Cukkerberg

A fagyi visszanyal

2012. november 02. - kiskatka

Mit teszel, ha szeretett családtagod nulla mozgással, ámde rengeteg munkával teszi tönkre magát a szemed láttára...? Én oda jutottam, felesleges a beszéd és a kérlelés, kész tények kellenek és tanúk: mozgáslehetőséget adtam ajándékba, de úgy, hogy én is megyek! Nincs mese, nincs kibúvó, menni kell és kész! És a fagyi visszanyalt, de ez nem baj - olyannyira megtetszett a mozgás, hogy azóta is járunk!

nordic 1.jpg
fotó innen

Konkrétan a nordic walking edzést próbáltuk ki, mert a kirándulás mindig jó, ha kicsit sportosabb, akkor talán még jobb lehet. A nordic walking-nak igazából nincs jó magyar neve, rosszabbnál-rosszabb fordítások léteznek: botjárás, síbot-futás, fitnesz-járás, stb. A nordic walking (NW) gyakorlatilag sífutás, hó nélkül, de ne ijedjen meg senki, síelni nem kell hozzá tudni.

A mozgás tempós járás törzstől lefelé, törzstől felfelé pedig a hátaddal, kezeddel, válladdal lököd magad előre a botok segítségével. Ha jó a technikád, a botokkal a súlyod 30%-t tudod levenni a lábaidról - ezzel csökkented az ízületi terhelést és nagyobb tempót tudsz elérni, gyorsabb leszel, miközben az egész tested, minden izmod részt vesz az előrehaladásban.

Azt mondta az oktató, 49-féle NW technika van. A három órás oktatás elején még nehéz volt elképzelnem, hogy lehet 49-féle különböző módon menni, de a végére nagyjából már volt róla fogalmam... A tudatos járás nem egyszerű és annyi apró dologra kell-lehet figyelni, hogy a végére komolyan elfáradtam agyban.

A NW mozgásformát sokfelé és sokminden problémára ajánlják, a sok reklámszöveget rátok bízom, ki mit hisz el. Kellemesen átmozgatta mindenem: a lábam, a fenekem, a törzsem, vállaim, hátam, karom, mindent. Három órás oktatáson voltunk, ami kicsit hosszúnak tűnik, de a sok magyarázás miatt sokat álltunk - mégis kellett 40g plusz CH, vagyis használtunk energiát bőven, és a nap többi részében sem volt gond a vércukraimmal, kellemesen húzta szépen lefelé. Nem utolsó sorban pedig gyönyörű volt az erdő, belvárosi puhány lelkem mindig kicsit feléled, ha a természetben találja magát.

Technika, meg botok ide vagy oda, a lényeg, hogy mozogtunk és fantasztikusan jó volt! Volt, aki laza sétatempóban, volt, aki keményebben - mindenki a saját erőnlétének megfelelően. Mert korra-nemre-életkorra tekintet nélkül a séta mindenkinek megy és tényleg sokat jelent, ha naponta megmozdulsz legalább 30 percet.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr534862199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása