Sorban pakoljuk fel a "Magyarország Cukormentes Tortája" Háziverseny recepteket: ma a Szedres zabkása torta van soron, amellyel Czakó Mariann egy Dcont TREND vércukormérőt nyert a 77 Elektronika Kft. felajánlásából. 100 g kalóriatartalma 152 Kcal, a szénhidráttartalom 100 g-ra 9g. Íme a recept!
Mautner Zsófia, a zsűri elnöke, Nagy Attila, a 77 Elektronika Kft. kereskedelmi vezetője, Erős Antónia, az Alapítvány alapítója, Czakó Mariann, a nyertes recept kitalálója, Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ dietetikusa és Varga Margit, a Zazzi Cukrászda cukrásza
Czakó Mariann a Szedres zabkása tortával
Hozzávalók:
A kakaós laphoz :
6 db tojás
80 g Xilit ( nyírfacukor )
50 g cukrozatlan kakaópor ( jó minőségű Holland )
1kk. szódabikarbóna
csipet só
A krémhez:
500 ml kókusztej
80 g aprószemű zabpehely
80 g Xilit
1 vaniliarúd kikapart belseje
20 g kókuszreszelék
250 ml tejszín
1 csom. zselatinfix
250 g friss szeder
citromfűlevél ( díszítéshez )
Elkészítés:
A tojások sárgáját habosra keverjük a nyírfacukorral. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A kakaóporban elkeverjük a szódabikarbónát és hozzákeverjük a sárgájás krémhez, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjehabot. Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában kb. 20 perc alatt készre ( tűpróbáig) sütjük.
Krém:
A kókusztejet a nyírfacukorral a vaníliával feltesszük forrni, majd tűzről levéve belekeverjük a zabpelyhet, kókuszreszeléket, és lefedve 15 percre félretesszük. A tejszínből a habfixálóval kemény habot verünk, és a jól megduzzadt és kihűlt zabkásához keverjük. A tortalap aljáról lehúzzuk a sütőpapírt, és visszatesszük a kapcsos formába. A krémet elfelezzük, egyik felét rákenjük a tortalapra, kirakjuk friss szederrel ( félreteszünk belőle a tetejére díszítésnek), majd rákenjük a krém másik felét. Hűtőbe tesszük, hogy a krém jól megdermedjen, és majd utána díszítjük ki a tetejét, szederrel, citromfűlevélkékkel.
Minden a "Magyarország Cukormentes Tortája" Háziversenyről itt!