük, amíg az eritrit szemcséi teljesen elolvadnak. A hideg habtejszínt kemény habbá verjük, egy részét elvegyítjük túrós krémben, majd a túrós krémet óvatosan a maradék tejszínhabba forgatjuk. A 22 cm-re előkészített tortakarikába öntjük úgy, hogy körbevegye az eddig elkészített 20 cm-es sárgabarackos tortaalapot. A tetejét elsimítjuk és az egészet hűtőbe rakjuk, ahol 4 órát dermesztjük (annál jobb, minél tovább áll).
8. Dermedést követően eltávolítjuk a tortagyűrűt és díszítjük a tortát. Az oldalát kb. 3 cm magasságig aprított mandulával panírozzuk. A tetejét előbb vékony habcsővel körkörösen sárgabarack lekvárral díszítjük, majd egymástól egyenlő távolságra 16 db eritrittel ízesített tejszínhabrózsával kirakjuk, végül megszórjuk a maradék aprított mandulával.