Cukkerberg

Sör!

2021. szeptember 09. - szabari.betti

26-052442-man_goes_on_beer_only_diet_loses_25_pounds.jpg

Talán mondhatjuk, hogy napjainkban a sör aranykorát éljük, csak az Egyesült Államokban például 2700 kézműves sörfőzde működik. A sörözési lehetőségek bőségesek: IPA, APA, stouton, belga búzasör, amit akarsz... Attól még, hogy cukorbeteg vagy, a társadalmi életedről nem kell lemondani, sőt, a sör iránti szeretetedről sem. Annyi a lényeg, hogy a sörfogyasztásod minden esetben biztonságos legyen. Ehhez gyűjtöttünk össze pár tanácsot!

Tennivalók sörfogyasztás előtt:

Egyél. Az üres gyomorra való ivás különösen alacsony vércukrokat eredményezhet, mivel az alkohol általában először megemeli, majd csökkenti a glükóz szintet. Ez a máj működése miatt van így, épp ezért fontos, hogy az alkoholos italokban lévő szénhidrátokra ne úgy tekintsünk, mint az élelmiszerekben lévőkre. A sör esetében, a viszonylag magas CH-tartalom miatt különösen számítani lehet releváns vércukorszint emelkedésre, majd zuhanásra.

Hidratálj. Igyál közben egy-egy pohár vizet/diétás üdítőt/teát is. A hidratálás kulcsfontosságú a másnaposság elkerülése érdekében is, és abban is segít, hogy a cukraid a normál tartományban maradjanak.

Mérj gyakran vércukrot! Mielőtt elmész, miközben ott vagy, és mielőtt lefekszel aludni. A folyamatos ellenőrzés segít kezelni a sör által okozott kiszámíthatatlan értékeket.

Győződj meg arról, hogy legalább egy ember tudja a társaságból, hogy cukorbeteg vagy! Ha hipo- vagy hiperglikémia jeleit észlelik rajtad, akkor tudják, hogyan tudnak neked segíteni, ha szükséges. Ne feledkezz meg arról, hogy a hipoglikémiának gyakran részegséghez hasonló tünetei vannak, mint például az álmosság és a tájékozódási-koncentrációs nehézségek.

Ne igyál túl sokat. Légy óvatos. Amikor alkoholt fogyasztunk, a májunk kevésbé funkcionál, ezért is eshet le a vércukorszint, hiszen a máj nem szabadítja fel időben az elraktározott glükózt, ahogy a többi feladatát is nehezebben látja el, mint például a méreganyagok eltávolítását.

Ha van kedvenc söröd, akkor teszteld le, hogyan is hat ez a vércukorszintedre. Mérj egyet előtte, majd az elfogyasztás után körülbelül fél órával. Így képet kaphatsz arról, pontosan hogyan is reagál a szervezeted az adott típusra. A világos sörök és a hagyományos pilsnerek általában a legalacsonyabb szénhidráttartalmúak. A testesebb ízű és magasabb alkoholtartalmú söröknek általában a CH-értéke is több. Általánosságban elmondható, hogy a kézműves és búzasörök körülbelül 20 g szénhidrátot tartalmaznak üvegenként, a dobozos sörök pedig körülbelül 15-öt.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr5016681634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása