Cukkerberg

Cukorbetegen repülni

2016. június 07. - kiskatka

Pár hete belecsaptam a nagybetűs multilétbe és csatlakoztam a gurulóbőröndös repülő cirkusz fellépőinek népes táborához. Inzulinpumpával a derekamon.

1_107.jpg

Ha inzulinpumpád van, csupán pár napos utazáshoz is simán meg tudod tölteni a fél bőröndöt a szükséges szerelékekkel és pótcuccokkal. Mindig van nálam pótkanül, póttartály, pótpumpa, pótinzulin, a pótszerelékek pótszerelékei, elemek, pótelemek, a táskában szőlőcukor (minimum), vércukormérő, plusz tesztcsíkok, a derekamon pedig inzulinpumpa, azaz egy kicsi elektromos készülék vezetékkel, drótokkal és folyadékkal.

Nem éppen ideális összeállítás egy reptéri szigorú biztonsági ellenőrzéshez.

Ha problémamentesen szeretnél átjutni a biztonsági kapukon, legyen nálad igazolás a diabetológusodtól. Alap. Hét éve kaptam papírt a következő szöveggel az orvosomtól, azóta is ezt hordom magamnál:

[név és születési dátum] is a patient in this office being treated for insulin-requiring diabetes mellitus. She is currently using an insulin pump and does blood sugar monitoring by finger stick. Hypoglicaemic reactions (low blood sugars) are always a possibility, requiring treatment with glucose tablets or acceptable substitutes (for example fruit juice). Therefore, it is essential that she has in her possession at all times insulin, insulin syringes, insulin pens, additional infusion sets and reservoirs and the equipments to test her blood sugar level. It is also essential that she wears the insulin pump at all times, as it is continuously supplying the drug, insulin (continuously delivers insulin into the patient's subcutaneous tissue) which is required for the patient's survival (do not remove this pump).

If you have any question, please contact this office

[aláírás, pecsét] 

Nem egy irodalmi angol, de megteszi. Benne van, hogy cukorbeteg vagy, ezért kell legyen nálad, azaz a kézipoggyászban szénhidrát és vércukormérő. Plusz ha inzulinpumpás vagy, akkor a pumpa és szerelékek is. Az is külön benne van - a félreértések elkerülése végett -, hogy az inzulinpumpát nem tudod levenni, azaz ne kérjék, hogy add fel a gépre. Végül, de nem utolsó sorban a diabetológia elérhetősége és hivatalos pecsét.

Eddig egyedül a franciák járnak két fekete pontnál, leginkább azért, mert nem képesek a saját nyelvükön kívül egyéb nyelvet megtanulni. Pl. angol, az már tökre elég lenne... Más országban még eddig mindig simán, rövid magyarázkodás után átengedtek a kapun.

A franciák mentségére mondva, még züldfülű voltam, mikor összeakadtunk. Lecsatoltam a pumpát, átvilágítattam, miközben bőszen lobogtattam az igazolásomat. Ez hiba volt. Egyszerűen nem értették, mit akarok. Azóta változott a menet:

1. Nem csatolom le a pumpát, csupán jól látható helyre akasztom és jelzem, hogy inzulinpumpám van. Eddig még mindig értették. Nem kérték, hogy vegyem le és nem is világítottak át vagy detektoroztak agyon. Igaz, cserébe egy alaposabb motozást kaphatsz (nem testüregi, don’t vörri...).

2. Az igazolást kikészítem a cuccos tálcára, ahova a táskádat, övedet, dolgaidat kell rakjad átvilágítás előtt, de nem lobogtatom. Ha kell, elő tudom kapni. Eddig még sosem kellett.

3. A kézipoggyászban szúrós dolgokat nem vihetsz fel a gépre és folyadékot is limitáltan (körömolló, parfüm, tusfürdő, ásványvíz mind megy majd a kukába). Nagyon figyelek, hogy ne legyen nálam semmi olyan, amit kidobáltatnának velem. Azaz nem húzkodom az oroszlán bajszát.

4. A kézipoggyászban hipó kezelésére csak szőlőcukrot viszek, vészhelyzetre. Vagy kibírom éhen az utazás végéig vagy megoldom a többit a büféből. Az igazoláson ugyan rajta van, hogy lehet nálad szénhidrát, de nem szoktam mást vinni.

5. Viszont a kézipoggyászba teszem az utazás idejére épp elegendő pótszereléket, vércukormérőt és tesztcsíkot, valamint pótpumpát. Ha elveszik a feladott poggyász vagy épp a terminálban áll le a pumpa, nincs vészhelyzet.

6. A feladott poggyászba mennek a további pótcuccok, szerelékek, tűk, illetve az inzulinpen. Így ha épp a kézipoggyászom veszne el, akkor sincs vészhelyzet. A bőröndömet pedig nem szoktam hermetikusan lezárni, hogy ne kelljen feltörni, ha esetleg mégis belenéznének.

Egyes pumpacégek óva intenek attól, hogy a pumpát átvilágítsák, ezért érdemes megkérdezni a céget utazás előtt, mi a tapasztalat. Nekem még nem volt gondom.

Dióhéjban. Nálatok...?

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr508775258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ifjúsági Diabétesz Blog · idbhungary.hu 2016.06.08. 14:20:55

Tök jó a cikk!

Egy két saját tapasztalat: Simán vihetsz magaddal kisdobozos üdítőt, maximum átvilágítják egy speciális géppel hogy nem robbanóanyag-e, ezen kívül a szendvics is átmegy az ellenőrzésen. Legalábbis nálam az utóbbi időben így van.
- a penesek nyugodtan felvihetik a pent, sőt, kifejezetten ajánlatos az inzulint NEM a nagypoggyászba tenni hanem kézibe, mert a raktérben lévő hideg hőmérséklet (fagy is lehet) tönkreteheti az inzulint. Semmi gond nincs belőle ha fel kell vinni, simán felviheted, csak legyen nálad papír hogy cukorbeteg vagy
- itt van egy általános szabály ami nálam bevált: Tök természetesen mondani kell hogy cukorbeteg vagy és inzulin van nálad, senki nem fog kötekedni, ha mégis, akkor odaadod a papírt és kész. Ha te nem kezdesz el feleslegesen magyarázkodni már előre, akkor nem fognak nagy valószínüséggel túlvizsgálni, de ha ilyen van akkor is a papír legyen nálad, gond nem lehet belőle!

Dani

kiskatka 2016.06.08. 16:04:47

Szia, köszi!
Igazából azért pakolok kétfelé, mert így akár a kézi-, akár a nagypoggyász veszik el bárhol, a másik még mindig megvan, az utazásra elég tartalékokkal, inzulinnal. Mivel pumpám van, a kéziben van a pótpumpa, a nagypogggyászban a vészhelyzetre elrakott pen. Ha penes lennék, akkor egyértelműen kéziben lennének a penek.
A nagypoggyászban a tartalék patronoknak megágyazok a ruhák közt, így nem fagy ki. De a kéziben is vannak tartalék inzulinok, nincs vele gond. 100 ml folyadékot lehet felvinni, ha jól tudom, a patronokban 3 ml van, így nem szabad, hogy problémázzanak rajta :)
És egyetértek :) felesleges előre magyarázkodni, ha kérdésük van, úgyis felteszik :)

krisz_2011 2016.06.08. 19:22:32

Szia! Lányom és kolléganőm pumpás, utóbbival sok ország, több földrész sok repterét végigjártuk. Soha, semmiféle probléma nem volt a géppel v. a szerelékekkel és tartozékokkal kapcsolatban. Pumpát levetetni soha nem akartak. Az üdítő okozhat gondot, de az ételekkel kapcsolatban kevés a megszorítás. Talán csak az érlelt sajtok felvitele tilos (bár legutóbb a már megkezdett, félig rágott verziót nem vették el). Banán, alma simán mehet. Ausztráliába utazóknak a repülőn ki kell tölteni egy nyilatkozatot, hogy van - e nála "drog" ill. élelem és milyen. Az inzulint be kell írni, azonnal értik és nem kell magyarázni. Az ételeket elő kell venni és a vámos eldönti, hogy mit enged be és mit nem, de ha nem titkolsz el semmit, nagyon rugalmasak. Jó, ha van nálad igazolás, de egyetértek az előttem szólóval, lobogtatni semmi esetre sem kell, csak ha kifejezetten kérik. Az inzulint én nem merném feladni a fagyás miatt, mindenképp teszteld, hogy nem ment-e tönkre.

kiskatka 2016.06.09. 08:07:32

Az említett negatív tapasztalat már jópár éve volt. Szerintem azóta belejöttek az inzulinpumpába is és a szigorított ellenőrzésekbe is. Levetették velem a pumpát, átvilágították, majd amitől bepánikoltam, nem adta vissza a kapu túloldalán, hanem el akarta vinni. Mint kiderült mintát vettek róla egy vattapamaccsal, gondolom robbanóanyagnyomokat kerestek rajta vagy hasonlót. Mivel megijedtem, így ők is, kiállítottak a sorból és a csomagomat is áttúrták, kezdve a kanülökkel, az egyik tartály csomagolását fel is tépte a securitis csóka.
De ez extrém helyzet volt és egyetlen egyszer fordult elő, azóta semmi hasonló. Panaszt tettem egyébként.
Inzulin fagyott már ki nektek csomagtérben?

krisz_2011 2016.06.09. 11:07:18

El tudom képzelni, mit éreztél... Úgy látszik, azóta továbbképezték az alkalmazottakat. Az inzulint soha nem mertem még feladni (nem is fogom), mert nagy a valószínűsége, ha nem is feltétlenül a kifagyásnak, de a nagy hőingásnak mindenképp.

krisz_2011 2016.10.16. 09:26:52

Nemrégiben érkeztünk meg egy kínai utazásról, több repülő, közte belső járatok is. Sem a pumpával, sem a pótpumpával kapcsolatban nem volt semmi gond, kérdés sem hangzott el. Kolleganőm a bőröndbe is csomagolt inzulint, ami túlélte károsodás nélkül. Mindemellett én továbbra sem csomagolnám oda...

4AllFamily 2021.03.27. 14:11:44

Hello my name is Fiorelo, and I’m a type 1 diabetic. I have been using the 4Allfamily Insulin Cooler for 6 months now and this product is one of the best products in the market I can say. It keeps my medication safe even in the hot temperatures of summer when I’m enjoying a day at the beach or in the pool with my friends. It’s very easy to use and the cooling method is unique. It can keep your medication in the right temperature for 72 hours that is more than enough but what I love about this product is that it has a lot of space capacity, and you can easily charge the top of the Cooler with a USB cable in your car or any other gadget that has a place to insert the USB plug. I highly recommend it! If you want you can visit their website 4AllFamily.Com or check them on Amazon.
süti beállítások módosítása