Cukkerberg

Ketonok - a hat legfontosabb tudnivaló

2021. szeptember 29. - szabari.betti

urineketonetest-569d56c85f9b58eba4ac1712.jpg

Gyakran hallunk róluk a diabétesz kezelés során, sokszor mégsem egyértelmű, hogy mit is jelentenek pontosan. Most összeszedtük azt, amit mindenképp tudni kell a ketonokról!

Mik azok a ketonok? A ketonok olyan vegyi anyagok, amelyek akkor halmozódnak fel, amikor a szervezet elkezd zsírt égetni. Cukorbetegségben a ketonok megjelenésének leggyakoribb oka az inzulinhiány. Ha nem áll rendelkezésre elegendő inzulin, a glükóz felhalmozódik a véráramban, és nem tud bejutni a sejtekbe. A sejtek ezt követően a glükóz helyett a zsírt kezdik el égetni, ennek eredményeképpen pedig ketonok képződnek a vérben, amelyek kiáramlanak a vizeletbe. 

Miért lehetnek veszélyesek? A ketonok azt jelezhetik, hogy a szervezetnek több inzulinra van szüksége (épp ezért nagyon fontos a folyamatos vércukorszint ellenőrzés, hogy mindig képben legyünk, mennyi inzulin kell nekünk éppen). Ha a ketonok felhalmozódnak, diabéteszes ketoacidózis alakulhat ki. A DKA tünetei, jelei közé tartozik a nagy mennyiségű keton a vérben és a vizeletben, a hányinger, hányás, fejfájás, gyümölcsös vagy acetonos lehelet, gyors légzés, kipirult bőr és a fáradtság. Ha nincs kezelve, súlyos, életveszélyes diabéteszes kómához, végső esetben halálhoz vezethet. Fontos: a magas ketonszint mérgező a szervezetre nézve, így ha ezt tapasztalod, orvoshoz kell fordulnod mielőbb!

Mikor, és hogyan kell ellenőrizni a ketonokat? Bármikor érdemes ellenőrizni, ha a vércukorszint 15 mmol/l fölé kúszik, vagy ha valamilyen akut betegség áll fenn - például egy megfázás. Az ellenőrzés lehetséges vizeletből, ehhez csupán egy vizelet aceton tesztcsíkra és egy mintavételi edényre van szükség. A tesztcsík a patikában kapható. A mérés során a legfontosabb, hogy a vizelet egyenletesen tudjon hozzáérni a reagens csíkhoz. A mérés előtt mindenképp olvassátok el a tesztcsíkhoz tartozó használati útmutatót. Az eredmény értékeléséhez 1 perc elteltével a tesztcsík dobozán lévő színskálával kell összehasonlítani a csíkot.

A fenti módszer mellett lehetőség van vérből is meghatározni a ketonok mennyiségét egy gyorsteszttel. A mérés tulajdonképpen ugyanolyan, mint a vércukorszint meghatározása, egyetlen ujjszúrással kivitelezhető. A szúrást követően a tesztcsíkhoz tartozó ketonszintmérő készülékkel lehet megmérni a vérben lévő ketontest-szintet.

Kialakulhatnak-e ketonok alacsony vércukorszint esetén? A ketonok akkor is jelen lehetnek a szervezetben, ha a vércukorszint normális vagy alacsony. Betegség, vagy extrém étrend-váltás során, ha jelentősen csökken a szénhidrátbevitel, a szervezet zsírt kezd el felhasználni energiaként, mert nincs elég elégetni való CH. A vércukorszint ebben az esetben normális vagy akár alacsony is lehet, de a szervezet mégis elkezd ketonokat termelni.

Mit kell tenni a ketonok megjelenése esetén? 30-60 percenként igyál vizet vagy szénhidrát- és koffeinmentes italt, hogy elősegítsd a ketonok kiürülését a szervezetből. Ezen felül plusz inzulinra, elsősorban a bázis módosítására, korrekciójára lehet szükség: ennek mikéntjét minden esetben diabetológusoddal beszéld meg.

 

forrás: 

https://szurikataalapitvany.hu/ketonmeres-verbol-es-vizeletaceton-meghatarozas/

https://beyondtype1.org/ketones/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr4816701840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása