Cukkerberg

8 fontos labor cukorbetegek számára

2021. június 04. - szabari.betti

85.png

Ti tisztában vagytok az egészségügyi értékeitekkel? A diabétesz korántsem csak a vércukor értékekről szól! Fontos, hogy cukorbetegen rendszeresen részt vegyünk laborvizsgálatokon: kihívás lehet eligazodni ezek sűrűjében, épp ezért összegyűjtöttük a diabétesszel élők számára leginkább észben tartandó laborvizsgálatokat.

Hogy miért ez a nagy felhajtás? Annak érdekében, hogy évek múlva is ugyanolyan fittnek és egészségesnek érezzük magunkat, mint ma, érdemes rendszeresen részt venni a következő vizsgálatokon, és amennyiben felmerülne bármilyen probléma, azonnal intézkedni. Nem vagyunk gépek. Nem állnak rendelkezésre tartalék alkatrészek a számunkra, ezért különös gondot kell fordítanunk a testük egészségére. Tehát nincs mese, egyeztessünk időpontokat, vegyünk részt ezeken az ellenőrzéseken, és nyugodtan aludhatunk. Néhány tesztet mi magunk is elvégezhetünk, néhány esetében viszont orvoshoz kell fordulnunk.

1. HbA1c ellenőrzés - átlagos vércukorszint

A HbA1c az átlagos vércukorszintünket mutatja meg az elmúlt 8-12 hétben. A rövidítésben lévő "HB" a vörösvértestjeinkben lévő hemoglobinra utal, amely vonzza a vérben lévő glükózmolekulákat. A HbA1c azt méri, hogy ezek közül a glükózmolekulák közül hány tapad hozzá ténylegesen a hemoglobinhoz. Ezt az értéket mérhetik laborban, orvosi rendelőben. Százalékos értékben szokták megadni. Ne feledjük el, hogy az A1c egy átlagos értéket ad meg: nem tájékoztat arról, hogy a vércukorszintünk általában ezen a stabil szinten volt-e, vagy sok hipónk és hiperglikémiánk volt. Minél tovább minél magasabb a glükóz szintünk, annál magasabb lesz a HbA1c értéke is. A statisztikák azt mutatják, hogy az A1c érték céltartományban tartása segíthet megakadályozni a diabétesszel kapcsolatos szövődmények kialakulását.

Céltartomány: az értéket általában egyedileg határozzák meg, de többnyire elmondható, hogy 7% alatti a célérték.

Gyakoriság: 3 havonta

2. Vérnyomás mérés

Különösen 2-es típusú diabétesz esetén gyakori a magas vérnyomás, ezért fontos a rendszeres ellenőrzés. A magas vérnyomást általában csendes gyilkosnak nevezik, hiszen többnyire nincsenek tünetei, viszont hosszú távon károsítja a kis és nagy ereket. Ne feledjük tehát, a vércukorszintünk ismerete mellett legalább olyan fontos a vérnyomásunk is!

Céltartomány: 130/80 Hgmm alatt

Gyakoriság: legalább 3 havonta az orvosi rendelőben, vagy otthon, ha van mérőnk

3. Vérzsírok ellenőrzése

Legalább évente egyszer fontos megnézetni a vér lipidértéket, a koleszterint (LDL és HDL), valamint a triglicerid szintet is. Ezen értékek 2-es diabétesz esetén gyakran nincsenek egyensúlyban. A túl magas LDL vagy HDL értékek megnövelik a szívet és az agyat ellátó nagyerek eltömődésének kockázatát. A túl magas triglicerid szint következtében károsodhat a máj, a hasnyálmirigy és az artériák.

Céltartomány :              

  • HDL: 50 mg/dl felett nőknél, férfiaknál 40 mg/dl felett
  • LDL: 100 mg/dl alatt, 70 mg/dl alatt a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázata esetén
  • trigliceridek: kevesebb, mint 150 mg/dl 

Gyakoriság: évente 

4. Szemellenőrzés

A szem szövődményei általában fokozatosan alakulnak ki. Eleinte nem észrevehetők a tünetek, nem tapasztalható látásromlás, de ha a vércukorszint konstans magas, az károsíthatja a szemet. A megemelkedett glükóz szint hatással van a retina apró ereire, így fennáll a szem hátsó részének károsodásának kockázata, más néven a diabéteszes retinopátia.

Gyakoriság:

  • Retinopátia nélküli szemekben: 1-2x / év
  • Meglévő retinopátia esetén: 3-12 havonta, az állapottól függően

5. Veseellenőrzés

A vesék egy kifinomult szűrőrendszert képeznek, amely rengeteg apró eret tartalmaz. Ez a rendszer is károsodhat a vérben lévő túlzott glükóztartalom miatt, emiatt szükséges ellenőrizni a vizeletben lévő mikroalbumint. A mikroalbumin nagyon kicsi fehérje részecskékből áll, amelyek "átcsúszhatnak" a vesén, ha a szűrőrendszer megsérül, ez a vesekárosodás korai figyelmeztető jele. Ezen kívül a kreatinin érték, és a glomeruláris szűrési sebesség (GFR) ellenőrizendő vérvizsgálattal, amely a vesék működésébe is betekintést enged.

Céltartomány:

  • vizelettel történő albumin kiválasztás: 30 mg/g alatt
  • Kreatinin a vérben: nők: 0,9 mg/dl alatt / férfiak: 1,1 mg/dl alatt
  • GFR: több mint 90 ml/perc x 1,73 m² 

Gyakoriság: évente legalább 1x, 3 havonta, ha vesekárosodás áll fenn

6. Lábellenőrzés

A lábakban számtalan ideg és ér található. Az érzékelés elvesztése, vagy a lábban fellépő gyenge pulzus az emelkedett vércukorszint okozta ideg- és érkárosodás jele lehet, ezért nagyon fontos a láb rendszeres ellenőrzése. Az orvosi vizsgálat során ellenőrzik a pulzust és az idegek érzékenységét egy rezgést okozó hangvilla, valamint egy finom nejlonszál segítségével, amelyet a lábujjakhoz nyomnak. Aggódni nem kell, ez teljesen fájdalommentes, maximum csiklandozhat. 

Gyakoriság: évente legalább 1x

7. Injekciók helyének ellenőrzése

Penes kezelés esetén, ha túl sokáig használjuk ugyanazt a tűt, valamint ugyanazt a helyet beadásra, ez hegszövet és vastag szövetlerakódáshoz vezethet. Ezeken a helyeken az inzulin felszívódása nem lesz kiszámítható, és komoly vércukorszint-ingadozásokat eredményezhet, mivel a megkeményedett szövet akadályozza az inzulin felszívódását a szervezetben. Ezt az ellenőrzést magunk is elvégezhetjük, de időnként diabetológusunknak vagy háziorvosunknak is célszerű megmutatni a beadási helyeket.

Gyakoriság: legalább 2x évente 

8. Fogorvosi ellenőrzés

Igen, ezzel is van összefüggés! A cukorbetegeknél háromszor nagyobb az ínygyulladás kockázata, mint akik nem érintettek. Minél magasabb tartósan a vércukorszint, annál nagyobb az esélyünk egy ilyen gyulladásra, és egyes esetekben a fogak elvesztésére.

Gyakoriság: 2x évente, gyakrabban rendellenességek esetén

 

forrás: mysugr.com, speedmedical.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr3816580128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása