Cukkerberg

Világnap +1

2022. november 15. - szabari.betti

istockphoto-1300123578-612x612.jpg

Minden évben elmélkedek kicsit az életen a novemberi világnapon. Néha azon kapom magam egy kanülcsere során, hogy az inzulinos ampullát nézem, és arra gondolok, enélkül nem tudnék élni. Enélkül nem húztam volna ki közel 20 évet a diagnózis után. Ritkán agyalok ezen, de időnként hátborzongató belegondolni, hogy az életben maradásom a hűtőmben lévő inzulin mennyiségétől függ. Egy olyan dologtól függnek a mindennapjaim, ami akkor is megöl ha túl sok, és akkor is, ha túl kevés. Ez egy baromi kényes egyensúly. 

Inzulin. Annak idején az immunrendszerem megtámadta a hasnyálmirigyem bétasejtjeit, és leállította az inzulintermelésemet. Egy olyan hormonról van szó, amelyről korábban fogalmam sem volt - 11 voltam, úgyhogy próbálok elnéző lenni magammal. Most már nagyon sokat tudok róla.

Függő. Az inzulin pótlása nélkül - amelyet a szervezetem már nem termel - vége lenne az életemnek. Ez ennyire egyszerű. Az évek során belemerültem az 1-es típusú életbe, és már egy teljesen új szókincs van a fejemben ennek köszönhetően, ami valószínűleg még tovább fog növekedni. HbA1c, diabetikus, ketoacidózis, bólus, bázis, novorapid, inzulinpumpa, hiperglikémia, hogy csak néhányat említsek. Az agyam zsúfolásig tele van olyan információkkal, amelyeket nem meg akartam tanulni, hanem kénytelen voltam. A diabéteszes mindennapokba nincsen kíméletes bevezetés. Egyik napról a másikra minden lélegzetvételedért felelős leszel. Van egy sor, amit Nick Jonas mond az "A little bit long" című dalában - esküszöm, hogy csak ezt az egyet ismerem tőle -, amelyet az 1-es típusú diabétesz diagnózisáról írt: "Nem tudod, mid van, amíg el nem fogy"...és ez igaz. Nem éled meg tudatosan, hogy egészséges vagy, amíg el nem múlik. Én így, hogy már lényegében két szerv mínuszban vagyok, kicsit másképp tekintek erre. Elképesztőnek tartom, hogy a testünk mennyit dolgozik azért éjjel-nappal, hogy megőrizze az egészségünket, olyan, mint egy gép. A diabétesz megtanított arra, hogy ne vegyem magától értetődőnek az egészséget, és azt is, hogy értékeljem azt, mikor éppen fennáll. Lássuk be, egy T1D kőkeményen megdolgoztat annak megőrzéséért.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr1417978500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása