Cukkerberg

Cukorbeteg tetoválás!

2018. március 26. - szabari.betti

michael_bierut_twitter_diabetes_tattoo.png

Pár napja reppent fel a hír, miszerint a tatabányai Zsoldos Péter tetoválóművész ingyenes tetoválást vállal cukorbetegeknek. Erre rengetegen reagáltak, három nap alatt országos mozgalom lett a kezdeményezésből: 36 kollégája csatlakozott hozzá ezalatt az idő alatt az ország minden részéből, de még külföldről is. Péter szerint az ötletgazda Marton István, egy Németországban élő kollégája volt. Céljuk, hogy segítsenek a cukorbetegeknek egy esetleges hipoglikémiás roham esetén, amikor könnyen ittasnak nézhetik őket. Még a legfelelősségteljesebb inzulinterápia és szénhidrátszámlálás esetén is előfordulhat, hogy egy diabéteszes hirtelen lesz rosszul. Ez kezdetben "csak" éhségérzettel, hideg verejtékezéssel, remegéssel, szédüléssel jár, de a későbbiekben ájulást is okozhat. Abban bíznak, hogy a tetoválással gyorsabban szakszerű ellátásban részesülnek a betegek, amely megmentheti az életüket is. Ha egy cukorbeteg már eszméletlen állapotba kerül, nem képes tájékoztatni a környezetét betegségéről, így viszont lehetőséget ad arra, hogy a segítségére sietők rögtön tudhassák, mi a baj.

Péter maga is érintett a betegségben: a tetoválás tervét a diabetológusával és egy mentőssel egyeztette. Azt javasolták, hogy lehetőség szerint a betegek bal csuklójára kerüljön, hiszen itt szoktak pulzust mérni, így itt rögtön észrevehető a minta.

tetovalas_diabeteszeseknek.jpg

Maga a tetoválás egységes és kötött: egy kék körben a T1D vagy T2D feliratot helyezik el, értelemszerűen attól függően, milyen típusú cukorbetegséggel küzd a páciens, ezalatt pedig a Diabetic szó található, a "cukorbeteg" angol megnevezése. Körülbelül 20-30 perc alatt elkészítik, azoknak is abszolút kibírható, akiknek ez az első tetoválása. Fontos, hogy az ingyenes tetkó csak betegséget igazoló papírral igénybe vehető, és csak 16 éven felülieknek készítik el.

Összeszedtük a szalonokat, amelyek csatlakoztak a kezdeményezéshez:

Magyarország

 Németország

tet-e1511638654851-1024x578.jpg

Szintén értesültünk a színváltós cukorbeteg tetkóról, amely forradalmasíthatja a diabétesszel élők életét. A Harvard egyetem és az MIT kutatói olyan tetoválást fejlesztettek ki, amely képes jelezni a vércukorszint ingadozásait. A hagyományos tintát színváltós bioszenzorokra váltották, ezek érzékelik a testfolyadékok összetételének megváltozását. A "Dermal Abyss" nevű projekt kutató szerint a tetkó a jövőben csökkentheti, majd akár helyettesítheti is a fájdalmas ujjbegyes vércukorméréseket, a cukorbetegnek csak a színváltozásokra kell odafigyelnie. A tetoválás egyelőre kísérleti fázisban van, de disznóbőrön - amely nagyon hasonlít az emberéhez - már tesztelték.

Végül, ha már diab-tetkó, a személyes kedvencemmel zárom a mai topikot: egy házaspár egy-egy inzulinpumpát tetováltatott a hasukra, hogy cukorbeteg, pumpát használó kisfiuk számára könnyebbé tegyék a diabos mindennapokat, a pumpa viselését, megszokását, hogy biztosítsák róla, ebben sincs egyedül :)

insulin_pumptattoos_jpeg_size-custom-crop_1086x0.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr213782360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

D.Nici 2018.08.10. 10:38:25

Frissíteni kéne a listát mert a listában is szerepel olyan szalon aki már nem csinálja pl. a XX. kerületi sem ( XX Tattoo)
süti beállítások módosítása