Cukkerberg

Dohányzás és diabétesz - amit tudni érdemes

2021. március 11. - szabari.betti

smoking_t2d_link_web.jpg

"A dohányzás negatívan befolyásolja az általános egészségi állapotot" - a legtöbben évek óta halljuk ezt valamilyen formában. De az emberek még mindig dohányoznak, beleértve a cukorbetegeket is. Értjük. Nehéz megválni ettől a szokástól, főleg, ha úgy érezzük, hogy már eleve sokat feladunk a cukorbetegség kezelése kapcsán. De a dohányzás még nagyobb kockázatot jelent a súlyos egészségügyi problémákra, ha cukorbetegségben élünk, és ez nem vicc. Érdemes szembesülni azzal, hogy pontosan milyen rizikói vannak ennek a szokásnak.

Dohányzás cukorbetegen. A diabéteszes folyamatosan két lépéssel előre gondolkodik: a diétától kezdve, a vércukormérésekig, az inzulindózisokon át mindent alaposan meg kell terveznie élete során. Azonban a dohányzás egy teljesen új szintet jelent ebben, valamint számos rizikófaktort.

 

Az egészségügyi problémák kialakulásának kockázata magasabb, és az eredmények még súlyosabbak a cukorbetegeknél. Több kutatás és statisztika szerint a cukorbeteg dohányosoknak több szövődménye van, mint nemdohányzó társaiknak. Ezek a következők lehetnek:

  • Szív- és vesebetegség
  • Gyenge véráramlás a lábakban, amelyek fertőzésekhez, fekélyekhez és esetleges amputációhoz vezethetnek (a testrész műtéti eltávolítása, például lábujjak vagy lábfejek)
  • Retinopathia (vakságot okozó szembetegség)
  • Perifériás neuropathia (sérült, fájdalmas, gyengeséget és rossz koordinációt okozó sérült karok és lábak idegei)

A nikotin hatása. A nikotint a magasabb vércukorszinthez (és inzulin bevitele esetén kisebb kiszámíthatósághoz) kötik, ami még nehezebbé teszi a vércukorszint szabályozást. Továbbá egyes kutatások szerint a dohányzás akár 2-es típusú diabéteszt is okozhat. A dohányzóknál általában 30–40% -kal nagyobb eséllyel alakul ki 2-es típusú cukorbetegség, mint a nemdohányzóknál. A dohányzó cukorbetegeknél pedig a nemdohányzóknál nagyobb eséllyel van gond az inzulinadagolással, és a betegségük kezelésével. Minél több cigarettát szív valaki, annál nagyobb a kockázata a 2-es típusú cukorbetegségnek. Mindezek mellett ismert, hogy a nikotin megkeményíti az ereket, és ezzel megnehezíti a vér keringését az egész testben. A cukorbetegek megelőző ellátásában elengedhetetlen a megfelelő véráramlás.  

2-es típusú diabétesz. A 2-es típusú cukorbetegséggel történő dohányzás növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Sajnos ez a 2-es típusú diabéteszesek egyik legfőbb halálozási oka is. 

1-es típusú diabétesz. A dohányzással kapcsolatos összes probléma, a 2-es típusú cukorbetegség további kérdéseivel párosulva számíthat. Sőt, ha 1-es típusú cukorbetegséggel élünk, akkor a testünk működéséhez kívülről bejuttatott inzulinra van szükség. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a nikotin megváltoztatja a szervezetben működő sejtek kémiai összetételét, ami inzulinrezisztenciát eredményezhet, vagy előidézhet alacsony vércukorszintet, ami nagyobb változékonyságot jelent. Ijesztő dolgok! 

Mentális egészség. Sokan dohányoznak, hogy csökkentsék a stresszt az életükben, és úgy vélik, hogy a dohányzás segíteni tudja őket ezen cél elérésében. A legújabb tanulmányok azonban ennek ellenkezőjét bizonyították: "a dohányzás ahelyett, hogy segítene az embereknek pihenni, valójában növeli a szorongást és a feszültséget. A nikotin azonnali kikapcsolódás érzését kelti, így az emberek dohányoznak abban a hitben, hogy csökkentik a stresszt és a szorongást."

 

 

forrás: mysugr.com

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr3416458332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása