A csokoládés joghurttortához hasonló tésztából készült piskóta, eperrel, málnával, de akár szederrel is jó. Nyami.
Hozzávalók:
- 12 dkg diabetikus liszt (pl. Graham liszt szénhidrát: 69,4g x 1,2 = 83,3g)
- 3 dkg kakaó por (szénhidrát: 32,4g x 0,3 = 9,7g)
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 10 dkg nyírfacukor (szénhidrát: 50g x 1 = 50g)
- csipetnyi só
- 6 tojás
- 150 g joghurt (szénhidrát: 4g x 1,5 = 6g)
- 1,5 dl olaj
- 150 g eper (szénhidrát: 7,2 x 1,5 = 10,8g)
- 100 g málna (szénhidrát: 5,4 x 1 = 5,4g)
- 200 ml tejszín (szénhidrát: 4,3g x 2 = 8,6g)
- 1,5 tk zselatin
- folyékony édesítő ízlés szerint.
Szénhidrátmennyiség összesen: ~174g
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Szitáljuk egy tálba a lisztet, a kakaót, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát. Keverjük hozzá az olajat és a 150 g joghurtot.
Válasszuk szét a tojásokat. A nyírfacukor kétharmadát adjuk a sárgájához, a többit a fehérjéhez.
A fehérjéből verjünk kemény habot, a sárgáját pedig addig keverjük, amíg a cukor teljesen felolvad és a tojás kifehéredik. A lisztes keverékhez először keverjük hozzá a cukros tojás sárgáját, majd óvatosan forgassuk bele a tojáshabot.
Egy gáztepsi alját béleljük ki sütőpapírral és öntsük bele a tésztát. Toljuk az előmelegített sütőbe és kb. 20 perc alatt süssük készre. Ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert összeesik!!!
Amikor langyosra hűlt, húzzuk le róla a sütőpapírt és fektessük egy benedvesített konyharuhára, majd azzal együtt tekerjük fel. Így hagyjuk teljesen kihűlni.
Addig a jól lehűtött tejszínt a habfixálóval és ízlés szerinti édesítővel verjük kemény habbá. A zselatint oldjuk fel fél dl meleg vízben és állandóan kevergetve forraljuk fel. Amikor kicsit lehűlt, vegyünk ki a tejszínből néhány kanállal, és ezzel keverjük el, majd ezt forgassuk össze a többi habbal. Így jobban eloszlik a zselatin. Forgassuk bele a kockákra vágott epret és a málnát.
A piskótát óvatosan hajtsuk ki, távolítsuk el a konyharuhát, töltsük meg a krémmel és újra tekerjük fel. Csomagoljuk alufóliába vagy folpackba, hogy megtartsa a formáját és tegyük néhány órára a hűtőbe dermedni.
A megadott szénhidrátmennyiségek csak irányértékek, a konkrét mennyiség nagyban függ a felhasznált alapanyagoktól - kérlek mindig számolj utána, ellenőrizd.