Cukkerberg

Gyermekkori trauma + cukorbetegség

2012. augusztus 01. - kiskatka

Egy új kutatás szerint azok a nők, akiket gyermekkorukban fizikálisan bántalmaztak, nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek vagy szembesülnek szív- és keringési problémákkal felnőttkorban. Ez az első tanulmány, amely a gyermekkori traumák és a felnőttkori anyagcsereproblémák kapcsolatát vizsgálja.

Abuse-stop-child-abu.jpg

elég a gyermekbántalmazásból

A tanulmány során 342 középkorú hölgyet vizsgáltak, 42 és 56 év közöttieket. Kérdőív segítségével mérték fel a részvevők által gyermekkorban átélt érzelmi, fizikai vagy szexuális traumák mértékét, majd hét éven keresztül évente ellenőrizték legfőbb anyagcsereértékeiket (vérnyomásukat, koleszterinszintjüket és vércukorértékeiket).

A vizsgálatban szereplő nők 34%-a számolt be valamilyen gyermekkori inzultusról. A fizikai bántalmazáson átesett nők körében az anyagcsereértékek összességükben rosszabbak voltak, a hét éves követés alapján kétszer akkora eséllyel alakult ki körükben magas vérnyomás és csökkent cukortolerancia, amely a 2-es típusú cukorbetegség kezdeti jele. Ugyanez a kapcsolat szexuális vagy érzelmi inzultuson átesett nőknél nem volt megfigyelhető.

A jelenségre egyelőre nincs magyarázat. A kutatás vezetője szerint elképzelhető, hogy a fizikai bántalmazáson átesett lányok rossz étkezési szokásokat vesznek fel a pszichés trauma feldolgozásaként", mely egyenes úton vezet a rossz anyagcsereértékekhez. Minden esetre elgondolkodtató, hogy a gyermekkori traumák még évtizedekkel később, felnőttkorban is képesek ilyen mértékben kihatni a fizikai állapotra.

Ti mit gondoltok a psziché és a betegségek kapcsolatáról?

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr254662900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nickelsdorf 2012.08.01. 21:25:11

Nem feltétlenül kell a cukorbetegség kialakulásához fizikai bántalmazás, elég az is, ha két testvér közül az egyik (általában a kisebbik) kevesebb szeretetet, törődést kap, sőt, esetleg tiltanak neki olyan dolgokat, mint amelyeket a nagyobbiknak megengednek és emiatt pszichésen alulértékelve érzi magát. Sajnos az ismeretségi körömben történt ilyen.
süti beállítások módosítása