Cukkerberg

10 dolog, amit kerülj el, ha alacsony a vércukrod!

2020. augusztus 16. - szabari.betti

images_12.jpg

Oké. Az alacsony vércukorszint pocsék. Ez biztos. Senkinek nincs rá szüksége, senki sem akarja, de cukorbetegségben ez időről időre megtörténik. Teljesen változó, hogy kinél hogyan jelentkezik, sokszor ugyanazon személynél is más és más két hipogliémia. Egyesek intenzívek, mások gyengébbek és alattomosak. De legyen bármilyen, sosem érezzük magunkat jól közben. Néha lassúnak érezzük magunkat, néha mindent fel akarunk falni közben, néha rohanunk, vagy olyan pillanatokban nevetünk, amikor nem kéne. Az agyunk nem mindig működik megfelelően ilyenkor! Összegyűjtöttünk tíz tevékenységet, amiben semmiképp ne kezdj bele, ha épp "lent vagy"!

1. Körömfestés vagy sminkelés

Ez néha önmagában is nehéz, alacsony vércukorszint esetén meg igazi kihívás - különösen, ha legalább annyira remeg a kezed ilyenkor, mint nekem szokott. Végül is, valami "absztrakt művészet" kisülhet belőle így is.

2. Vásárlás

Igen, ilyenkor könnyű elveszíteni a kontrollt, akár csak akkor, mikor éhesen tévedünk be egy-egy boltba. Félő, hogy felvásárolunk minden csokit és édes üdítőt annak érdekében, hogy jobban legyünk.

3. Beszélgetés a főnökkel

Vagy egyáltalán: beszélni...mindegy, hogy kivel, és hogy miről. Alacsony vércukorszint esetén előfordulhat, hogy a beszélgetés is kihívást jelenthet, vagy ami még rosszabb, olyan dolgokat mondunk, amelyeket nem kéne. Szóval csak óvatosan!

4. Sportolás

Remélem ez magától értetődő. Ha lement a vércukorszinted, a gyorsaság a legfontosabb, és ilyenkor nem folytathatjuk a fizikai aktivitást, amit esetleg éppen végeztünk. Egyrészt muszáj ennünk, másrészt a további mozgás még jobban leviheti az eleve alacsony cukorszintet, amivel könnyen veszélyes - és kiszolgáltatott- helyzetbe sodorhatjuk magunkat. 

5. Úszás

Ez nem vicc, ráadásul fontos a sporton túl is megemlíteni. Ha észreveszed, hogy hipózol, szállj ki a vízből! Ez vonatkozik egy sima fürdésre vagy zuhanyra is a kádban!

6. Autóvezetés

Ugyanaz vonatkozik rá, mint az úszásra! Ne ülj be a volán mögé, ha lent van a vércukrod. Egyél, és várd meg, míg teljesen jól leszel - a saját, és az utakon lévő többi ember biztonsága érdekében!

7. Az ex felhívása

Vagy talán mégis? Azt mondják, borban az igazság, és néha a hipoglikémia tünetei a részegséghez hasonlítanak... Én mégis amondó vagyok, várd meg, míg fentebb kúszik az az érték. Óriási valószínűséggel már másképp fogsz gondolkodni az egészről.

8. Borotválkozás

Borotva, kés, olló hipózó cukorbeteg kezébe nem való! Se gyufa, öngyújtó vagy bármilyen éles tárgy. Ez természetesen igaz az epilálásra, az arc borotválására is.

9. Fontos döntések meghozatala

Persze nincs rá garancia, hogy alacsony vércukorszinttel kizárólag rossz döntéseket lehet hozni. De az biztos, hogy nagyobb a kockázat ilyen állapotban, mint egyébként. Várd meg, míg jobban érzed magad, és teljesen tiszta lesz az elméd. Ez az okos lépés ilyenkor.

10. KÉSLEKEDÉS

HÉ! Alacsony a vércukrod! Egyél valami gyorsan felszívódót! Most azonnal!

 

forrás: www.mysugr.com

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr7616165792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása