
Egyre többen vállalkoznak arra, hogy különleges alapanyagokkal kísérletezzenek. A Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyen a korábbi években is számos gyógynövénnyel, gyógyhatású alapanyaggal készült tortát kóstolhatott a zsűri, mely idén először különdíjjal értékelte a legötletesebb, legfinomabb alkotást. Raffer Kunsági Gabriella a Szép kis mákvirág fantázianevű tortájával nyerte a különdíjat, mely egy gyógyteákat, tiktúrát és könyveket tartalmazó csomag, a Diabess-Györgytea felajánlásából.
A torta receptje a következő:
Szép kis mákvirág torta
(10 szeletes)
Mákos tészta lapok:
egyenként sütve
Egy lap hozzávalói:
1 egész tojás
1 csipet só
5 ml meleg víz
20 g eritrit
60 g őrölt mák
A tojást habosra kevertem a vízzel, majd tovább habosítottam az eritrittel, végül belekevertem a darált mákot. 165 fokon készre sütöttem 20 cm-es tortaformában.
A torta felső lapja ugyanígy készült, azzal a különbséggel, hogy 20 g vajat céklaporral színeztem, nyomózsákból a sütőpapírra megrajzoltam a torta díszítéséül használt mintát. Kidermesztettem, és erre a mintázatra öntöttem a mákos tésztát, majd készre sütöttem.
Torta tölteléke:
300 g magozott meggy
100 g puhára főzött cékla
1 citrom reszelt héja
1 rúd vanília
200 g 30%-os habbá vert tejszín
5 db előzőleg beáztatott lapzselatin
A meggyet a céklával összeturmixoltam, hozzáadtam a fűszereket, a felolvasztott zselatint, végül belekevertem a habbá vert tejszínt.
A tortaformában elhelyeztem az alsó tésztalapot, ráöntöttem a céklás meggykrémet, és beborítottam a díszített tortalappal. Dermedést követően szeleteltem.
Egy szelet energiatartalma: 177 kcal
Egy szelet szénhidráttartalma: 7,9 g