Cukkerberg

Futás télen – Ami múlt héten kimaradt

2022. február 01. - egyszerelunk

A múlt hét óta eszembe jutott még néhány tipp, tanács és megfigyelés a téli futással kapcsolatban. Kezdjük rögtön a végén. :)

Ha végeztél a futással „azonnal” öltözz át!

Amint hazaértél zuhanyozz le meleg vízzel és bújj száraz ruhákba, így könnyen elkerülheted, hogy megfázz. Ha autóval mentél a futásod helyszínére, tegyél be legalább egy meleg kabátot, sapkát vagy kapucnis pulcsit és száraz felsőt. Cseréld le az izzadt futócuccod, ahogy visszaértél. Hidd el, meghálálja magát a néhány perc öltözködés! Ha havas, saras, esős futásra készülsz és sokat kell utaznod még a futás után, ne feledkezz meg a száraz zokniról és váltócipőről se! Hidd el, nagyon rossz vizes zokniban még órákat ücsörögni. Ha a futás után hazafelé tömegközlekedned kell…ezt inkább próbáld elkerülni és úgy tervezni az útvonalad, hogy hazaérj, vagy olyan helyen eddz (pl. sportpályák öltözővel) hogy legyen lehetőséged öltözködni az edzés végén. 

Ne ácsorogj!

Inkább fuss lassabban (és esetleg öltözz fel kicsit jobban), mint hogy hosszú pihenőket tarts. Ha kimelegedve sokáig álldogálsz félő, hogy megfázol. Ráadásul az izmaid is kihűlnek, nehezebb lesz folytatnod az edzést. 

Figyelj a levegővételre!

Ne „habzsold” ilyenkor a hideg, fagyos levegőt. Ha nem megy az orrlégzés, óvatosan engedd a szádba a hideget. A nyelved told neki belülről az alsó fogsorodnak, így a hátsó része kicsit megemelkedik ezáltal egy picit eltereli a levegőt, felmelegítve azt mielőtt a légcsőbe, majd a tüdődbe jutna.  Sokaknak beválik, hogy ilyenkor felhúzzák a csősálat a szájuk elé. Én nem tudok így futni, mert úgy érzem megfulladok, de ha neked bejön, akkor használd ;)  Mindig azt vedd figyelembe, hogy neked mi a legkényelmesebb, legjobb megoldás!

img_20211205_155012_288_1.jpg

Szigeteld a csuklód is!

Múlt héten már meséltem a „szigetelés” fontosságáról, akkor a felsők nadrágba tűrését emeltem ki. Másik fontos ilyen testrész a csukló. Húzd rá a kesztyűd a felsőd, kabátod ujjára, vagy tűrd be jól alá (ahogy kényelmesebb) Egész más lesz a hőérzeted, ha nem marad csupaszon a csuklód.

Ha most kezded a futást és nem vagy hozzászokva a mínuszokhoz, a túl hideghez ne told túl a tempót. Hagyj időt magadnak. A tél az alapozás időszaka. Hosszú és lassú (Minden relatív! 5km is lehet hosszú! És a 4:00 ezrek is lehetnek lassúak. Valakinek ;) ) futásokkal kellő állóképességet szerezhetsz a tavaszi megújulásra.

Melegíts be. A hideg izmokkal megkezdett edzés sérülésveszélyes és nem is túl kényelmes. 

Nagyon szeles, jeges, igazán hideg időben jó alternatíva lehet a futópad. 

Figyeld mindig az előrejelzéseket, az ablakodba kihelyezett hőmérőt és ezek alapján öltözz és fuss. Ha kell, módosíts a terveden.  De a legfontosabb, hogy élvezd a mozgást, a futást :)

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr617036642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása