Jamie Oliver, a főzőműsorának köszönhetően itthon is sokak által kedvelt brit szakács, kifőzött egy programot, hogy elültesse a gyermekekben az egészséges táplálkozás magvait: ez a Kitchen Garden program.
Jamie Oliver "ráugrott" a gyerekekre
Jamie Oliver alapjaiban szeretné megreformálni az étkezést. "A mai emberek nem tudnak főzni, de főleg nincsenek tisztában azzal, mit esznek, ami elővetíti az életmóddal kapcsolatos problémákat." - mondja Jamie. Ezért indította be a Food Revolution programot, melynek a gyerekeket célzó alpontja a Kitchen Garden projekt.
Minden 2009-ben kezdődött, mikor Jamie Oliver felfigyelt egy ausztrál kezdeményezésre, a Stephanie Alexander Kitchen Garden Foundation munkájára. Személyes látogatást követően hazatérve Angliába azonnal belecsapott a brit megvalósításba.
A Kitchen Garden Project célja minden általános iskolában kialakítani egy kis konyhakert, melyet a gyermekek maguk gondoznak. Ahol zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket ültetnek és nevelgetnek, majd munkájuk gyümölcsét az iskolában kialakított tankonyhában megfőzik és - remélhetőleg jóízűen - el is fogyasztják.
Ez egy forradalmian új edukációs program, amely száraz előadások helyett az igazán fogékony és nem kicsit izgága korosztályt aktívan bevonja az ételek elkészítésébe, egészen a palántázástól az ebédlőasztalig. A foglalkozások olyan szervesen illeszkednek az oktatásba, akár a matekóra. Közben pedig játszva megismertetik a gyerekekkel az alapanyagokat és az egészséges táplálkozás sarkalatos pontjait is. A gyerkőcökön keresztül pedig lehetőség szerint inspirálják az egész családot most, és felnevelnek egy tudatosan táplálkozó, ezért egészségesebb generációt a jövőnek.
Tankonyha és tankert az egészen kicsiknek
A jelszó: "Grow it. Cook it. Love it.", azaz valami olyasmi "Neveld fel. Főzd meg. Szeresd." Az ausztrál kezdeményezés eredményei már látszódnak: egy felmérés szerint az ottani Kitchen Garden projekt eredményeként a résztvevő gyerekek magatartása javult, motiváltabbak lettek, kezdeményezők, megtanultak otthonosan mozogni a kertben és a konyhában egyaránt, miközben igazán jó közösség alakult ki, önbizalmuk, kreativitásuk és problémamegoldó képességeik is javultak.
A ma gyerekei a holnap felnőttjei, a holnap családapái és családanyái, ezért a program igazi és tartós változást hozhat a tudatos táplálkozásban. A program egyelőre két iskolában működik, de most tervezik a bővítést, reményeik szerint 2022-re minden általános iskolában ott lesznek Nagy-Britanniában.
Azon túl, hogy a projekt rettentő szimpatikus, valós és globális társadalmi problémára reagál. Állítólag Amerikában a 2000 után született gyerekek közül minden harmadik (!) érintett lesz a cukorbetegség valamilyen formájával élete során - az életmódbeli okokra is visszavezethető 2-es típussa, vagy az életmódhoz nem köthető autoimmun formával. Ijesztő adatok, amire legyinthetünk, Amerika messze van, de valójában jó úton haladunk felé. Például egy friss felmérés szerint az EU-ban mi vagyunk az 5. leginkább elhízott nemzet. Megjegyzem, Nagy-Britannia az első.
Például nem szabadna, hogy probléma legyen a cukorbeteg gyermekek étkeztetése az iskolákban vagy óvodákban, hiszen a számukra megfelelő étrend nem különbözik a mindenki számára ajánlott, egészséges étrendtől. Cukorbetegként már az egészen kicsi diabosok is sokkal többet tudnak az ételekről, mint a legtöbb felnőtt. Ránézésre megtippeljük a cukortartalmát, a benne lévő cukrok típusát (hogyan emeli majd a vércukorszintet), nézzük a zsírt, a fehérjét, és ezek alapján választunk. Sokkal tudatosabbak vagyunk, mert rá vagyunk kényszerítve. Nem lenne jó ezt kényszerítő erő nélkül, a késői szövődmények árnyékából kilépve, önként megtenni?
Szeressük jól a gyerekeinket mi, felnőttek, elsőként azzal, hogy példát mutatunk nekik. Ha nem az iskolában, akkor otthon. Így gyereknap közeledtével főleg.