Cukkerberg

Diabétesz és fogamzásgátlás

2020. november 02. - szabari.betti

birth-control-and-diabetes.jpg

A diabétesszel élő nők természetesen ugyanakkora eséllyel eshetnek teherbe, mint egészséges társaik, azt viszont már az elején le kell szögezni, hogy egy nem kívánt terhesség nagyon veszélyes lehet mind rájuk, mint a babára nézve. Egy terhesség-megszakítás szintén számos kockázattal járhat. Az 1-es típusú diabétesszel társuló fogamzásgátlás témája mindig is kicsit trükkös volt, változó és nem egyértelmű eredményekkel. A hormonokról már köztudott, hogy hatással vannak a vércukorszintre, azonban mindenkire máshogyan hatnak, így könnyen lehet, hogy ami az egyik ember számára jó megoldás és működik, az egy másik számára teljesen rossz. Íme néhány tény és megfigyelés, amelyet érdemes szem előtt tartanunk, amikor figyelembe vesszük a fogamzásgátlási lehetőségeket T1D esetén.

Napjainkban már számos módszer közül választhatunk, de minden esetben diabetológusunk és nőgyógyászunk együttes hozzájárulásával válasszuk ki a számunkra legideálisabb verziót. Érdemes minél több tényezővel számolni a kiválasztás során: hány évesek vagyunk? mik a további terveink? tervezünk-e még a későbbiekben gyermeket? túl vagyunk-e már szülésen? milyen gyakran élünk nemi életet?

Spirál. Van pár különböző típusú spirál, amelyek eltérő módon lépnek kölcsönhatásba a női testtel. Az egyik ilyen egy réz spirál, amelyet orvos helyez fel, és akár 10 évig is kitarthat a hatásossága. Maga a réz elpusztítja a spermiumokat, megakadályozva így a terhességet. A másik spiráltípus anyaga műanyag, ez már egy hormonális verzió. Nagyjából a rézből készült változat élettartamának feléig bírja, cirka 5 évig. Utóbbi spiráltípusról több helyen olvasható, hogy hormonjai komolyabb vércukorszint kilengéseket, valamint pattanásokat, súlygyarapodást és hangulatváltozást okozhatnak egyes felhasználóknál. A spirál alapvetően nem ajánlott olyan nőknek, akik könnyen kapnak el kismedencei fertőzéseket. Azok, akik 1-es típusú diabétesszel élnek és magasabb az a1C értékük, érzékenyebbek lehetnek az ilyen jellegű fertőzésekre, ezért fontos, hogy bármilyen típusú spirál használata előtt rendezve legyen a diabétesz terápia. Általában már szült, és gyermeket a továbbiakban nem kívánó nőknek szokták ajánlani. Nőgyógyász írja fel.

Gyűrű. A hüvelygyűrű egy rugalmas eszköz, amelyet a hüvelybe helyezés után három hétig szokás viselni, majd cserélni. A benne lévő hormonok közvetlenül a hüvelyben szívódnak fel, ezért megkerülik az emésztőrendszert. Emiatt ez a megoldás kevésbé megterhelő a szervezet számára, mint például a tabletta. A tapasztalatok alapján a hüvelygyűrű általánosan nem okoz vércukorszinttel kapcsolatos rendellenességeket, viszont több gyártó is azt javasolja, hogy azok a nők, akiknek már vannak diabétesszel kapcsolatos szövődményeik, ne használják ezt a védekezési eszközt. Ideális azoknak a feledékenyebb hölgyeknek, akik elfelejtik rendszeresen szedni a tablettát. Olyanok is használhatják, akik még nincsenek túl gyermekvállaláson.

Fogamzásgátló tabletta. A szintetikus ösztrogént tartalmazó tablettákat szokták leginkább cukorbeteg nők számára is ajánlani, azonban egészségügyi állapottól függően ez eltérő lehet, minden esetben orvossal kell konzultálni a szedés megkezdése előtt. Elképzelhető, hogy egyes tabletták egyes nőknél semmilyen hatással nem lesznek a vércukorszintre, míg másoknál releváns kilengéseket okoznak. Fontos időt szakítani arra, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelőt, amennyiben emellett a módszer mellett döntünk, orvosi jóváhagyást követően. Szem előtt kell tartani azt is, hogy sok cukorbeteg nő arról számolt be, hogy inzulinigényük csaknem megduplázódott, miután elkezdték szedni a tablettát, ezért elképzelhető, hogy módosításra lesz szükség a dózisokat illetően. Általánosságban elmondható, hogy a fogamzásgátló tabletták nem ajánlottak szívbetegségben, vérrögben, magas vérnyomásban szenvedő nőknek, valamint dohányzó vagy 35 évesnél idősebb társaiknak. Szövődménymentes, jó anyagcsere helyzetű fiatal nőknél viszont a tabletta alkalmazása jóval kisebb kockázatot jelent, mint egy nem kívánt terhesség. Általában rendszeres szexuális életet élő, de gyermeket még nem akaró fiatal nők számára tanácsolható.

Hormoninjekciók. Ma már a terhesség megelőzésére szolgáló hormonok injektálhatók is, de ilyenkor állítólag nagyobb a súlygyarapodás veszélye, ami könnyebben okozhat inzulinrezisztenciát.

Esemény utáni tabletta. Nem ajánlott cukorbetegeknek, az egyszerre felszabaduló nagy mennyiségű "hormonáradat" miatt (egyébként egészséges nőknek sem), szemben a többi módszer által alkalmazott fokozatos felszabadulással. A tabletta levonorgesztrel hormont tartalmaz, sürgősségi fogamzásgátlásként alkalmazható olyankor, amikor az együttlét során semmilyen egyéb módszert nem használtak, vagy a fogamzásgátló módszer nem volt biztonságos. Minél előbb, lehetőleg 12 órán, de legkésőbb 72 órán belül kell bevenni. A tabletta receptköteles, és csak 16 éven felüliek szedhetik. Azok a nők, akik már kipróbálták, közvetlenül a bevétel után változó, de jelentős vércukor-rendellenességekről számoltak be, elsősorban emelkedést okoz. 

Óvszer és gélek. A gumióvszer biztonságosan használható cukorbetegek számára, hiszen nem tartalmaz semmilyen hormonkészítményt, és a nemkívánatos terhességen kívül megvédenek a nemi úton terjedő betegségektől is. Ezen kívül alkalmazhatók különböző fogamzásgátló gélek és habok is, viszont ezek körülbelül 70%-os hatékonysággal rendelkeznek a tabletta vagy az óvszer 99%-os arányához képest. Fiatalabb, valamint nem rendszeres nemi életet élő nők számára általában ez a legmegfelelőbb védekezési módszer.

forrás:

www.beyondtype1.org

https://szurikataalapitvany.hu/fogamzasgatlas-es-a-diabetesz/

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr6116270264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása