Cukkerberg

Egész napos iskola - vagy mégsem?

2013. szeptember 01. - kiskatka

Indul a suli, idén rengeteg változással, melyek közül a cukorbeteg gyerekeket talán leginkább érintő újítás, hogy mostantól 16 óráig az iskolában kell maradni. Hogyan lehet a gyereket a délutáni tartózkodás alól felmentetni, ha szeretnénk? Az Európai Szülők Magyarországi Egyesületét idézem a témában.

kindergarten.JPGfotó

A köznevelési törvény szeptember elsejétől érvényben lévő szabályai szerint minden olyan általános iskolásnak, aki államosított iskolába jár, 16 óráig az iskolában kell tartózkodnia.

A törvény szerint a szülő kérésére az iskola igazgatója felmentheti a gyermeket a délutáni iskolai tartózkodás alól. Ugyanakkor arra nincs előírás, hogy kérését a szülőnek indokolnia kellene, de valószínűleg hasznos az indoklás hozzáfűzése is.

Javasoljuk, hogy a gyerekek már az első tanítási napon vigyenek magukkal egy kérést, vagy akár azt ezen a héten, az iskolakezdés előtt érdemes beadni az iskolatitkárnak vagy az igazgatónak. A jogszabály szerint elvileg ennyi is elegendő:

Tisztelt Igazgatónő/úr!

Kérem, hogy gyermekemet a kötelező tanítási órák után az iskolában tartózkodás alól mentesíteni szíveskedjék.

dátum, aláírás

Ha a szülő kérelmét az igazgató elutasítja, jogorvoslatért az igazgató feletteséhez, a tankerület vezetőjéhez lehet fordulni. Arról, hogy ki az illetékes, a KLIK honlapjáról lehet tájékozódni.

Fontos tudni, hogy ha a gyermeket nem mentette fel az igazgató az iskolában tartózkodás alól, ő mégis hazamegy, ugyanolyan hiányzásnak számít, mintha a délelőtti kötelező órákról hiányozna, tehát a szülő csak nagyon korlátozott mennyiségben igazolhatja, ha pedig nincs igazolás, a következmény ugyanúgy a családi pótlék megvonása, a jegyző felé való jelentés, sőt akár a gyermek védelembe vételét, extrém esetben pedig akár köznyelven szólva ‘intézetbe kerülését’ is eredményezheti.

A törvény azt is előírja, hogy a szülők kérésére az iskolák kötelesek 16 óra helyett 17 óráig biztosítani a gyermekek felügyeletét. Azt is fontos tudni, azt nem írja viszont elő, hogy 8 órakor kell kezdődnie a tanításnak. A jogi környezet ugyanakkor támogatja azt is, hogy kötelező órák legyenek a délutáni órákban, így előfordulhat, hogy egyes iskolák a 13 és 16 óra közötti sávba fogja tolni a máshogyan csak fokozott balesetveszéllyel megszervezhető kötelező testnevelés órákat. Ezekről a szülő már nem is kérheti el a gyermeket, tehát a házi feladat elkészítése és minden iskolán kívüli, a gyermek által szabadon választott tevékenység az iskola utáni, esti órákra fog tolódni.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr375487379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása