Cukkerberg

Tartsd kézben a diabéteszt! - WDD2016

2016. november 01. - kiskatka

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség évtizedekkel ezelőtt nevezte ki a novembert a cukorbetegség hónapjának, egészen pontosan a figyelemfelhívás hónapjának. Minden évben külön kiemelt témát is megfogalmaz a szervezet. Idén a 2-es típusú cukorbetegség korai felismerése mellett fókuszban a látás, azaz a szem egészsége.

wdd_fb_cover_en_1.jpg

Az idei szlogen egészen pontosan: "Eyes on diabetes". Valami olyasmit jelent, hogy "Tartsd kézben a diabéteszt", de szójáték is van benne, így egyszerre fókuszba hozza a szemet, a szem egészségét is. A DiabFórumon "Nézz szembe a diabétesszel!" szlogen szerepel. Ezt nem gondolom tartalomban tökéletesen megfelelő fordításnak, de ez is fontos. Szóljon, aki tud jobb fordítást.

A lényeg, hogy itt a november és itt az ideje a figyelmünket ismét kicsit jobban a cukorbetegségünkre, különösen pedig a szemünk egészségére fordítani. Amúgy pedig ne feledkezzünk el mindenki más (lehetséges) cukorbetegségéről sem. Egyértelműen felelősségünk felhívni a figyelmet a diabéteszre, ha már így belecsöppentünk a cukibuliba.

Meg kell valljam, kicsi szívem azért cseppet ágáll, amiért az idei szlogenből az 1-es típus úgy, ahogy van, kimaradt. Erről majd egy következő posztban, ahogy arról is, rettenet, milyen kampányokat találtam... 

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség legfontosabb idei üzenetei, szabad fordításban, a DiabFórum cikkét felhasználva:

1. Kiemelten fontos a 2-es típusú cukorbetegség szűrése, hogy módosítani tudjuk a jelenlegi ijesztő növekedést mutató trendet, valamint időben felismerve a diabéteszt megelőzhessük a szövődményeket

  • A cukorbetegség nagy és egyre növekvő terhet jelent világszerte. Jelenleg 415 millió diabéteszesről tudunk, de számuk 2040-re 640 millió fölé emelkedik.
  • A már cukorbetegek felénél még nem diagnosztizálták a betegséget.
  • Nagyon sok cukorbeteg éveken át nem tud bajáról, amikor pedig értesül erről, már súlyos szövődményei lehetnek.
  • A 2-es típusú betegek akár 70%-ánál sikerülhet a betegség megelőzése, vagy kialakulásának késleltetése egészségesebb életmóddal. Ez 2040-ig akár 160 millióval kevesebb diabéteszest jelenthet.
  • A gyerekek egészségtelen étkezése és mozgásszegény életmódja miatt sok országban már a gyerekkorban jelentkezik a 2-es típusú cukorbetegség.
  • Ma a világon az egészségügyi kiadások 12%-át a felnőttek diabétesze emészti fel.
  • Az alacsony- és közepes fejlettségű országokban az országok jövőjét fenyegető rémmé válhat a diabétesz. Afrikában pl. 2040-ig kétszeresére nőhet a cukorbetegek száma.

wd_microsite_resources_en.png


2. Kiemelten fontos a cukorbetegség lehetséges szövődményeinek szűrése és monitorozása

  • Az időben fel nem ismert cukorbetegség szövődményei súlyos egészségügyi problémákat eredményezhetnek és megrövidítik az életet.
  • A nem időben diagnosztizált 2-es típusú cukorbetegek esetében legalább egy szövődmény már a diagnózis felállításakor megtalálható.
  • Számos országban a diabétesz a vakság, a szív-érrendszeri betegségek és a vese elégtelenség első számú oka.
  • Éppen ezért a diabétesz minden kis- és nagyér szövődménye irányában rendszeresen vizsgálni kell a betegeket.
  • Manapság minden harmadik cukorbeteg szenved retinopátiában (a szemfenék elváltozása, látásromlást okoz), melyet ha időben felfedeznek, a látásélességet hosszú távon biztosítani lehet. Ezáltal nem csupán a betegek életminősége javítható, de a diabétesz költségvonzata is csökkenthető.
  • 2015-ben a diabétesz és szövődményei miatti egészségügyi kiadásokat 673 milliárd USA dollárra becsülték.

Pacsi, ha eddig eljutottál és mindezt végigolvastad, mert bevallom, én ilyenkor rendre bajban vagyok.

Szép (jó, nem szép, de érted) mindez összeszedve, jó nagy és ijesztő számok, meg puccos adatok, de hol van ebben az ember...? Mármint hol vagyok ebben én, meg a nagyszüleim régvolt szomszédbácsija...? Most akkor mit is csináljak magammal, meg a többiekkel, hogy kampányoljak...?

Jövök még ezekkel a témákkal, addig is ötleteket és véleményeket emailben, kommentben, bátran. A Diabétesz Világnap rólunk szól, nekünk szól és általunk szól. Cinkos, aki néma.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr3811921771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása