Cukkerberg

Prediabétesz - kockázati tényezők és tünetek

2022. december 02. - szabari.betti

istockphoto-1055134814-170667a.jpg

A prediabéteszre a vércukorszint emelkedése jellemző, de az nem elég magas ahhoz, hogy 2-es típusú cukorbetegséget (T2D) diagnosztizáljanak. Beavatkozás és életmódbeli változtatások nélkül a prediabétesz T2D-vé fejlődhet. A hozzá kapcsolódó kockázati tényezők ismerete segíthet a prediabétesz kezelésében, és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében vagy késleltetésében. Erről írtunk most.

Mik a prediabétesz tünetei? Az inzulinrezisztenciának és a prediabétesznek általában nincsenek tünetei. Az embereknél több évig fennállhat az egyik vagy mindkét állapot anélkül, hogy tudnának róla. Az egészségügyi szolgáltatók még tünetek nélkül is azonosíthatják a magas kockázatnak kitett személyeket az ismert kockázati tényezők alapján.

A prediabétesz kockázati tényezői. A 2-es típusú cukorbetegséghez hasonlóan a prediabétesznek nincs kizárólag egyetlen oka. Ha azonban az alábbi kockázati tényezők fennállnak nálad, kérlek fordulj orvoshoz, hogy elvégezzenek nálad egy szűrővizsgálatot. A prediabétesz tesztjei közé tartozik az HbA1c teszt, a glükóz tolerancia teszt és az éhgyomri vércukorszint mérése.

A prediabétesz kockázati tényezői a következők:

  • Fizikai inaktivitás
  • Derékbőség és túlsúly
  • Dohányzás
  • A szív- és érrendszeri betegségek (CVD) diagnózisa
  • Policisztás petefészek szindróma (PCOS) anamnézise
  • A családban 2-es típusú cukorbetegség szerepel – különösen, ha egy szülő vagy egy testvér az érintett
  • 4 kilónál nagyobb súlyú baba születése
  • Terhességi cukorbetegség
  • Magas vérnyomás – 140/90 Hgmm vagy magasabb – vagy magas vérnyomás miatti kezelés 
  • HDL-koleszterinszint 1,9 mmol/l alatt vagy trigliceridszint 13,9 mmol/l felett

Az inzulinrezisztencia súlyos formájában szenvedő betegek bőrén sötét foltok jelenhetnek meg, általában a nyak hátsó részén. Sötét foltok jelenhetnek meg a könyökön, a térden, az öklön és a hónaljon is. Ezt az állapotot acanthosis nigricansnak nevezik. A fekete/afrikai-amerikaiak, az alaszkai őslakosok, az őslakos amerikaiak, az ázsiai-amerikaiak, a spanyol/latin-amerikaiak és a csendes-óceáni szigetlakók esetében aránytalanul nagy a prediabétesz kockázata. 

Milyen gyakran kell prediabétesz-tesztet végezni? A prediabétesz korai felismerése időt ad az embereknek az életmód megváltoztatására, a cukorbetegség megelőzésére és más káros egészségügyi következmények elkerülésére. Az egészségügyi szolgáltatók gyakoribb vizsgálatot javasolhatnak a kezdeti eredményektől és a kockázati állapottól függően. Az American Diabetes Association a következő irányelveket javasolja annak eldöntése kapcsán, hogy mikor kell szűrni valakit prediabétesz miatt:

  • A szűréseket 45 éves kortól kell elkezdeni.
  • A prediabétesz és a 2-es típusú cukorbetegség vizsgálatát túlsúlyos vagy elhízott felnőtteknél rendszeresen el kell végezni, életkortól függetlenül.
  • Van egy vagy több további kockázati tényezője is fennáll a cukorbetegségnek.
  • Ha a vizsgálati eredmények normálisak, a szűréseket legalább háromévente el kell végezni.
  • 10 évesnél idősebb gyermekeknél, vagy a pubertás kezdete után, attól függően, hogy melyik következik be korábban, a túlsúlyos vagy elhízott gyermekeket szintén prediabétesz és cukorbetegség szűrésre kell vinni.
  • Szűrni kell azokat a gyermekeket is, akiknél fennáll a cukorbetegség és a prediabétesz kockázati tényezője.

A súly mellett fontos lehet a felesleges zsír elhelyezkedése a testen. A férfiaknál legalább 101,6 hüvelyk, a nőknél a 88,9 hüvelyk vagy annál nagyobb derékbőség összefüggésbe hozható az inzulinrezisztenciával, és növeli a 2-es típusú diabétesz kockáhzatát. Ez akkor is igaz, ha egy személy testtömeg-indexe (BMI) a normál tartományba esik. Ne feledd, hogy a prediabéteszes diagnózis a 2-es típusú cukorbetegség késleltetése vagy megelőzése érdekében történik. Ezután megteheted a szükséges változtatásokat a T2D kialakulásának kockázatának csökkentése érdekében. 

 

forrás: https://beyondtype2.org/prediabetes-risk-factors-symtpoms/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr717963220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása