Cukkerberg

Angliában szóba került a cukoradó

2014. március 05. - katona_évi

Anglia egyik prominens egészségügyi vezetője úgy nyilatkozott a minap: a tömegeket érintő elhízás miatt szóba kerülhet a cukor megadóztatása - írja a BBC.

_73371444_sugarpa.jpg

Sally Davies, Chief Medical Officer (azaz az ottani egészségügyi fővezető) azt mondja: hacsak a kormány nem lép fel az élelmiszergyártókkal szemben, irreális lenne azt várni, hogy változtassanak az ételek és italok összetételén - amelyek viszont tömeges elhízást és egy sor egészségügyi problémát (köztük persze cukorbetegséget is) okozhatnak.

Hozzátette: nincs kétsége afelől, hogy egy kutatás könnyedén kimutathatná, mennyire addiktív a cukorfogyasztás, emiatt aztán a cukoradó elkerülhetetlen kellene, hogy legyen. Úgy gondolja: nagyon fontos lenne az edukáció, mert az emberek nem tudják, hogy a smoothie-k, gyömölcslevek és szénsavas italok milyen mértékben vannak telepakolva cukorral.

"Mostanra van egy olyan új generáció, a mi gyerekeink, akik az elhízás és a mozgáshiány miatt lehetséges, hogy nem fognak olyan sokáig élni, mint a miénk" - mondta Sally Davies. - "Szinte már normális, hogy a ruhaméret egy generáció alatt egy számmal nőtt: a korábbi 12-es méret most 14-esnek felel meg. Meg kell értetnünk az emberekkel, nem megszégyenítéssel és bántással, hanem racionális érvekkel, hogy az elhízás az egészségre ártalmas."

prof-dame-sally-davies-cmo.jpg

Sally Davies, Chief Medical Officer, Anglia

Az élelmiszeripar mindeközben azt hangoztatja, hogy az élelmiszerek és italok cukorszintje csökken - nem függetlenül attól a nyomástól, amely az egészségügyi vezetők felől érkezik, akik azt állítják: az italokban/ételekben legalább 30%-kal kellene csökkenteni a hozzáadott cukor mennyiségét.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr135844104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borbélykati 2014.07.15. 11:40:32

Harminc éve küszködöm a cukorbetegséggel, és kerek ötven éve a túlsúllyal most 74 vagyok. Mindent kipróbáltam, de a tendencián változtatni ebben a közegben nem tudtam. Időközben számtalanszor vetődött fel bennem, mért az egészségügy bénázása az élelmiszeripari termékek terén? Miért nem lehet a gyártókra akár egészségügyi különadókat kivetni az egészségesebb összetételek alkalmazása rédekében? Hiszen ez részükről egyértelműen profit kérdése, amely profit megnyirbálására kiválóan alkalmas a külön népegészségügyi adóztatás. Nem a fogyazstókat kell bünztetni, nem is a forgalmazókat,mert hiszen ők nem tudják befolyásolni az összetételeket, hanem csak és kizáróólag a gyártókat.HOgy ne legyen gazdaságos, sőt profitábilis gyakorlat a népegyészségügyi katasztrófahelyzetek lassú, de következetes előidézése. Az első kérdés, ami a forgalmazókat (is) illeti: miért NEM KÖTELEZŐ az egy adagra (vagy 100g-ra) vonatkoztatott kalória, szénhidrát, és transzzsír tartalom közlése??!! Néhány áruházlánc fokozatosan bevezeti, de ez a kivétel: általában nem szokás. Az éttermekben, étkezdékben, büfékben, cukrászdákban stb. ez abszolut ismeretlen gyakorlat. Pedig rövid számolással mindegyik kiszámolható (minden évben legalább fél évig pontosan könyvelem az étkezésenként bevitt értékeket, a nasst is ide számítva, tapasztalatból tudom, hogy nem jelent megoldhatatlan feladatot akár alkalmanként újra számolni. Gyártóktól, konyháktól még inkább megkövetelhető. Hálás vagyok prof.Dame Sally Daviesnek a felvetésért, és sok siket kívánok neki - a mi érdekünkben is.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2014.12.07. 14:55:36

Az állami adókiszabók értem és majdmimegmondjuk mi a jó a népnek duguljanak már el.
A cukorbetegség van és létezik - cukorbetegsegek.hu/alapismeretek/12-1-tevhit-a-cukorbetegseggel-kapcsolatban.html#axzz3LDgmpI3Z
Az angol testvéreink meg élesszék újra a cserkész túramozgalmat, elvégre ők találtál fel.
Üdv

Beer Monster 2015.06.25. 00:09:44

Lekvárokban találni 60% cukortartalmút, miközben a lekvár 20% cukorral is tökéletesen édes.

Beer Monster 2015.06.26. 12:56:55

@nomad: Nem ilyen butaságokból kell tájékozódni. A sok cukorfogyasztás hipofizer diabetest okoz.
süti beállítások módosítása