Fogadjátok szeretettel Erdélyi-Sipos Alíz, dietetikus, az MDOSZ főtitkárának receptjét, amely a Barabás Évivel való Egy Csepp EgészségFeszt-es "Sütemények egészségesen" beszélgetésben is elhangzott. Íme.
Cukkinis muffin - 12 db
Hozzávalók:
12 dkg liszt (8dkg teljes kiőrlésű liszt 4dkg fehér liszt)
3 dkg natúr kakaópor
25 dkg zsenge cukkini
0,5 dl olaj
4-5 dkg negyedelő (1:4) édesítő
4 db M-es tojás
½ csomag (6g) sütőpor
½ db kezeletlen citrom héja
A fehér és a teljes kiőrlésű lisztet és a sütőport összekeverjük, majd hozzáadjuk a kakaóport is. A felütött tojásokat habosra keverjük az édesítőszerrel, a lereszelt citromhéjjal és az olajjal együtt beleöntjük a lisztes keverékbe. A cukkíniket megmossunk (mivel zsenge nem kell meghámozni), vékony csíkokra szeleteljük és a masszához keverjük. Ha túl sűrű, akkor egy kis krémes natúr joghurttal lazítjuk. A masszával a 12 darabos muffin formákat (amelyeket előzőleg kibéleltünk a muffin papírokkal) megtöltjük. Előmelegített sütőben készre sütjük. 1db sütemény CH tartalma 7 gramm.