A Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny győztese 2020-ban a székesfehérvári Szántó Éva lett Fűszeres sütőtökös ricotta torta alkotásával. A győztes édesség nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot, kedvező szénhidrát- és kalória értékeinek köszönhetően a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető. A zsűri a döntőben 6 torta közül választotta ki a legjobbat.
A győztes sütemény kedvező tápérték-adatai: szeletenként 13,5 g szénhidrát és 220 kcal energia. A győztes a háziverseny fődíját, a Beurer Medical Hungary Kft. HealthManager csomagját kapta meg. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny és háziverseny főtámogatója kezdetektől a 77 Elektronika Kft., az OKOS Dcont® vércukormérők fejlesztője és gyártója.
Fűszeres sütőtökös ricotta torta
22 cm-es tortaforma, 16 szelet
Hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Természetesen előforduló cukrokat tartalmaz.
Sütőtökös piskóta
200 g sütőtök (sült)
80 g eritrit
60 g zabpehely (finomra darálva)
¼ mokkásnál szegfűszeg
¼ mokkásnál fahéj
1 csipet só
1 mokkásnál reszelt gyömbér
¼ narancs héja
2 tojás
50 g puha vaj
Sütőtökvaj
200 g sütőtök (sült)
150 ml víz
1 narancs leve (kb. 70 g)
1 teáskanál reszelt gyömbér
1 nagy csipet fahéj
50 g eritrit
50 g vaj
1 mokkáskanál fahéj
3 db lapzselatin
Ricottás krém
300 ml tej (2,8%)
2 db tojás sárgája
1 db egész tojás
30 g zabpehely (finomra darálva)
80 g eritrit
1 csipet só
1 db vaníliarúd
8 db lapzselatin
250 g ricotta
200 ml cukrozatlan habtejszín
2 evőkanál eritrit (por)
Sárgabarack fény
150 g cukormentes sárgabarack lekvár
2 db lapzselatin
Díszítés
100 ml cukrozatlan habtejszín
fél naracs leve
1 db lapzselatin
Kb. 5 g cukormente sárgabarack lekvár
ELKÉSZÍTÉS
Sütőtökös piskóta
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Egy 22 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral. A sütőtököt pürésítjük, hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget és a reszelt narancs héját. A darált zabpelyhet egy csipet sóval elkeverjük.
A tojásfehérjét az eritrittel nem túl kemény habbá verjük. A tojássárgáját a puha vajjal kihabosítjuk majd hozzáadjuk a sütőtökös keveréket és a darált zabpelyhet. Majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot. A piskóta keveréket beleöntjük a tortakarikába, egyenletesen elterítjük, majd 25-30 perc alatt tűpróbáig készre sütjük, hűlni hagyjuk.
Sütőtökvaj
A sült sütőtököt, a narancs levével, a fahéjjal összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk az eritritet és a vizet. Kiforraljuk, folyamatos kevergetés mellett. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk és hozzákeverjük a nem túl forró krémhez és ízesítjük a gyömbérrel. Ezt követően kis adagokban hozzákeverjük a vajat, majd hűlni hagyjuk. A kihűlt piskótát körbe vágjuk a tortaformában, leszedjük róla a sütőpapírt, majd ismét rácsatoljuk a karikát. Ezt követően ráöntjük a szobahőmérsékletűre hűlt sütőtökvajat és hűtőbe tesszük.
Ricottás krém
A tej kétharmadát elkeverjük a tojásokkal és a zabpehellyel.
A maradék tejet az eritrittel, a vanília rúddal és a csipet sóval feltesszük forrni. Mikor felforrt lehúzzuk a tűzről és kis sugárban folyamatos kevergetés mellett hozzácsurgatjuk a tojásos keverékhez, hőkiegyenlítést végzünk. Ezután visszaöntjük az edénybe és besűrítjük. A hideg vízbe áztatott zselatinlapokat kinyomkodjuk és hozzákeverjük a krémhez. Átlátszó frissentartó műanyagfóliával lefedjük és hűlni hagyjuk.
Ha szobahőmérsékletűre hűlt a krém hozzákeverjük a ricottát. A tejszínt kihabosítjuk az eritrit porral, majd óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a ricottás krémhez.
A sütőtök vajjal borított piskótát kivesszük a hűtőből és egy késsel kicsit megkapargatjuk a felszínét, hogy a ricottás krém jobban beletapadjon, majd ráöntjük a krémet. Hagyjuk min. 4 órát megdermedni. Legjobb, ha egy éjszakát pihen. Fagyasztóval ez a folyamat gyorsítható.
Sárgabarack fény
A lekvárt felmelegítjük és hozzákeverjük az előzőleg beáztatott, kinyomkodott zselatinlapokat. Amikor egy kicsit kihűlt, ráöntjük a kidermedt tortára és hagyjuk minimum fél órát dermedni.
Díszítés
A habtejszínt kemény habbá verjük. Amikor már keményedik a hab, hozzáadjuk egy fél narancs levét.
Az előzőleg beáztatott zselatinlapot jól kinyomkodjuk és mikróban pár másodperc alatt felolvasztjuk, majd vékony sugárban hozzákeverjük a felvert habtejszínhez.
A habzsákba kerek végű kinyomó csövet teszünk, majd beletöltjük ezt a habot és 16 db korongot nyomunk a tortára.
Egy sima, steril orvosi fecskendőbe felszívunk némi cukormentes baracklekvárt és apró pöttyöket nyomunk a habkorongok tetejére.