Cukkerberg

Útimuri a levegőben

2012. július 30. - kiskatka

Mivel sajnos a diabot nem lehet itthon hagyni a nyaralás idejére sem, kénytelenek vagyunk alkalmazkodni. Cukorbetegen utazni néha huncut dolog és különösen nagy átgondolást érdemel, ha hosszabb-rövidebb repülőútra készülünk.

flying_airplane-19368.jpg

fotó innen

Egy repülőút során elveszhet a csomagunk a benne lévő inzulinnal, pennel, tartalékokkal; akár hosszú órákat várakoztathatnak a seholszigetnek számító terminálokon és váróhelységekben, melyeket elhagyni sem nagyon lehet; esetleg a gép leszállása is csúszhat az időjárás miatt.

Ezért érdemes minden fontosat, lehetőleg a tervezett utazási időnél sokkal hosszabb időtartamra a kézipoggyászba pakolni: inzulint, tartalékokat és hipócsomagot, tervezett étkezésekhez szénhidráttartalmú ételeket, italokat.

Habár nem kis macera mindent belepréselni a kis kézipoggyászba, a nyugodt utazás érdekében indokolt megpróbálni. És ha sikerült, már csak a biztonsági ellenőrzésen kell lendületesen átsasszézni.

Nekem meglepően pozitív tapasztalatim vannak. Gondoljunk bele a biztonsági őr helyzetébe: átvilágít, becsipogok és leveszek egy apró, bombának tűnő tárgyat, ami átvilágítva is apró mechanikai kütyünek bizonyul (inzulinpumpa). Aztán átvilágítja a csomagomat, amiben üvegfiolák (inzulin) és tűk vannak dögivel, megspékelve fehér porral (szőlőcukor) és gyümölcslével...

Ehhez képest manapság az őrök jó esetben ismerik az inzulinpumpát és a cukorbetegek mindennapos kütyüjeit. A pumpát mindig kérték, hogy vegyem le az átvilágítás idejére, de aztán gond nélkül visszatehettem, a csomagom tartalmába pedig még sosem kötöttek bele (olyan már volt, hogy az utolsó kanülig átvizsgálták, de ez lehet véletlen egybeesés is).

A biztonság kedvéért viszont mindig van nálam egy papír a diabetológustól, amiben igazolja, hogy

  • cukorbeteg vagyok,
  • a tűk, az inzulin és a hipócsomag elengedhetetlenül hozzám tartoznak,
  • valamint még azt is, hogy az inzulinpumpát csak indokolt esetben és kizárólag rövid időre vehetem le - ergo ne kérjék, hogy adjam fel a poggyásszal együtt.

Viszont sosem mentem még extra biztonsági előírásokat igénylő, terroristaveszélyes országba... Ha ilyen helyre mész, kérdezd meg a reptéri illetékestől, milyen biztonsági előírásokra és szabályokra lehet számítani és milyen módon lehet azoknak megfelelni cukorbetegként.

Érdemes még fejben tartani, hogy a poggyásztérben repkednek a mínuszok, így a csomagok és a bennük lévő inzulin extrém esetben kifagyhat. Maga a repülés nem befolyásolja a vércukorértékeket (kivéve, ha izgulunk), viszont a légnyomásváltozás okozhat buborékképződést az inzulinampullában vagy az inzulinpumpa vezetékében. Apró buborékokra kell gondolni, inkább kicsiknél okozhat vércukorkilengést, felnőttek esetében nem valószínű, de azért érdemes kicsit jobban odafigyelni a légtelenítésre repülés közben és után.

A bejegyzés trackback címe:

https://cukkerberg.blog.hu/api/trackback/id/tr34662685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása