Cukkerberg

Diabétesz-stigma: mit tehetsz?

2023. március 08. - szabari.betti

istockphoto-1367358170-170667a.jpg

A megbélyegzés, vagyis stigma definíció szerint egy személy rosszallását vagy diszkriminációját jelenti olyan érzékelhető jellemzők alapján, amelyek megkülönböztetik őket a társadalom többi tagjától. Sajnos a kutatások azt sugallják, hogy a cukorbetegek gyakran megtapasztalják ezt. Az Australian Center for Behavioral Research in Diabetes az első nemzetközi nemzeti kutatóközpont, amely a diabéteszesek viselkedési, pszichológiai és szociális vonatkozásait vizsgálja. 2011-ben kezdtek el kutatni a cukorbetegség megbélyegzésével kapcsolatban, azóta munkájukat nagy elismerés övezi. Az ő megfigyeléseikről írtunk most nektek.

Hogyan kapcsolódik a stigma a cukorbetegséghez, és mi okozza ezt a megbélyegzést? A cukorbetegséggel kapcsolatos megbélyegzés negatív következményekkel járhat az önellátásra és az eredményekre nézve, ami magának az állapotnak a rossz kezelését okozhatja. Az ausztrál kutatók, Schabert és munkatársai egy másik munkájukban részletesen kifejtették a társadalmi megbélyegzés elméleti perspektíváját. A fogalomalkotás 5 összetevőjéről beszéltek, amelyek a következők:

  • A cukorbetegek kategorizálása jellemük és tulajdonságaik, az állapot kezeléséhez szükséges megfigyelhető viselkedések (pl. ételválasztás, inzulin injekció vagy gyógyszerszedés) vagy az állapothoz kapcsolódó fizikai jellemzők (pl. 2-es típusú cukorbetegség esetén elhízás) alapján.
  • Negatív sztereotípiák, például lustaság vagy túlevés, stb.
  • Miután összekapcsolták a negatív sztereotípiával, a megbélyegzési folyamat két különböző „Mi” és „Ők” csoportra való szétváláshoz vezet.
  • Státuszvesztés és diszkrimináció (pl. megbízhatatlan munkavállalónak való titulálás)

A megbélyegzés a hatalomtól függ – a társadalmi, kulturális, gazdasági és politikai hatalmi különbségektől.

A stigma forrásai. A megbélyegzés lehet külső, ami azt jelenti, hogy más emberektől és a társadalomtól származik, vagy lehet belső, tehát önmagadból. Általános tévhit az, hogy a cukorbetegség a rossz döntések és az egyéni viselkedés eredménye. A megbélyegzés fő forrásai a következők:

  • Magánszemélyek
  • Csoportok
  • Közösségek
  • Egészségügyi szakemberek 
  • Cukorbeteg emberek

Az elhízás és a "súlybélyeg" egy gyakori dolog, amellyel az egészségügyi ágazat foglalkozni próbál. Ez a megbélyegzés egy személy testméretéhez, alakjához vagy súlyához kapcsolódik – szintén nagymértékben hozzájárul a diabétesz megbélyegzéséhez, különösen a 2-es típusú cukorbetegséghez. 

Mit tehetünk a cukorbetegség megbélyegzése ellen? Szavainknak nagyobb ereje van, mint gondolnánk. Mind a csoportok, mind a cukorbetegek, mind a nem cukorbetegek egyenlő felelősséggel tartoznak e stigmatizáció megszüntetéséért és az állapot körüli előítéletek csökkentéséért. Íme néhány módszer, amellyel segíthetsz ebben.

  • A közösségi média használata a témával kapcsolatos oktatás és tudatosság terjesztésére olyan emberek számára, akik a megbélyegzés forrását jelentik.
  • Pozitív és nem ítélkező nyelvhasználat. Például használd a „diabéteszes” szót a „cukorbeteg” helyett.
  • Ne kényszeríts cukorbetegeket arra, hogy többet egyenek, mint amennyit akarnak, vagy más ételt válasszanak a betegségük miatt.

Cukorbetegeknek:

  • Ne hibáztasd magad. Számos olyan tényező van, amely a diabétesz kialakulását okozza, és amelyek nem állnak a te ellenőrzésed alatt. Szeresd önmagad!!
  • Tűzd ki célként, hogy csökkentsd a megbélyegzés érzelmi hatását azáltal, hogy beszélsz róla, tanácsadást kérsz, vagy támogató csoportos foglalkozásokon veszel részt. 
  • Oszd meg történeteidet és tapasztalataidat a tudatosság terjesztése érdekében. Ha lehetséges, állj ki, és mutass rá mások nem kívánt viselkedésére.  

A helyes irányba tett kis lépések segíthetnek legyőzni a cukorbetegség megbélyegzését. Dolgozzunk együtt a diabétesszel kapcsolatos stigmák megértésében és a cukorbetegség e negatív jelenségének enyhítésében.

 

forrás: https://www.dietyumm.com/the-diabetes-stigma-what-you-can-do/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr7418042450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása