Cukkerberg

Pozitív ovisztori DiabLife Lillától

2013. június 10. - kiskatka

"Szerencsére van egy másik - hála istennek pozitív - történetem is egy hétéves kisfiúról, aki imád sportolni, méghozzá focizni! A kisfiút, Pault két éve inzulinpumpás kezelésre állították. A szülőknek nehéz feladatuk volt: engedjék Pault sportolni?..." - kezdi a történetet Lilla blogjában.

Ha Neked is van ovisztorid, ragadj klaviatúrát!
kata.kiss@egycseppfigyelem.hu

kidsoccer.jpga fotó illusztráció

"Nagy dilemma: és mi lesz, ha nem vigyáznak rá a többiek, az edző nem ismeri a betegséget ? - bármikor rosszul lehet a gyerek. Ugyanakkor a mozgás nagyon fontos - főleg a cukorbetegeknek, a gyerek egészséges lelki fejlődéséhez pedig muszáj közösségben lennie, barátokat szereznie. A probléma az első találkozáskor megoldódott, amikor a tréner megnyugtatta a szülőket, hogy a gyerek jó kezekben van, mert ő jól kiismeri magát a cukorbetegségben.

Az edzőnek mindig volt arra két perce, hogy elküldje a gyereket cukrot mérni, inni, pihenni. Amikor a gyereknek 16 volt a cukra nem engedte sportolni, amikor 3 volt segített neki, leültette, nem hagyta, hogy pánikoljon. Ezáltal a gyerek biztonságban érezte magát és persze a szülők is meg voltak könnyebülve.

Az egyik edzést a fiú 13-mal kezdte, majd egy fél órán belül újra mért, de akkor már 17 volt a cukra. Szólt az edzőnek, és ő azt tanácsolta neki, hogy adjon be inzulint. Egy fél óra várakozás után újra mértek, de akkor már 19-et mutatott a mérő. Mit tévő legyen az ember egy ilyen helyzetben?!  Nem hat az inzulin, vagy mi  a baj? Mi lehet az ok? Az inzulinpumpásoknal nem ritka, hogy valamilyen váratlan dolog folytán az inzulinadagolás megszakad, hiszen a pumpa nem más mint egy kis gép. Hibázhat, az ember pedig nem nézi minden másodpercben, hogy ugyan a pumpa rendben adagolja-e az inzulint?!

Az edző leültette Pault és hívta a mentőket. A kisfiú természetesen bepánikolt és az anyukáját követelte, de a tréner meggyőzte a kicsit, hogy az Anyukája is idejön, de Nála nem biztos, hogy éppen lesz tartalék inzulin, vagy szerelék a pumpához. Mint kiderült ez egy helyes döntés volt: a kanülnél eltömödött valami a pumpában, ezzel gátolva a inzulinbeáramlást. A mentők kijöttek, megállapították a problémát és kicserélték a fiú kanüljét.

Paul anyukája nagyon hálás volt, hogy az edző ilyen felelősségteljesen járt el ebben az ügyben. Ha belegondolunk ez nem is csoda - hiszen erről van itt szó! FELELŐSSÉG. Az edző felel az edzesen a gyerekért, az óvodában az óvonéni es a balett órán a tánctanár. Ezért lenne nagyon fontos, hogy ahelyett hogy nem is adnak lehetőséget a diabéteszes gyereknek arra, hogy oviba járjon vagy az iskolát ugyanolyan probléma mentesen kezdje, mint a többiek, inkább a pedagógusok, tanárok oktatására kellene helyezni a figyelmet. Nyílván kibújni a felelőség alól a könnyebb út."

A testmozgásnak vércukorcsökkentő hatása van, ezért cukorbeteg gyermekeknél fontos a mozgás előtt, után, esetleg közben is ellenőrizni a vércukorértéket. Túl alacsony vércukor esetén (<3,9 mmol/l) le kell ültetni a gyereket és plusz szénhidrátot kell fogyasztania - 2-3 szem szőlőcukrot vagy 1-2 dl gyümölcslevet - hogy megelőzzük a rosszullétet, ájulást.

Túl magas vércukorérték esetén ugyanakkor (>14-15 mmol/l) a mozgás ellenjavallt, mert a szervezetben a fizikális terhelésre olyan válaszreakciók indulnak be, melyek a magas vércukorértéket még inkább emeli. Tartósan magas vagy meredeken emelkedő vércukor esetén számítani kell a túlzott kisiklás okozta rosszullétre is, ún. ketoacidózisra. Hogy ezt megelőzzük, rendezni kell a vércukorszintet plusz inzulin beadásával.

Az inzulinpumpa egy mobiltelefon méretű kis készülék, amely egy vékony csövön és a bőrbe szúrt kanülön keresztül folyamatosan adagolja az inzulint. Cukorbetegségről, cukorbeteg gyerekekről további információk a honlapunkon.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr925353649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása