Cukkerberg

Miért éppen a kék kör?

2020. november 14. - szabari.betti

montazs_blog.jpg

A november 14-i diabétesz világnap közeledtével minden évben kicsit számot vetek a saját cukorbetegségemmel való kapcsolatomról, az egész témához fűződő viszonyomról. Fontos ez, hiszen újra és újra realizálom ilyenkor, milyen szerencsések vagyunk, hogy a jelen korban élhetünk. Milyen szerencsések vagyunk, hogy Frederick Banting 1922-ben felfedezte az inzulint, és ezáltal lehetővé tette, hogy azóta több ezer diabéteszes élhessen teljes életet, és a cukorbetegség diagnózisa mára már ne jelentsen halálos ítéletet. Érdemes kicsit megállni legalább ilyenkor, és elgondolkozni ezen, hiszen már természetesnek vesszük, hogy kiváltjuk az inzulint a patikában, hogy egyre korszerűbb eszközöket használhatunk, hogy egyre több lehetőségünk van cukormentes étkezés tekintetében.

A kék kör már 2006 óta a diabétesz, és annak világnapjának egyezményes jele, az ENSZ és a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) kezdeményezésére. Az a tapasztalat, hogy a világnap közeledtével egyre több helyen találkozhatunk vele, főként az online térben. A 2020-as világnap alkalmából ezen szimbólum történetének jártunk utána.

A diabétesz világnapot minden évben november 14-én ünnepeljük. Ezen a napon született Frederick Banting 1891-ben, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. A világnapot a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és tagszervezetei rendezik meg világszerte. Elsőként 1991-ben szervezte meg az IDF és a WHO közösen, látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Azóta egyre népszerűbb, ma már közel 350 millió embert kapcsol össze a világon: egészségügyi szakembereket, ápolókat, cukorbetegeket, és a társadalom valamennyi tagját.

Az elmúlt hónapok során bizonyára több helyen láthattunk rózsaszín szalagokat. Minden októberben, az emlőrák tudatosságának hónapjában előkerül ez ruházaton, bögréken, bélyegzőkön... Az elmúlt 20 évben ez a szalag segített a figyelem (és nem utolsó sorban a finanszírozás) növelésében egy nagyon fontos ügy érdekében. A "rózsaszín tenger", amely októberben uralkodik, nem csak arra emlékeztet, hogy hány embert érint a betegség, hanem arra is, hogy milyen sok ember éli túl, vagy éppen még küzd vele. Fontos üzenetet közvetít arról, hogy közösségként kell kiállnunk a betegek mellett. A diabétesznek is van egy figyelemfelhívó szimbóluma, amely a kék kör. A kék az ég és az ENSZ színe. Az ENSZ önmagában szimbolizálja a nemzetek közötti összefogást és az egyenlőséget, valamint a politikai felhangtól mentes fellépést olyan globális egészségügyi probléma ellen, mint a cukorbetegség. A kör pedig az emberiség egyik legősibb szimbóluma, egységet, összefogást, teljességet, egészséget és kerek, egész életet jelöl. A logó a Unite for Diabetes kampány során született, a cukorbetegséggel küzdő szervezetek és személyek világszintű közösségét jelképezi. Kari Rosenfeld (IDF) és lánya, Clare voltak ötletgazdák még 2006-ban.

A kék kört - vagy akár csak a kék színt - felhasználva bármilyen oldalon vagy aktivitásban egyszerűen és tömören lehet utalni a cukorbetegségre, és felhívni a figyelmet annak terjedésére, a megelőzés lehetőségére. Ahogy eddig már sokan és sokfelé meg is tették, például a következő módokon:

Kék épületek - Blue Monument Challenge

A Diabétesz Világnap alkalmából sok helyen és nagyon sok épületet kék színnel világítanak meg, a cél a figyelemfelhívás. A londoni "Big Eye", a "Kis hableány", hidak és operaházak, megannyi híres-neves helyszín kékül el ilyenkor, még Jézus is Rioban :) 

Flash Mob

Flash mob az, amikor egy csapat ember egy előre megbeszélt helyen és időpontban találkozik, véghezvisz egy előre megbeszélt cselekményt (pl. tánc), majd utána gyorsan szétszéled, nem kis feltűnést keltve. Az IDF arra biztatja világszerte a cukorbetegeket, hogy a kék kör felhasználásával falsh mob-okat szervezzenek. Rengeteg videót lehet találni a neten, keressetek rá, de pl. ilyenekre gondolnak.

Kék Péntek - Blue Fridays

"Ha péntek, akkor hordj kéket!" - ez a jelmondata a Blue Fridays kampánynak. Minden pénteken legyen rajtad kék, hogy felhívd a környezeted figyelmét a cukorbetegség járványszerű terjedésére és a megelőzés lehetőségeire, ahogy arra is, milyen sokan vagyunk cukorbetegek, akik egész életet akarunk élni, pont úgy, mint bárki más. A pénteki kékség főleg a diabétesz világnap (november 14.) előtti hónapban aktív igazán, de a nagyon elhivatottak egész évben élnek a lehetőséggel. A blogon ezt a mozgalmat céloztuk meg idén, megpróbáltunk kékbe borulni a világnap alkalmából :) Felkértünk számos diabétesszel valamilyen formában érintett embert, hogy küldjön kék karikás, kék ruhás fotót magáról - így készülhetett el a cikk borítóképe. A végleges montázs láttán azon tanakodtam, milyen sokszor hallom, hogy sajnálkoznak a cukorbetegeken, hogy milyen nehéz életük van, mennyi nehézséggel kell megküzdeniük, hogy milyen rossz lehet az a sok szúrás...aztán végig néztem a fotókon, és úgy éreztem, még ha így is van, még ha valóban vannak is nehéz napjaik, nehéz döntéseik, amelyek elé a diabétesz állítja őket, ezek az emberek egyáltalán nem úgy festenek, mint akik sajnálatra szorulnak. Aktív, vidám, és nagyon értékes tagjai számos közösségnek, akik egészségügyi állapota egy kicsit több figyelmet igényel.

Nos, a november a cukorbetegség tudatosságának hónapja. Nem, nem feltétlenül szexi, nem is elbűvölő. Nem focistákról, hírességekről vagy fülbemászó szlogenekről szól. Inkább a hajnali hármas vércukor-ellenőrzésekről, az alacsony vércukorszintekről, a tűkről. Az inzulin szagáról a kezünkön, miután kanült cseréltünk, vagy feltöltöttünk egy fecskendőt. A kis mindennapi küzdelmekről. A csendes, de sokszor hősies erőfeszítésekről. Az élet vele időnként egy lankadatlan csata, amelyet az érintettek nap, mint nap vívnak. Mutassuk meg ezt! Ha van kedvetek csatlakozni, osszátok meg az írást, tegyetek ki kék ruhás, kék karikás fotókat. Hívjuk fel a figyelmet a cukorbetegségre!

Forrás:

https://www.doki.net/tarsasag/diabeteslaikus

https://medicover.hu/gyakori-betegsegek/cukorbetegseg-vilagnapja/

https://www.healthline.com/diabetesmine/why-the-blue-circle#3

https://arogyaworld.org/the-blue-circle-a-powerful-symbol-for-world-diabetes-day/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr8616284954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása