Cukkerberg

Gyorséttermi játékok? Kösz, nem.

2012. augusztus 28. - katona_évi

Nyilvánvalóan zseniális marketingötlet a gyorséttermeknek rámenni a gyerekekre, nem csak az ízekkel, de a különféle ajándékokkal is - önmagában egy színes műanyag izé ok lehet arra, hogy a gyerek MINDIG ezeken a helyeken akarja elkölteni az ebédjét. Mi, szülők meg persze örömet akarunk okozni a gyereknek, és megmagyarázzuk, hogy jó-jó, azért egy-egy Happy Meal még nem a világ, és hát úgy örült annak a Disney-figurának is (elvan vele CSENDBEN egy órát is talán). Egy-egy alkalommal, azt hiszem, tényleg nincs is ezzel semmi baj, de amikor szokássá, sőt ünnepivé válik a gyorsétterembe járás a gyerekkel, na, az már tényleg nem oké.

plastic-fast-food-toys.jpg

Kép innen: SBFPHC Policy Advocacy

Rengeteg kutatás mutatta ki, hogy a telített zsírokban, finomított cukrokban gazdag gyorséttermi ételek fogyasztása és különféle betegségek - köztük a kettes típusú cukorbetegség kialakulása közt - direkt összefüggés van. Mindenki látott már elrémísztő videókat, képeket, cikkeket arról, hogy mennyi rossz dolog van a gyorséttermi kajában: mesterséges adalékanyagok, tartósítószerek, zsír és cukor, cukor, cukor. Hízlalnak, a tápértékük kevés, vitamin bennük szinte semmi. És persze, lehet salátát is választani, de viszonylag elenyésző azoknak a gyerekeknek a száma, akik a Mekiben nem hambit akarnak enni sült krumplival, hanem teljes kiőrlésű tésztájú pizzát vagy kertész salátát. Egy gyorséttermi ebédben 800-1100 kalória van, és ennek a harmada a zsírokból és a cukrokból jön.

2010-ben San Franciscóban, majd  tavaly New York-ban, három éve pedig Brazíliában tiltották be vagy korlátozták a törvényhozók a gyorséttermi játék-ajándékokat, mondván elősegítik, hogy a gyerekek egész életükre kiható rossz étkezési szokásokat vegyenek fel és elhízzanak. Amerikában az elhízás 2008-ban a gyerekek csaknem 20 százalékánál okozott problémát (ez a szám 1980-ban 6,5% volt).

Mindezt tudni kell - és szülőként felelősséggel viseltetni a saját gyerekeink étkezési szokásainak kialakítása iránt. Végső soron nem a tiltás oldja meg a problémát, hanem a környezet és a család életmódja, mindaz, amit a gyerek a közvetlen közelében tapasztal napról-napra. Nem tragédia, ha egyszer-egyszer becsúszik az a Burger King. De legyen az asztalon mindig gyümölcs és saláta, legyen meg a gyerek választása, hogy azt ehesse, ha akarja, amit a felnőttek. Mert ugye minden azon múlik, hogy mi milyen példát mutatunk nekik.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr204732495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása