Cukkerberg

2015: Barackos buboréktorta

2016. augusztus 03. - kiskatka

2015-ben a verseny történetében először női versenyző, Vaslóczki Orsolya nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt „Barackos buboréktorta” fantázianevű alkotásával. Az előző évi meggyalagutat barackos buborékréteg váltotta fel, mely otthoni elkészítése nem kisebb kihívást jelent. Holnap pedig kiderül, milyen kihívást rejteget az idei torta!

1_94.jpg

A „Barackos buboréktorta" illeszkedik a magyar ízvilághoz. A sárgabarack karakteres íze a diókrémmel és a piskótában fellelhető pirított dióval harmóniát alkot. A meglepetés erejével hat a roppanós csokoládéréteg, de a kreáció legeredetibb eleme a torta tetején látható díszítés, melyet légpárnás fóliával formázott buborékmintásra a cukrász. A torta erről kapta a nevét.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet 11,8 g szénhidrátot és 278 kcal-t tartalmaz. A vizsgálatokat a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte.

Nézegessetek fotókat az előzsűrizésről, a döntőről, majd a nyertes kihirdetésének alkalmából tartott hivatalos sajtótájékoztatóról és az augusztus 20-i ünnepségekről!

A 2015-ös év másik újdonsága volt egyébként, hogy nem csak cukrász ipartestületi tagok jelentkezhettek a versenyre, hanem az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége.

******************** RECEPT ***********************

Barackos buboréktorta receptje (23 cm-es tortakarika/16 szelet)

Hozzáadott cukrot nem tartalmaz.

Felhívjuk az otthon sütők figyelmét arra, hogy cukrászüzemi körülményekre készült recept szerint készült a torta. A hozzávalók és a technológia eltérése miatt otthon nem garantált pontosan ugyanolyan eredmény, de az elkészült sütemény a recept minőségi összetevőinek köszönhetően biztosan finom lesz!

Az egyes alapanyagoknál  javasolt konkrét termékeket a dietetikai értékek pontosítása érdekében tüntettük fel. Más termékek használata esetén módosulhat az kalória és szénhidrát érték.

Diós financier piskóta

Hozzávalók:
170 g tojásfehérje
85 g xilit
80 g mandulaliszt (teljes mandula őrlemény)
60 g darált dió
30 g pörkölt-durvára tört dió
40 g mogyorósra pirított vaj

Technológia:
A vajat mogyorósra pirítjuk, majd kihűtjük. A tojásfehérjét lassú fokozaton elkezdjük habbá verni. Fontos, hogy ne
rögtön nagy sebességgel kezdjük a habot felverni! Amikor egyenletes légbuborékok  keletkeznek,  fokozatosan  hozzáadjuk  a xilitet és habbá  verjük. A diót, mandulalisztet, pörkölt durvára tört diót össze keverjük, majd a felvert habba melírozzuk, és egyneművé keverjük. Legvégén belekeverjük a mogyorósra pirított vajat. A tésztát egy 23 cm-es torta karikába töltjük, tetejét egyenletesre kenjük. Sütés 165 fok 18 perc légkeveréses sütőben.

11215528_920461291333217_2756103480929367997_n_1.jpg

Sárgabarackos puhazseléréteg

Hozzávalók:
350 g 100%-os barackvelő
60 g eritrit
4 g Nh pektin

Technológia:
A barackvelőt forráspontig melegítjük. Az eritritet összekeverjük az Nh pektinnel, majd a forrásban lévő gyümölcsvelőhöz adjuk, és folyamatos keverés közben felforraljuk. Átmixeljük. Azonnal formába töltjük. Egy   16,5 cm-es tortakarikát körbecsomagolunk, és a barack puhazselét beleöntjük. Kifagyasztjuk.

Tejszínes diókrém

Hozzávalók:
150 g 33% zsírtartalmú tejszín
170 g 2,8% zsírtartalmú tej
6 db tojássárgája
20 g kukoricakeményítő
80 g eritrit
10 g finomra darált dió
1 db vaníliarúd
40 g pirított-tört dió
20 g rum
300 g 33%-os zsírtartalmú tejszínhab
6,6 g porzselatin 5-szörös mennyiségű vízzel hidratálva (40 g beáztatott zselatin)

Technológia:
A tejszínt, tejet, eritritet, kikapart vanília rudat felforraljuk, majd a keményítővel elkevert tojássárgájával hőkiegyenlítéssel besűrítjük. A kész krémalapot átmixeljük, hozzákeverjük még melegen a rumot, majd kihűtjük. (A krém hőmérséklete 78-80 C ebben az állapotban). A porzselatint hidratáljuk 5-szörös mennyiségű hideg vízzel. A  kihűlt  krémet  simára  keverjük. Majd a finomra darált diót, tört-pörkölt diót is hozzákeverjük. Lazára vert tejszínhabbal lazítjuk. Végül a felolvasztott zselatint belekeverjük.

Díszítő zseléréteg

Hozzávalók:
110 g 100%-os barackvelő
20 g eritrit
2,4 g porzselatin 5-szörös mennyiségű vízzel hidratálva (12 g beáztatott zselatin)

Technológia:
A barackvelőt, eritritet felmelegítjük, hozzáadjuk az előzőleg vízzel hidratált zselatint, elkeverjük. 30-33 foknál ne legyen melegebb felhasználás előtt. Csak kellőképpen kifagyasztott tortára tudjuk szépen felhasználni.

Roppanós csokoládéréteg

Hozzávalók:
45 g diabetikus étcsokoládé

Összeállítás:
A tortát „fordított” technikával töltjük be. A buborékfóliát a tortakarika aljára helyezzük. A krém teljes mennyiségét a karikába töltjük. Közepére helyezzük a kifagyasztott barack puhazselé réteget, majd erre a financier piskóta lapot. Kifagyasztjuk. Ha a lehetőség adott, akkor célszerű fólia lehúzása előtt kisokkolni a tortát, mert így sokkal szebben jön le a buborékfólia. Mielőtt a fóliát eltávolítjuk a torta tetejéről, olvasztott diabetikus étcsokoládéval (45g) a torta alsó rétegét lekenjük. A tortát megfordítjuk, majd a díszítő zseléréteggel áthúzzuk a tetejét. 32-33 foknál ne legyen melegebb felhasználás előtt. (werkfotók)

Díszítés

Hozzávalók:
90-100db csoki koronghoz
1 db 30*40 cm es aranybuborék csokoládé transzferfólia
120 g diabetikus étcsokoládé

Technológia:
Temperált diabetikus étcsokoládét öntünk vékonyan a fóliára, majd 3-3,5 cm-es korongokat szúrunk ki. A tortára szeletenként egy-egy korong kerül, merőlegesen beszúrva. 16 db korong súlya 15 g.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr588932498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meheszsandor 2019.10.27. 17:47:42

Gyönyörűen néz ki a torta, ,megkíséreltem az elkészítését, hát.. nem lett túl szép eléggé összeesett. De végülis ízre nagyon finom lett, magamnak csináltam, szóval.. A barack szezon viszont már pont a végét járja, de azért találtam pár helyen még és egész jó áron vannak www.ujsagomat.hu/penny-market/
süti beállítások módosítása