Cukkerberg

Fűszeres sütőtökös ricotta torta - a győztes recept

2020. október 31. - szabari.betti

gyoztes.jpg

A Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny győztese 2020-ban a székesfehérvári Szántó Éva lett Fűszeres sütőtökös ricotta torta alkotásával. A győztes édesség nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot, kedvező szénhidrát- és kalória értékeinek köszönhetően a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető. A zsűri a döntőben 6 torta közül választotta ki a legjobbat.   

A győztes sütemény kedvező tápérték-adatai: szeletenként 13,5 g szénhidrát és 220 kcal energia. A győztes a háziverseny fődíját, a Beurer Medical Hungary Kft. HealthManager csomagját kapta meg. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny és háziverseny főtámogatója kezdetektől a 77 Elektronika Kft., az OKOS Dcont® vércukormérők fejlesztője és gyártója.

img_9454_edit_3000.jpg

Fűszeres sütőtökös ricotta torta

22 cm-es tortaforma, 16 szelet

Hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Természetesen előforduló cukrokat tartalmaz. 

Sütőtökös piskóta

200 g sütőtök (sült)

80 g eritrit

60 g zabpehely (finomra darálva)

¼ mokkásnál szegfűszeg

¼ mokkásnál fahéj

1 csipet só

1 mokkásnál reszelt gyömbér

¼ narancs héja

2 tojás

50 g puha vaj

 

Sütőtökvaj

200 g sütőtök (sült)

150 ml víz

1 narancs leve (kb. 70 g)

1 teáskanál reszelt gyömbér

1 nagy csipet fahéj

50 g eritrit

50 g vaj

1 mokkáskanál fahéj

3 db lapzselatin

 

Ricottás krém

300 ml tej (2,8%)

2 db tojás sárgája

1 db egész tojás

30 g zabpehely (finomra darálva)

80 g eritrit

1 csipet só

1 db vaníliarúd

8 db lapzselatin

250 g ricotta

200 ml cukrozatlan habtejszín

2 evőkanál eritrit (por)

 

Sárgabarack fény

150 g cukormentes sárgabarack lekvár

2 db lapzselatin

 

Díszítés

100 ml cukrozatlan habtejszín

fél naracs leve

1 db lapzselatin

Kb. 5 g cukormente sárgabarack lekvár

 

ELKÉSZÍTÉS

gyoztes1.jpg

Sütőtökös piskóta

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Egy 22 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A sütőtököt pürésítjük, hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget és a reszelt narancs héját. A darált zabpelyhet egy csipet sóval elkeverjük.

A tojásfehérjét az eritrittel nem túl kemény habbá verjük. A tojássárgáját a puha vajjal kihabosítjuk majd hozzáadjuk a sütőtökös keveréket és a darált zabpelyhet. Majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot. A piskóta keveréket beleöntjük a tortakarikába, egyenletesen elterítjük, majd 25-30 perc alatt tűpróbáig készre sütjük, hűlni hagyjuk.

Sütőtökvaj

A sült sütőtököt, a narancs levével, a fahéjjal összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk az eritritet és a vizet. Kiforraljuk, folyamatos kevergetés mellett. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk és hozzákeverjük a nem túl forró krémhez és ízesítjük a gyömbérrel. Ezt követően kis adagokban hozzákeverjük a vajat, majd hűlni hagyjuk. A kihűlt piskótát körbe vágjuk a tortaformában, leszedjük róla a sütőpapírt, majd ismét rácsatoljuk a karikát. Ezt követően ráöntjük a szobahőmérsékletűre hűlt sütőtökvajat és hűtőbe tesszük.

Ricottás krém

A tej kétharmadát elkeverjük a tojásokkal és a zabpehellyel.

A maradék tejet az eritrittel, a vanília rúddal és a csipet sóval feltesszük forrni. Mikor felforrt lehúzzuk a tűzről és kis sugárban folyamatos kevergetés mellett hozzácsurgatjuk a tojásos keverékhez, hőkiegyenlítést végzünk. Ezután visszaöntjük az edénybe és besűrítjük. A hideg vízbe áztatott zselatinlapokat kinyomkodjuk és hozzákeverjük a krémhez. Átlátszó frissentartó műanyagfóliával lefedjük és hűlni hagyjuk.

Ha szobahőmérsékletűre hűlt a krém hozzákeverjük a ricottát. A tejszínt kihabosítjuk az eritrit porral, majd óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a ricottás krémhez.

A sütőtök vajjal borított piskótát kivesszük a hűtőből és egy késsel kicsit megkapargatjuk a felszínét, hogy a ricottás krém jobban beletapadjon, majd ráöntjük a krémet. Hagyjuk min. 4 órát megdermedni. Legjobb, ha egy éjszakát pihen. Fagyasztóval ez a folyamat gyorsítható.

Sárgabarack fény

A lekvárt felmelegítjük és hozzákeverjük az előzőleg beáztatott, kinyomkodott zselatinlapokat. Amikor egy kicsit kihűlt, ráöntjük a kidermedt tortára és hagyjuk minimum fél órát dermedni.

Díszítés

A habtejszínt kemény habbá verjük. Amikor már keményedik a hab, hozzáadjuk egy fél narancs levét.

Az előzőleg beáztatott zselatinlapot jól kinyomkodjuk és mikróban pár másodperc alatt felolvasztjuk, majd vékony sugárban hozzákeverjük a felvert habtejszínhez.

A habzsákba kerek végű kinyomó csövet teszünk, majd beletöltjük ezt a habot és 16 db korongot nyomunk a tortára.

Egy sima, steril orvosi fecskendőbe felszívunk némi cukormentes baracklekvárt és apró pöttyöket nyomunk a habkorongok tetejére.

gyoztes2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr6716267016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása