Cukkerberg

Hipó, te drága...!

2016. április 17. - kiskatka

Ha sport és diabétesz, akkor az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy tudsz-e hipózni, azaz az általad szedett gyógyszerek okozhatna-e túlzottan alacsony vércukorszintet? Ez ugyanis a cukorbeteg sportoló egyik legnagyobb veszélyforrása és egyben az egyik legalapvetőbb kihívása az aktív mindennapoknak.

2_39.jpg

A Diabetes Daily összeszedte a legáltalánosabb infókat. Nagyon fontos, majd látod is: vannak egyéni különbségek, plusz ha több gyógyszert szedsz, azok is hatnak egymásra, azaz mindig Neked kell egyénileg, szakembernél tájékozódni, majd a saját tapasztalataidat begyűjteni.

Ami biztosan nem okoz hipoglikémiát

Ha inzulinrezisztenciád, prediabéteszed vagy 2-es típusú cukorbetegséged kizárólag étrendi kezeléssel tartod karban - azaz nem szedsz semmilyen gyógyszert és nem adsz inzulint -  nincs mitől tartanod, szabad a pálya. Eléhezni el tudsz , mint mindenki más, de a szervezeted gondoskodik arról, hogy a nem cukorbetegekkel azonos módon kivédje a túl alacsony vércukorszintet.

Ami alig-alig, de azért előfordul

Metformin, colesevelam, SGLT2-gátló és/vagy alfa-glukozidáz gátló (acarbose, miglitol) esetén átlagos terhelés esetén nem kell tartanod hipoglikémiától. A DPP4-gátlók (sitagliptan és saxagliptin) szintén nem okoznak hipót, akár önmagukban, akár metforminnal vagy thiazolidinedionnal kombinálva.

A thiazolidinedion típusú szereket (pioglitazone, rosiglitazone) önmagában használók nagyon kis százaléka ugyanakkor tapasztalhat mozgás hatására kialakult hipót. Különösen alacsony kalóriás étrend mellett, vagyis amikor a szervezet ki van éhezve. Bromocriptin szintén ritkán, de arra érzékenyeknél okozhat hipót. GLP-1 analógok (exanatide, liragultide, albiglutide, dulaglutide) esetén szintén érdemes figyelni, nem mindenkinél, nem mindig, de előfordulhat alacsony vércukor.

low_bs_sex_sum.gif

Ami egyértelműen okozhat hipoglikémiát (és nem csak az inzulin)

Ha inzulinkezelésen vagy, akkor egyértelműen tudsz hipózni sportolás közben (meg egyébként is). De ezt remélem mindenki tudja. A kérdés inkább az, hogy az egyéb gyógyszerek közül melyiknél kell külön figyelned a mozgás okozta hipoglikémiára.

Egyértelműen képes hipót okozni:

  • inzulin, önmagában vagy bármivel kombinálva
  • sulfonylurea-típusú szerek, önmagukban vagy bármivel kombinálva (pl.: glipizide, glyburide, glimiperide, chlorpropamide, acetohexamide, tolbutamide)
  • meglitinid- típusú szerek, önmagában vagy bármivel kombinálva (pl.: repaglinide, nateglinide)

Az ok egyszerű. A sulfonylureák és a meglitinidek direkt módon az inzulinelválasztásra hatnak. Hatásukra ezért a szervezetben túl sok inzulin termelődhet és a vércukorszint a kritikus érték alá csökken. Ugyanígy, külsőleg adagolt inzulin esetén ha többet adsz a kelleténél (a mozgás idejére nem csökkented), a túl sok inzulin hipoglikémiát fog okozni.

A többi, előzőleg említett hatóanyag vagy a szénhidrátfelszívódást lassítja, vagy csökkenti az inzulinrezisztenciát, vagy a vékonybél hormontermelésének módosítása révén hat. Nem nyúlnak bele direkt módon az inzulinszint szabályozásába, ezért alapesetben nem okoznak hipoglikémiát, de egyedi különbségek és körülmények esetén azért előfordulhat.

Honnan tájékozódj?

Elsősorban a diabetológusodnál, ő ismeri az egyéni paramétereid, tuti infót tőle tudsz kapni. Kérlek, legyél képben a saját kezeléseddel, gyógyszereiddel kapcsolatban. Ezek az online általánosságok mindig csak kezdő iránymutatók, de sosem terápiás tanácsok.

Van orvos válaszol rovatunk, itt kérdezheted máris Kis dokit. Végül, de nem utolsó sorban elengedhetetlen a saját tapasztalatgyűjtés az egyedi különbségek, eltérő körülmények miatt. A biztos, ami tuti, hogy  sportoláskor legyen nálad kis szőlőcukor. Nem kell sok, egy csuklópántnyi már megóv a vészhelyzetektől.

fotó 1, fotó 2

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr848633724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása